Special Weekly

Me & You

Да се сгреем през есента

S 250 fc5ccda1 afce 4ef4 91c4 4c2a4088e71e

Грог

Ромът, разреден с вода и подправки, е измислен от вицеадмирала от британския флот Едуард Върнън, с прозвище Стария Грог, още през ХVІІІ в., за да икономисва алкохола.  Неочаквано и за самия него моряците харесали напитката. С времето към грога започнали да добавят подправки и днес той е един от най-популярните коктейли. За бързата и лесна за приготвяне сгряваща напитка са необходими най-вече ром и лимонов сок. Подправките също са достъпни - канела, джинджифил и карамфил, и то по желание. Някои добавят мляко, мед или кафе и сервират получената напитка в порцеланови чаши. Традиционният грог се поднася в стъклени предварително затоплени чаши.

Трябват ви 50 мл тъмен ром, 20 мл лимонов сок, 1 чаена лъжица кафява захар и 1 кора канела. Смесвате рома със сока и подправяте с канела и захар. Украсявате с резен портокал или по желание.

Ирландско кафе

Напитката е измислена в Ирландия и се състои от горещо черно кафе, ирландско уиски, кафява захар и разбита сметана. Според  най-разпространената версия автор на рецептата е барманът от ирландското международно летище „Шанън“ Джоузеф Шеридън, който се сетил да добави уиски в кафето на измръзнали американски пътници и нарекъл сместа ирландско кафе. Тънкостта на този коктейл е не само контрастът между кафето и уискито, но и съчетанието на горещата напитка със студената разбита сметана.

Трябват ви 100 мл уиски, 60 мл кафе еспресо и 30 мл разбита сметана. Сипете уискито в коктейлна чаша, допълнете я с кафе и я украсете със сметана.