Special Weekly

Me & You

Дубай - една сбъдната приказка

Дубай е перлата на Персийския залив и със сигурност най-екзотичното кътче от Обединените арабски емирства. Има много места, където нефтените долари текат като река от земните недра, но едва ли другаде те са вложени така атрактивно - в изобилие от супeрлуксозни хотели, инфраструктура и ориенталска екзотика.


Емирството е най-големият безмитен пазар в света, на който може да се намери всичко - от скъпоценните камъни и естествените перли до свръхлуксозните стоки и автомобили. В същото време Дубай е място, където човек може да се наслади на синевата на безоблачното небе и топлите екзотични плажове. Великолепните климатични условия - ярко слънце 360 дни в годината, омагьосващи пустинни пейзажи, оазиси, червени пясъци, както и благоприятното разположение в близост до основни транспортни маршрути, превръщат емирството в една от най-желаните дестинации в света. Вековните арабски традиции са подсилени с разкош и уют, а въздухът сякаш е пропит от спокойствие.


Днес жителите на Дубай наброяват 1.6 млн. души, като местното население е около 900 хил. души. В областта на строителството и услугите се трудят главно индийци, африканци и емигранти от Югоизточна Азия. Официалният език на Дубай е арабският, но английският език е по-широко използван, най-вече в бизнеса. В емирството се говори още хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. В перлата на Персийския залив са толерантни към всички религии, жените могат да работят, независимо дали са облечени с традиционни фереджета, или носят последните модели на Дона Каран, но повечето от тях предпочитат да си гледат семействата.


В разрастващия се Дубай няма нищо невъзможно. Човешката ръка сякаш е сътворила всичко, което би могло да роди въображението. Най-високият в света небостъргач, най-скъпият и пищен хотел, изкуствените вътрешни ски писти и изкуствените архипелази накараха света да заговори за Дубай като за търговската столица на Обединените арабски емирства. Той е изцяло преобразен и е едно от най-забележителните кътчета в Източното полукълбо.


Разположено между Абу Даби и Шарджа, емирството се е превърнало в притегателна дестинация и за много европейци и американци. А разнообразната кухня сякаш е отражение на космополитния характер на местните жители. Арабската храна е много популярна и достъпна навсякъде в града. По-различно стои въпросът с алкохола, чиято продажба е строго регламентирана. Затова пък спиртните напитки са в изобилие в баровете и ресторантите на луксозните хотели.


През последните 18 години най-големият град в Обединените арабски емирства е преживял най-грандиозната метаморфоза в историята си. От пустиня богатият на петролни залежи Дубай се е превърнал едва ли не в най-великото въплъщение на съвременната архитектура.


От пустинята до рая


Преди да бликне първият петрол, Дубай е бил сухо неприветливо място за живот, нагорещено от безпощадното слънце. Сега, с изобретателната мисъл на чужденците, подплатена от солидните финансови възможности на напредничавите местни шейхове, в момента се изгражда новият Вавилон.


Сред архитектурните чудеса, построени през последните пет години, е групата от изкуствени острови във формата на палмово дърво. Любопитно е, че те могат да бъдат забелязани дори от Космоса. Когато бъде завършен изцяло, островният комплекс ще разполага с 2000 луксозни вили, 40 лъскави хотела, молове, кина и много други съоръжения.


Не по-малко впечатляващ е комплексът с название ldquo;Островен святrdquo;. Става дума за 300 изкуствено създадени острова, подредени във формата на Земното кълбо.


Най-високият хотел в света ldquo;Бурдж Ал-Арабrdquo; е един от символите на емирството. Разположен е на изкуствен остров и е единственият удостоен със седем звезди. Може би заради 840-те килограма злато, използвани при обзавеждането му.


ldquo;Бурдж Дубайrdquo; е административна сграда, която след завършването й - до края на тази година, ще се извисява до 800 метра. Това автоматично ще я превърне в най-високата сграда в света. Но само докато друг уникален проект - ldquo;Ал Бурджrdquo; - се превърне в реалност. Той ще се издига в центъра на бреговата линия на Дубай и ще измести ldquo;Бурдж Дубайrdquo; от лидерското място. Със своите 1200 м той ще бъде около три пъти по-висок от ldquo;Импайър Стейт Билдингrdquo; в Ню Йорк и ще се превърне в своеобразен център на архитектурните чудеса на емирството.


ldquo;Дубайлендеrdquo; ще бъде разположен върху площ от 107 кв. мили, а изграждането му ще струва около 20 млрд. долара. Комплексът ще е два пъти по-голям от най-големия увеселителен парк в света ldquo;Уолт Дисниrdquo; в Орландо.


Плановете за яхтено пристанище на Дубай са наистина грандиозни. На територията му ще се издигат над 200 небостъргача, част от които могат да се видят и сега.


В емирството на архитектурните чудеса най-големият в света мол ldquo;Дубайrdquo; е вече факт.


ldquo;Дубай скиrdquo; е най-големият спортен център, изграден изцяло на територията на ldquo;Мола на емиратитеrdquo;. Той предоставя уникалната възможност за спускане по заснежени писти, докато температурата навън надхвърля 40 градуса по Целзий.


Транспортната система на емирството включва метро, което след завършването си ще бъде най-голямата изцяло автоматизирана железопътна структура в света. Може би е излишно уточнението, че бъдещото международно летище в Дубай също ще носи определението ldquo;най-голямото в светаrdquo;. След всичко изброено едва ли е изненадващ фактът, че около 20% от всички строителни кранове в света се намират именно в Дубай.


На фона на свръхмодерната архитектура джамиите са неизменна част от атмосферата на Дубай. Минаретата се срещат толкова начесто, че на моменти изглежда сякаш всеки има по едно в задния си двор. Това е най-вярно в Джумейра, богат крайбрежен квартал, където къщите са с големината на джамии. За сметка на това в уличките край Бастакия единствените два индуски храма в града са трудни за откриване. Но в празничен ден върволицата от вярващи, окичени с цветни гирлянди, е сигурен начин да намериш духовния дом на най-голямата чуждестранна общност в града.


Сезонът на светските събития в Дубай е изпъстрен със спортни и развлекателни прояви, пазарни фестивали, целогодишни музикални и културни програми. Като се започне от най-разточителното конно състезание в света, международните джаз фестивали, световната купа в Дубай и фестивала на пазарите, емирството често е домакин и на значими регионални търговски изложения. Тук се намира и един от най-големите пазари на злато в света, където се продава всичко - както кюлчета злато, така и ръчно изработени бижута. Пазарлъкът е неизменна част от търговските отношения.


Подобно на Вавилон, известен като един суперградовете на древността, и Дубай се намира в пустинята. И както по всичко личи, той е на път да обедини всякакви рекорди в архитектурата, строителството, богатството и лукса. Емирството е грандиозно олицетворение на най-смелите човешки идеи, истинско поле за състеза ние на креативността и качественото изпълнение. Изграденото в него е реално доказателство, че мечтите могат да се сбъдват.

Четете още

Банкеръ Daily

Държавата на убийствената истина

Шефът на митниците Ваньо Танов си отиде при съмнителни обстоятелства подобно на Мишо Бирата. Още »
Банкеръ Weekly

Смазващи критики от Брюксел за Борисов

Но най-неприятното е, че България, видите ли била изпълнила само една от петте препоръки за реформи, които ни даде преди година ЕК. Още »
Банкеръ Daily

Иван Искров и Спас Русев в обща схема за милиони

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров е пропуснал осем пъти по-големи плащания към фирма на бизнесменът Спас Русев, който неотдавна стана собственик на "Виваком" и... Още »