Special Weekly

Me & You

Един аристократ в Огняново

Или как германски граф произвежда вино у нас

Какво свързва Пазарджик, Бордо и германския благородник граф Стефан фон Найперг? Любовта към виното, разбира се, отговаря с усмивка аристократът, който ни посреща в шатото на винарната си край пазарджишкото село Огняново. Лозите му са разположени върху близо 3 хил. декара, а избата е наречена Bessa Valley , или в превод от английски - Долината на бесите. Около 1350 декара вече са засадени с лозя от сортовете мерло , шираз , петит вердо и каберне совиньон , а добивът е около 500 килограма от декар. Регионът около село Огняново бил избран след много проучвания и след детайлен анализ на почвата в лаборатории на френския град Бордо.


Предполага се, че преди около 2500 години по тези благодатни за отглеждането на грозде склонове тракийското племе беси е правело вино, за което се носели легенди. Именно любопитната история на местността и благоприятните климатични условия привличат интереса на граф Стефан фон Найперг и го мотивират да инвестира у нас. Той пристига в България преди около 10 години и решава да купи земя, за да отглежда грозде, от което сега се прави известното вино Enira.


Аристократът е роден в германската провинция Швайгерн, но живее в Бордо, където продължава семейната традиция в производството на вино. Притежава пет замъка с изби във Франция, а фамилията му отглежда лозя от около 800 години. Изборът с какво да се занимавам беше предрешен, но не съжалявам, защото да правиш вино е изкуство, казва Стефан фон Найперг, който още от дете знае всичко за производството - от сортовете грозде до корковите тапи. За българското вино бях чувал от майка си, която непрекъснато го хвалеше. По-късно разбрах, че е имало защо. Затова и реших да инвестирам в България, твърди германският аристократ. Една от най-често употребяваните от него думи е тероар - съчетанието от климат и състав на почвата, което гарантира качествено грозде. Доброто вино идва от добрия плод, а той зависи от земята, която в района на Пазарджик е много подходяща за отглеждането на качествени насаждения, смята графът. Ние възвръщаме добрия имидж на България по света. В международен план няма вино, конкурентно на Enira, категоричен е Фон Найперг. Доказателство за това е и фактът, че от следващата година в бизнес класата на германската национална авиокомпания Lufthansa ще се предлага Enira.


Годишно в Bessa Valley се произвеждат 650 хил. бутилки вино, 300 хиляди от които са предназначени за износ. Най-големият пазар за Enira е Азия - 40 хиляди бутилки се изнасят за Япония, 30 хиляди за Китай и 20 хиляди за Хонконг. В Европа пък българското вино се пие в Швеция, Германия, Великобритания, Дания и Белгия. А от догодина Bessa Valley ще стъпи и в САЩ. Enira се предлага и на българския пазар, като средната цена на бутилката е около 10 лева. А дали се печели от това?


За да произвежда човек вино в Бордо, трябва да е милиардер. Но му гарантирам, че само след година, вече ще е милионер, шегува се Стефан фон Найперг. Графът уточнява, че печалбата идва след първите няколко години, когато производителят вече е овладял някои от техниките при отглеждането на грозде.


Противно на много схващания българите пият вино и най-често търсят каберне , отбеляза директорът на Bessa Valley Ивайло Антонов. По думите му Enira се съхранява в избите на постоянна температура, която целогодишно е около 18 градуса. Там виното престоява между 18 и 24 месеца, след което се бутилира. Подовете пък се мият с химикали, без съдържание на хлор, който би могъл да окаже влияние върху бъчвите, а оттам и на процеса на отлежаване.


Избата е построена с пари по програма САПАРД. Проектът е спечелен през 2001 г., когато в Bessa Valley се инвестират 6.5 млн. евро. Над 4 млн. евро от тях идват от Европа.