Special Weekly

Me & You

Чайнатаун в Ню Йорк или масаж с щастлив край

Това е нашата визитка. Но тук не предлагаме такива услуги..., притеснено обяснил на мой приятел собственикът на билков магазин някъде на Гранд стрийт в центъра на Чайнатаун. Това се случило, след като прочел йероглифите, надраскани върху гърба на някаква визитка. Приятелят, който ми разказа случката, получил картончето от друг китаец - бръснар в малко салонче за мъжко подстригване някъде между Мълбъри и Канал стрийт. Там една подстрижка струва някъде между 3 и 5 долара. Та, след като получил бакшиш от 2 долара, благодарният китаец се трогнал и надраскал нещо на китайски на гърба на някаква визитка и го потупал по рамото. Помислих, че става дума за някоя рядка билка срещу косопад, разказа притеснено моят близък. Всъщност китайският бръснар изписал адреса на един салон за по-специален масаж - такъв с щастлив край, с каквито е пълно в Чайнатаун.


Статистически погледнато, всяка година Ню Йорк се посещава от близо 47 млн. туристи. Обикновено те кръжат най-вече около забележителностите между 8-о и 5-о авеню, щъкат по Бродуей и близкия площад The Times Square. Все пак, ако обърнете гръб на театрите и продължите на изток по Бродуей и после все надолу към канала, ще стигнете Челси. От другата страна е Литъл Итали и крайно Сохо. Близкото Сохо изобилства от кафенета, бистра и клубове с музика от времето на Глен Милър например. Тук често се слуша и Синатра. Никой от двамата обаче не е възпял Чайнатаун, макар и да са пели много за Ню Йорк.


Come, fly with me - Frank Sinatra(Ела и полети с мен!)

Първият китайски квартал в Щатите - Чайнатаун - е създаден около 1880-а. В него се предлагат някои от най-изкусните и неразпознаваеми имитации на супермаркови аксесоари. Впрочем, ако си купите чадър от представителен магазин на представително място в центъра на града, надали ще поставите под въпрос автентичността му. Между другото, това му е автентичното на Чайнатаун - някои от репликите са дотолква изкусни, че няма начин да се различат с просто око. Други обаче са по-нескопосани и индикация за качеството е сумата, която плащате (за шал на Louis Vuitton от фина коприна например ще ви поискат 10-12 долара). Опцията от 100% полиестер или тази от 50 на 50% (полиестер, коприна) варира от 3 до 5 долара.


От двете страни на Канал стрийт ще видите складове, натъпкани със стоки и с широко отворени врати. Става дума за безистени, тесни входчета и улични фургони, от които се подават шалове, чанти, портмонета, китайски вафли, оризено фиде и дълбоко замразени рибни продукти. По Гранд пък наред с ресторантите и традиционните магазини за стрити корени и сушени билки може да видите модерни китайски магазини, претъпкани с елегантни дамски чанти, спортни сакове за голф, кожени портфейли, вечерни лачени портмонета, пътни чанти от изкуствена кожа, метални куфари, чадъри на карета, копринени шалове, кърпи за глава, екстравагантни шапки, слънчеви очила и диоптрични рамки, маркови парфюми и ръчни часовници... Те носят логото на Prada, Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Rolex, Movado, Seiko, Burberry of London и други. Всъщност обаче са сполучливи имитации.


Някои копия са толкова добри, че ако гордият собственик на чанта, за която е броил четирицифрена сума, я сравни с имитацията за 45 долара в безистена на ъгъла на Мълбъри и Канал стрийт, само ще преглътне тъжно. Защото трудно ще открие 10-те разлики между двете чанти, поне на пръв поглед.


Чайнатаун предлага на място разнообразие от изживявания. Като например: Това е Movado струва към 700, ама аз го давам за 25 долара, само за да се отърва по-бързо от него. Хайде, че полицаят идва насам, а имам и още стока. Мъжът се оглежда страхливо наоколо: ... Имам и друг часовник - един Gucci, и пак e със златно покритие. Полицаят минава бавно покрай нас, поглежда ни с отегчение, а после отминава.


Освен ако не сте отишли специално, за да си купите фалшив Rolex, може лесно да станете случайна жертва на някой от специализираните продавачи на ръчни часовници. Без дори да се усетите, че са фалшиви, въпреки серийните номера на гърба на часовника, изписания номер и нещо като сертификат за автентичност. Разбира се, цената е съмнително ниска. Тъй като ще ви го предложат тайно по ъглите на по-крайни и забутани улички, това, което ви минава през ум, е: Прясно крадена стока! Още повече че самите дилъри имат много неугледен и леко недохранен вид. Тогава съмнително ниската цена вече става напълно обяснима. Продавачът, който усеща деликатния момент на конфликт между алчността и логичния разум, не губи време и буквално ви пресира да купите нещо. Предлагането на дизайнерските имитации е запазена марка в Чайнатаун точно колкото традиционните китайски масажи и другите неща с щастлив край.


В този аспект, а и въобще ако човек посещава квартала за пръв път, е добре да знае, че стоките не са това, което изглеждат. И друго, качеството на дизайнерските имитации варира - от много добро до не чак толкова. Предвид тази обстоятелства редовните посетители се ръководят принципно от още две простички правила: 1. Носиш си банкноти от по 1, 5 или 20 долара в брой. Не че не може да платиш и с карта, но в повечето случаи тя бива източена мистериозно още същия ден (обикновено онлайн). 2. Преди да платите, разглеждате отвсякъде това, което купувате - отваряте и проверявате металните части, капсите, закопчалките, ципа, шевовете, логото и подплатата на чантичката. След детайлния оглед я оглеждате отново - и пак преди да сте платили. В Чайнатаун се плаща в брой и веднага. И нямате 14-дневна възможност да върнете или подмените закупената стока, ако пазите касовата си бележка. Такава не получавате. Никакви данъчни служби няма да я потърсят вместо вас. Гаранция - никаква. Това му е лошото на Чайнатаун.


Come Rain or Come Shine - Frank Sinatra(Хем дъждовно, хем слънчево)

До 1968-а (поради страховитите темпове, с които нараствала) популацията в Чайнатаун е била лимитирана с отделен декрет. След отменянето му през 1968-а кварталът расте на жители, разперва площ, разцъфтява и като бизнес зона, макар някак екстравагантно да излиза от идеята Уол Стрийт. Факт - в Чайнатаун на глава от населението на Ню Йорк се падат по най-много банки.


Освен милионите установили се вече в квартала, непрекъснато идват още и още. Някак си ги внасят - вероятно с кораби и в контейнери. Много се писа по едно време в местната преса за този вид нелегален, но стабилен поток от жив импорт. Новодошлите работят първите две-три години само за да се откупят от вносителите си, тоест за да си изплатят пътните и комисионите към туроператорите и може би и осигуровките? А в далечния роден Китай други хора държат под око останалите там близки членове на семейството на новодошлия. Просто като гаранция, в случай че той или тя няма да зачезне преждевременно към друг щат, преди срокът за откупуване да е изтекъл.


Find a foreign bride(...or husband)(Ожени се за чужденец)

Освен че имитациите в Чайнатаун си ги бива, както и цените, в този квартал човек може лесно да се ожени. Казват, че сватовничеството било традиционно за азиатската култура. В някоя от многото професионални агенции Намери си булка ще ви покажат каталог със снимки и ще ви предложат да ви оженят веднага срещу комисиона. За съжаление най-често избраницата или избраникът не знаят английски и в повечето случаи са незаконно пребиваващи. Затова не се чудете, ако след две години брак (горе-долу толкова се чака за зелена карта по този параграф) послушната ви половинка отиде до магазина да купи мляко и не се върне повече. В Чайнатаун и това начинание има своите рискове.


What's about Chinatown?(Какво ново в Чайнатаун?)

На въпроса какво по-точно им харесва в Чайнатаун освен покупките на маркови аксесоари нюйоркчани отговарят, че обичат да си пазаруват свежи плодове, екзотични подправки и най-вече евтини зеленчуци (цените за паунд са 2-3 долара), защото там всичко е толкова евтино и вълнуващо. Атрактивни за съботно-неделните посетители на квартала са още масажът на корем или на стъпалата с безплатна диагноза на теоретично възможните заболявания. Цената е от 0.70-0.85 до максимум един долар на минута.


Друго, което може да си вземете, докато сте в района, са гъбите шитаке, майтаке, водорасли мисо, фиде и нудели, тайвански или филипински рибни консерви и месо в лек захарен сироп, кремове за лице със стрити перли вътре и избелващи помади с лотос, камелия синезис или зелен чай, както и насипен зелен чай от различни видове.


Моят познат, който така и се размина с масажа си, упорито твърдеше, че ако нашето ХЕИ беше командировано в Чайнатаун, щеше да затвори поне половината от ресторантите. Да забрани всички улични двуколки с насипна топла храна. Чайнатаун обаче е известен с още един факт - това е може би най-консервативният квартал в Ню Йорк, който упорито се съпротивлява на всички промени, наложени отвън.