Special Weekly

Me & You

Да флиртувам ли.. или да?

Учителю, да се оженя ли, или не? - така попитал Аристотел един от учениците му... Каквото и да решиш, все ще е грешка, мъдро отговорил Аристотел... Дори сключването на брак да не е винаги крайна цел за една интимна връзка, желанието да ни харесат и оценят винаги е на първо място. По тази причина повечето от нас проявяват завидна изобретателност, търсейки начин да флиртуват с другия пол.


Времето е благоприятно за любов

Лято е. Сезонът провокира копнежи към непознати места, авантюри и емоции с интригуващи и мистериозни непознати. В общуването си през пролетта и лятото хората са склонни да флиртуват по-открито и по-дръзко. Докато сме в отпуск, много от социалните табута отпадат и нещата се случват лесно. Смята се, че от 33 до 40% от невинния флирт се осъществява чрез вербален контакт. Жестовете, погледите, интонацията, та дори и тембърът на гласа обобщават останалите 60-70 процента. Те издават същинските намерения, очакванията, нагласата и емоциите на събеседниците. Въпреки това дори и Казанова не е оставил наръчник от 10 универсални правила за успешен флирт. Но не защото не е знаел как да го направи, а защото просто няма такива. Подходът към всеки е индивидуален, макар че днес съществува цяла индустрия, която печели от съвети от рода как да се целуваме, как да се целуваме опияняващо, как да се харесаме на жените, как да се омъжа успешно, макар че вчера навърших 45 и т.н., и т.н. И все пак какво може да се направи по принцип.


Запомнете, може би няма да имате втори шанс

Човек няма втора възможност да направи добро първо впечатление. Ако искате другите да ви забележат и да повлияете на околните:


- Открийте и намерете за себе си най-доброто изражение, най-подходящата походка и жестове при разговор с другия пол, които ви правят да изглеждате по-атрактивни. Ако човекът до вас ви кара да се чувствате оригинални и забавни, макар другите да не ви приемат за такъв, той наистина ви харесва.


- Няма нужда да се появите на бял кон, за да впечатлите обекта на вашия интерес - достатъчно е щом влезете в помещението, където се намира той, да спрете за миг. Погледнете отдалече към него, малко над нивото на очите му(й)и се усмихнете. Ако той(тя)не ви забележи веднага или пък вие не откриете интерес към себе си, не променяйте посоката на погледа си. Просто повдигнете очи малко по-нагоре, все едно сте се загледали в някой друг зад него, някъде в дълбочината на пространството, и се усмихнете.... е, припознали сте се... Чак тогава продължете напред към средата на помещението - спокойно, без да бързате, с неутрална походка. Така хем присъстващите ще ви забележат, хем и вие ще ги забележите, а може и да си набележите някого. Разбира се, ако обектът на желанието ви за флирт е по-благосклонно настроен и разбере, че интересът ви е насочен към него, продължете смело напред, опитвайки се да направите добро впечатление, както и да разчетете правилно информацията, която ви се подава. Искрено ли отвръщат на интереса ви, или само демонстрират добро възпитание? А може би си имат партньор, който е някъде наблизо...


Първите впечатления са визуални. Демонстрирайте оригиналност и обноски с думи едва след като се уверите, че ви харесват. В такъв случай:


- добре да се държите непринудено с околните (колкото и да сте атрактивни или с високо социално положение) и да изглеждате достъпни за останалите. С неангажираща усмивка ги окуражете да ви заговорят и направете впечатление на щастливи и доволни от живота. Уви, много от атрактивните личности имат далеч по-малък шанс да флиртуват с някого, да не говорим за дълготрайна връзка или брак. От страх да не бъдат отхвърлени обикновените хора не смеят дори да ги ухажват (един вид много хубаво не е на хубаво).


- Извадете на показ палците на ръцете си. Самоуверените, доминиращи и интересни личности обикновено намират начини така да позиционират ръцете си, когато общуват, че да показват често палците си на останалите.


- Демонстрирайте с поведението и позицията на тялото си, че сте отворени за нови запознанства. Наведената глава, присвитите рамене, кръстосаните пред гърдите ръце или плътно стиснатите колене говорят за несигурност и нежелание за общуване.


- Подайте сигнал Зелено!. Ако искате някой да ви доближи и заговори, направете едновременно три неща: гледайте директно към човека, усмихвайте се и обърнете тялото си фронтално към него (нея).


Когато човекът срещу вас много, ама много иска да ви се хареса

Ако първоначално сте направили силно впечатление, отсрещната страна също ще се постарае да ви се хареса и да ви впечатли. Мъжете например започват да издърпват чорапите си нагоре, да оправят яката на ризата или да махат прашинки от сакото си, да го разкопчават и закопчават. При липса на връхна дреха започват да поглаждат брадата или косата си, независимо от количеството, което им е останало. Колкото до жените, освен че имат коса в изобилие, с която да си играят непрекъснато, докато флиртуват, те предпочитат да докосват и други части на тялото си, за да предизвикат внимание... и да провокират въображението.


Обектът на мечтите ви е склонен да ги сподели, ако

- Той(тя)копира приблизително начина, по който се държите. Например наклонили сте тялото си небрежно на една страна, подпирайки се на лакът - човекът отсреща заема позиция почти огледална на вашата.


- Започне да приплъзва пръстите си бавно нагоре-надолу по столчето на чашата си или да прави кръгови движения по ръба й. През това време погледът му(й)ви се изплъзва за момент, за да срещне бързо очите ви отново, после заинтригувано се свежда надолу към устните ви, за да ги изучи за секунда-две и пак да срещне вашия поглед.Смята се, че социалният или флиртуващ поглед заформя т.нар. триъгълник на ухажването, който започва от очите, преминава през устните и се свежда надолу, за да достигне близо до линията на гърдите или дори да продължи още по-надолу, за да обхване и тялото, преди да се върне обратно към очите.


- Небрежно и деликатно ви докосва. Това означава, че няма нищо против и вие да направите същото.


Надежда май винаги има (Излишният трети)

И така, вие искате да осъществите един потенциално обещаващ контакт, но с вас е трето лице или половинката ви. В подобни случаи нещата наистина се комплицират донякъде. Все пак не дотолкова, че да изпуснете шанса си. Половинката ви няма да се усети, ако флиртувате дискретно с максимално премерени движения и думи, или ако самата тя се е увлякла в интересен флирт. Вторият вариант е изцяло във ваша полза и вие може дори да поощрите подобна ситуация, като се обърнете настрана, за да демонстрирате известна незаинтересованост. В първия случай обаче се налага да прецените дистанцията до обекта на вашите желания, доколко е безопасно да флиртувате с него в момента и какво да направите, за да може той все пак да ви забележи. Добре е например кръстосаните ви крака да се насочат така, че обувката на горния да сочи към обекта на вашия интерес, като инициирате общуване и с очите. Първите контакти с поглед продължават не повече от 2-3 секунди. Колкото по-продължително се гледате и поддържате контакт с очите на събеседника си (Аз те забелязах! А ти забеляза ли ме?), толкова повече в отсрещната страна нараства увереността, че я намирате за особено атрактивна. Всъщност, според изследванията на американските психолози, поглед от 5 до 6 секунди гласи: желание или дори покана за сексуален контакт. Според тях обаче, ако прекалите и се взирате непрекъснато в другия в продължение на 7-10 секунди, това може да означава само едно: (Аз те предизвиквам... и мога да те поставя на мястото ти).


Според теорията на общуването дискретният флирт стимулира интелекта. Ако, да речем, сте на плажно парти и сте хвърлили око на домакинята, един невинен въпрос с тих и проникновен тембър и леко докосване по лакътя или китката са добро начало. Не търсете от нея еднозначен отговор с да или не. Опитайте се да разгадаете отношението й към вас според нейните действия - ще ви помоли да й помогнете при отварянето на бутилката с вино, ще ви покаже ли къде са сламените чадъри в задния двор, докосва ли ви и тя небрежно, когато разговаряте и т.н.


Разбира се, нещата могат да се развият и по съвсем друг начин. Известна е например традиционната практика: флиртувай толкова, колкото да ги заинтригуваш, а после се отдръпни за малко - колкото да разбереш реакцията отсреща. Правила за флиртуване наистина няма, но както и да се развият събитията, чувството за хумор е важно дори когато нещата не се случват според очакванията ви. Повечето хора спират да флиртуват, щом започнат сериозна връзка. Недейте. Двойките, които го правят, остават по-дълго заедно.