Special Weekly

Me & You

Дубай - една сбъдната приказка

Дубай е перлата на Персийския залив и със сигурност най-екзотичното кътче от Обединените арабски емирства. Има много места, където нефтените долари текат като река от земните недра, но едва ли другаде те са вложени така атрактивно - в изобилие от супeрлуксозни хотели, инфраструктура и ориенталска екзотика.


Емирството е най-големият безмитен пазар в света, на който може да се намери всичко - от скъпоценните камъни и естествените перли до свръхлуксозните стоки и автомобили. В същото време Дубай е място, където човек може да се наслади на синевата на безоблачното небе и топлите екзотични плажове. Великолепните климатични условия - ярко слънце 360 дни в годината, омагьосващи пустинни пейзажи, оазиси, червени пясъци, както и благоприятното разположение в близост до основни транспортни маршрути, превръщат емирството в една от най-желаните дестинации в света. Вековните арабски традиции са подсилени с разкош и уют, а въздухът сякаш е пропит от спокойствие.


Днес жителите на Дубай наброяват 1.6 млн. души, като местното население е около 900 хил. души. В областта на строителството и услугите се трудят главно индийци, африканци и емигранти от Югоизточна Азия. Официалният език на Дубай е арабският, но английският език е по-широко използван, най-вече в бизнеса. В емирството се говори още хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. В перлата на Персийския залив са толерантни към всички религии, жените могат да работят, независимо дали са облечени с традиционни фереджета, или носят последните модели на Дона Каран, но повечето от тях предпочитат да си гледат семействата.


В разрастващия се Дубай няма нищо невъзможно. Човешката ръка сякаш е сътворила всичко, което би могло да роди въображението. Най-високият в света небостъргач, най-скъпият и пищен хотел, изкуствените вътрешни ски писти и изкуствените архипелази накараха света да заговори за Дубай като за търговската столица на Обединените арабски емирства. Той е изцяло преобразен и е едно от най-забележителните кътчета в Източното полукълбо.


Разположено между Абу Даби и Шарджа, емирството се е превърнало в притегателна дестинация и за много европейци и американци. А разнообразната кухня сякаш е отражение на космополитния характер на местните жители. Арабската храна е много популярна и достъпна навсякъде в града. По-различно стои въпросът с алкохола, чиято продажба е строго регламентирана. Затова пък спиртните напитки са в изобилие в баровете и ресторантите на луксозните хотели.


През последните 18 години най-големият град в Обединените арабски емирства е преживял най-грандиозната метаморфоза в историята си. От пустиня богатият на петролни залежи Дубай се е превърнал едва ли не в най-великото въплъщение на съвременната архитектура.


От пустинята до рая


Преди да бликне първият петрол, Дубай е бил сухо неприветливо място за живот, нагорещено от безпощадното слънце. Сега, с изобретателната мисъл на чужденците, подплатена от солидните финансови възможности на напредничавите местни шейхове, в момента се изгражда новият Вавилон.


Сред архитектурните чудеса, построени през последните пет години, е групата от изкуствени острови във формата на палмово дърво. Любопитно е, че те могат да бъдат забелязани дори от Космоса. Когато бъде завършен изцяло, островният комплекс ще разполага с 2000 луксозни вили, 40 лъскави хотела, молове, кина и много други съоръжения.


Не по-малко впечатляващ е комплексът с название ldquo;Островен святrdquo;. Става дума за 300 изкуствено създадени острова, подредени във формата на Земното кълбо.


Най-високият хотел в света ldquo;Бурдж Ал-Арабrdquo; е един от символите на емирството. Разположен е на изкуствен остров и е единственият удостоен със седем звезди. Може би заради 840-те килограма злато, използвани при обзавеждането му.


ldquo;Бурдж Дубайrdquo; е административна сграда, която след завършването й - до края на тази година, ще се извисява до 800 метра. Това автоматично ще я превърне в най-високата сграда в света. Но само докато друг уникален проект - ldquo;Ал Бурджrdquo; - се превърне в реалност. Той ще се издига в центъра на бреговата линия на Дубай и ще измести ldquo;Бурдж Дубайrdquo; от лидерското място. Със своите 1200 м той ще бъде около три пъти по-висок от ldquo;Импайър Стейт Билдингrdquo; в Ню Йорк и ще се превърне в своеобразен център на архитектурните чудеса на емирството.


ldquo;Дубайлендеrdquo; ще бъде разположен върху площ от 107 кв. мили, а изграждането му ще струва около 20 млрд. долара. Комплексът ще е два пъти по-голям от най-големия увеселителен парк в света ldquo;Уолт Дисниrdquo; в Орландо.


Плановете за яхтено пристанище на Дубай са наистина грандиозни. На територията му ще се издигат над 200 небостъргача, част от които могат да се видят и сега.


В емирството на архитектурните чудеса най-големият в света мол ldquo;Дубайrdquo; е вече факт.


ldquo;Дубай скиrdquo; е най-големият спортен център, изграден изцяло на територията на ldquo;Мола на емиратитеrdquo;. Той предоставя уникалната възможност за спускане по заснежени писти, докато температурата навън надхвърля 40 градуса по Целзий.


Транспортната система на емирството включва метро, което след завършването си ще бъде най-голямата изцяло автоматизирана железопътна структура в света. Може би е излишно уточнението, че бъдещото международно летище в Дубай също ще носи определението ldquo;най-голямото в светаrdquo;. След всичко изброено едва ли е изненадващ фактът, че около 20% от всички строителни кранове в света се намират именно в Дубай.


На фона на свръхмодерната архитектура джамиите са неизменна част от атмосферата на Дубай. Минаретата се срещат толкова начесто, че на моменти изглежда сякаш всеки има по едно в задния си двор. Това е най-вярно в Джумейра, богат крайбрежен квартал, където къщите са с големината на джамии. За сметка на това в уличките край Бастакия единствените два индуски храма в града са трудни за откриване. Но в празничен ден върволицата от вярващи, окичени с цветни гирлянди, е сигурен начин да намериш духовния дом на най-голямата чуждестранна общност в града.


Сезонът на светските събития в Дубай е изпъстрен със спортни и развлекателни прояви, пазарни фестивали, целогодишни музикални и културни програми. Като се започне от най-разточителното конно състезание в света, международните джаз фестивали, световната купа в Дубай и фестивала на пазарите, емирството често е домакин и на значими регионални търговски изложения. Тук се намира и един от най-големите пазари на злато в света, където се продава всичко - както кюлчета злато, така и ръчно изработени бижута. Пазарлъкът е неизменна част от търговските отношения.


Подобно на Вавилон, известен като един суперградовете на древността, и Дубай се намира в пустинята. И както по всичко личи, той е на път да обедини всякакви рекорди в архитектурата, строителството, богатството и лукса. Емирството е грандиозно олицетворение на най-смелите човешки идеи, истинско поле за състеза ние на креативността и качественото изпълнение. Изграденото в него е реално доказателство, че мечтите могат да се сбъдват.