Special Weekly

Me & You

Есенна свежест в коктейлна чаша

S 250 44e16ba8 8b02 4ee3 ac0e de5de9cb1ddf
S 250 5a52e359 140a 4cdf 9c6c a7665eaf38f7

Есента официално е тук и носи полъх на свеж въздух, елегантни пуловери, по-къси дни и красив листопад. Това е едно от любимите ни сезони в годината, защото се отърсваме от ленивите летни дни и се захващаме за работа с кипяща енергия. Едва ли има по-подходящ момент от хладните есенни вечери да се отдадем на най-добрите алкохолни коктейли, които наистина затоплят душата и тялото и ни карат да се чувстваме прекрасно. Разположете се удобно и се наслаждавайте!

Apple-Brandy Hot Toddy

Ябълковото бренди е перфектно не само когато сте попаднали в капана на лошото време, но и ако имате нужда от нещо вкусно, с което да се поглезите. За да си го приготвите, ви трябва само от чаша и половина вода, 2 супени лъжици мед, половин чаша пресен лимонов сок, 2 чаши ябълково бренди и пръчици канела. В малка тенджера кипнете водата, отстранете от котлона и разбъркайте с меда, докато той се разтвори. Смесете с лимоновия сок и ябълковото бренди. Поставете пръчица канела във всяка чаша, изсипете в тях горещата течност и сервирайте.

Rose Sangria с боровинки и ябълки

Боровинките и ябълките придават на тази сангрия сладко чувство за есен. Рецептата отнема малко повече време, но определено си струва! Пригответе чаша вода, чаша захар, половин чаена лъжичка червен пипер, една голяма пръчка канела, 4 бадема, 3 цели карамфила, 1 стрък анасон, 2 чаши боровинки, 2 ябълки, нарязани на кубчета, една бутилка вино розе, 60-70 мл. порто, 60-70 мл. ликьор Cointreau, 60-70 мл боровинков сок и кубчета лед за сервиране.
В тенджера смесете водата, захарта, червения пипер, канелата, карамфила и анасона. Загрейте сиропа при умерено ниска температура за 15 минути. Сложете в купа и добавете боровинките и ябълките. Покрийте и охладете за една нощ. В голяма кана разбъркайте розето с портото, ликьора, сока от червени боровинки, плодовете и чаша от плодовия сироп с подправките.
Оставете в хладилника за около час и сервирайте с лед.

Bourbon Chai

Със съвършена комбинация от подправки този чай с бърбън е перфектен акомпанимент за лека нощна музика. Композицията включва: изваденото съдържание на 8 торбички черен чай, 8 намачкани ядки зелен кардамон, 8 натрошени бадема, 8 натрошени зърна черен пипер, 8 карамфила, 3 стръка анасон, 2 пръчици канела, половин нарязано индийско орехче, 1 парче пресен джинджифил, обелен и тънко нарязан, една пръчка ванилия, разполовена и остъргана, 6 чаши гореща вода, 6 чаши неподсладено бадемово мляко, една трета чаша мед или агаве, една чаша бърбън.
В 4-литрова тенджера комбинирайте насипния чай, подправките, джинджифила, ванилията и полейте с шест чаши гореща вода. Стоплете на средновисока температура и добавете бадемовото мляко и меда (агавето) и разбъркайте добре. Отстранете от котлона и оставете на страна за 10-15 минути. Прецедете с фино сито или тензух, като натискате отгоре, за да извлечете екстракта от вкусове. Прехвърлете чая в топлоустойчив съд за сервиране и смесете с бърбъна.

Pumpkin Martini

Какво е есента без тикви или без мартини? Комбинацията от двете може да ви изненада с мекия си карамелен вкус. Необходимите съставки са кубчета лед, 50 мл ванилова водка, четвърт чаша какаов крем, 50 мл сметана, една чаена лъжичка изсушено тиквено пюре и сметана от спрей за украса. Напълнете коктейлен шейкър наполовина с кубчета лед. Добавете ваниловата водка, какаовия крем, гъстата сметана и тиквеното сухо пюре и разклатете добре. Потопете пръстените на 2 чаши мартини в купа със сметана за украса и изсипете коктейла в чашите.

Brandy Alexander

Това е есенна адаптация на популярния коктейл Alexander, само че приготвен с бренди вместо с джин. Съставките са 60 г какаов крем, 60 г гъста сметана, 50 мл бренди, лед и едно индийско орехче. Отначало поставете коктейлните чаши във фризера, за да се охладят. Изсипете какаовия крем, сметаната и брендито в шейкър. Допълнете с лед, покрийте и разклатете енергично за 30 секунди, докато течността изстине добре. Изсипете в замръзналите чаши и украсете с прясно настърганото индийско орехче.