Special Weekly

Me & You

Chaumet - 200 години на върха

Chaumet е една от старите бижутерски къщи в света, основана още в края на ХVIII век. В историята й има епизод, който предопределя благополучието на фирмата за много години напред. Преданието гласи, че успехът на къщата се дължи на щастливия случай. Младежът успял да спре и усмири коня, който носел в галоп Наполеон, се оказал бижутер. След като станал император, Бонапарт се отблагодарил на храбреца, като му поръчал да изработи неговата консулска шпага. Впоследствие спасителят на Наполеон, Мари Етиен Нито, станал негов личен бижутер, което му спечелило поръчки и от много европейски монарси.


Оригиналният художествен маниер на Нито му създава репутация на истински виртуоз, чиито ученици (включително и прочутият Морел) впоследствие стават главни бижутери на любимата къща на владетелите. Те изработвали шпаги за индийски махараджи и за консули (такива днес се връчват на членовете на Academie Francaise, които се избират пожизнено), императорски мечове, съдове за домовете на висши аристократи, корона за папа Пий VII, както и многобройни украшения за европейските благородници.


След революцията от 1840-а бижутерът Морел се настанява в Лондон и става официален доставчик на ювелирни украшения за кралския двор. Това определя и основната специализация на Chaumet - диадемите и тиарите, интересът към които изчезва едва през втората половина на ХХ век.


Бизнесът на Морел е наследен от дъщеря му, която се омъжва за бижутера Жозеф Шоме. Неговите произведения предизвикват истински фурор на Световното изложение в Париж през 1900 година. Оттогава бижутерската къща се нарича Chaumet, а постоянният й адрес във френската столица е Place Vandome 12.


Приемник на Жозеф Шоме е синът му - Марсел. Верен на традициите на къщата той твори в духа на времето, а продукцията на Chaumet се появява по витрините на скъпите бижутерски магазини. Така всеки може да се любува на украшенията, които носят императорските семейства и каймакът на обществото.


Днес бижутата на Chaumet притежават характерния си за началото на миналия век аристократизъм. Но майсторите от прочутата бижутерската къща са отлични познавачи на всички дизайнерски открития и модни тенденции от края на ХХ и началото на ХХI век. А Chaumet продължава да е в авангарда на световната бижутерска мода.