Special Weekly

Me & You

Джорджо Армани - любимецът на звездите

Тази година гуруто на италианския дизайн Джорджо Армани отбелязва 75-годишния си юбилей. Той изминава дългия път от асистент в универсален магазин до притежател на една от най-големите fashionимперии.


Забележителната биография на Джорджо Армани би могла да стигне за няколко живота. Като дете мечтае да стане лекар, но бързо разбира, че тази професия не е за него. В тийнейджърската възраст пък го привлякла професията на фотограф, но и тази му мечтата остава несбъдната. Вместо това трябва да служи в армията. Едва ли някой би могъл да предскаже какъв лекар или фотограф би излязло от Армани. Никой обаче не може да отрече успехите му във висшата мода.


Армани влиза в учебниците по история на модата още в края на 70-те години като баща на италианския минимализъм. Той успява да докаже, че лаконичният дизайн може да внушава чувственост, страст и драматизъм много по-убедително от разточителния максимализъм.


Първите стъпки на Армани в модния бизнес се свеждат до... обличането на манекените по витрините на миланския универсален магазин La Rinscente. С упоритост и постоянство той започва постепенно да изкачва по професионалната стълбица. Следващото стъпало е да отговаря за асортимента на облеклата на манекените. В един момент обаче той узрява за решението да се посвети на творческа дейност. За да превърне желанието си в реалност, постъпва като асистент при моделиерите на модната къща Nino Cerruti. Допълнително припечелва и в ателиетата на Еmanuel Ungaro и Zegna.


През 1974 г. Джорджо Армани представя собствена модна линия на мъжко облекло, а само година по-късно дебютира с колекцията си от дамски тоалети. Темелите на бъдещата мощна модна империя Giorgio Armaniса поставени. Предстои му да се пребори за собствено място под слънцето и да успее на всяка цена. Успехите идват твърде бързо. В края на 70-те години Армани вече заема едно от почетните места сред моделиерите новатори на XXвек.


Спортно елегантните сака са визитната картичка на Джорджо Армани. С нея дизайнерът дебютира и в Холивуд. През 1980-а Ричард Гиър се снима във филма Американско жиголо, облечен в костюми на Армани. И макар че в повечето кадри на филма актьорът е предимно гол, зрителите запомнят и оригиналните модели на италианския дизайнер. Достолепният homme fatal Ричард Гиър изглежда перфектно в изключително ефектните костюми. Всички се влюбват в моделите Армани - и звездите, и солидните бизнесмени, и спортистите, и цялото младо поколение.


Самият моделиер формулира стилистичното си кредо с думите: Прекалената парадност и провокативност не са за мен. Винаги съм си стремял да създавам модели, в които човек да се чувства комфортно - като във втора кожа.


Армани и до ден днешен избира сам платовете за дрехите, които създава. Моделите му са прецизно обмислени и премерени, но в тях дизайнерът влага и много чувство. Армани почти никога не използва мрачни, приглушени цветове и предпочита пастелните тонове и полутонове.


Моделите на италианския майстор не целят да предизвикат шок, отвличайки вниманието от човека, който ги носи. Неговата мода обслужва можещи и знаещи хора, които са уверени в себе си. Онези, които предпочитат марката Armani, са убедени, че индивидуалността е много по-важна от сляпото следване на модните тенденции, и не се стреми да се променя само заради самия процес. Който веднъж е намерил собствения си стил, трябва да го следва, независимо от мнението на другите - твърди гениалният моделиер.


Житейският път на италианския дизайнер е доказателство как може да се реализира и най-невероятната мечта. За хора като него обикновено казват, че са преминали всички стъпала на кариерата.