Special Weekly

Me & You

Eгипетските видения на Каталин Ботезату

Без компромиси. Така може да се опише работата на най-известния румънски дизайнер Каталин Ботезату, който бе в България специално за откриването на Софийската седмица на модата. Четиридесет и три годишният моделиер лично изпипва всичко за своите ревюта - от дизайна на дрехите до аксесоарите, музиката и хореографията на спектаклите си. Сам определя начина, по който да представи всяко свое ревю. Подобна практика е присъща единствено на Джорджо Армани и покойния Джани Версаче, чийто ученик е бил и самият Ботезату, споделят колегите на румънеца. За себе си амбициозният дизейнер казва, че обича да работи с луксозни материи и бижута. И това си личи. В последната си колекция Завръщане към Ра дизайнерът отново залага на изобилието, като буквално обсипва роклите с камъни Swarovski. Но това сякаш му се струва недостатъчно, защото е добавил и бродерии, пера от африкански петел, кожи от чинчила и лисица. Тежките бижута и украшения за коса са само един от задължителните аксесоари към тоалетите на Ботезату. Друга неразделна част от тях са пищните шалове, подчертаващи вталения силует на моделите. Тъмните, на моменти дори мрачни, цветове - като черно, тъмносиньо и бордо, навяват готическо настроение. Въпреки това те са предпочитани от много известни дами.


Каталин Ботезату е известен с колекциите си висша мода не само в Румъния, но и отвъд Океана. Сред почитателите на дрехите му са актрисата Ванеса Уилямс и певицата Кели Роуланд.


Ботезату е прочут и като единствения дизайнер, направил ревю в самолет. Преди няколко години колекцията му била представена по време на полет между Букурещ и Париж. Румънецът е и първият моделиер, който е получил разрешение от египетските власти да заснеме фотосесия на пирамидите край Кайро. Казва, че мистиката го влече. Затова и неговите почитатели нямат търпение да видят следващата му колекция, която сигурно отново ще бъде вдъхновена от духа на миналото.


Румяна Гочева