Special Weekly

Me & You

Бурж Халифа - най-високият небостъргач в света!

Най-високият небостъргач в света - Бурж Халифа, е вече факт. С рекордните си параметри той със сигурност може да бъде наречен най-грандиозното чудо на съвременната архитектура.


От близо две десетилетия Дубай е възприеман като синоним на лукса и разкоша. И въпреки огромните дългове, които градът е натрупал заради строителството на умопомрачителни и фантастични сгради, предприемачите и местните власти не се отказват да инвестират милиарди долари в разрастването му. С изграждането на най-високия небостъргач в света Дубай доказа, че има велики начинания, които не са подвластни на финансовата криза. Бурж Халифа е най-голямото постижение и гордост на Арабския свят. Впрочем политиката на Дубай се изразява в мотото: Кризата идва и си отива. А градовете продължават напред. Ако спрем да взимаме решения, спираме да се развиваме.


Откриването на Бурж Халифа бе отложено с месец, но това не бе случайно. Най-високият небостъргач в света отвори врати на 4 януари 2010-а - деня, в който преди четири години шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум- премиер и вицепрезидент на Обединените арабски емирства , поема управлението на Дубай. Събитието бе ознаменувано с грандиозна пиротехническа фиеста от 10 000 фойерверки, разположени по цялата конструкция на небостъргача, придружени от аудиовизуални ефекти. В деня на откриването на Бурж Дубай беше обявено и новото му име - Бурж Халифа, в чест на президента на Обединените арабски емирства - шейх Халифа бин Зайед ал-Наян, който в края на 2009-а дари 10 млрд. долара на Дубай, за да го спаси от фалит.


Бурж Халифа се извисява величествено и някак в синхрон с всички останали небостъргачи в града. Отдалеч, особено на фона на ослепително красивия арабски залез, най-високата сграда в света прилича на гигантска игла и подобно на нея се изтънява към върха. Всъщност идеята била да изглежда като пустинното цвете Hymenocallis, което вдъхновило архитекта на Бурж Халифа - 65-годишния канадец Ейдриън Смит. Негово дело са и още две от десетте най-високи сгради в света - Trump Intlernational Hotel amp; Tower в Чикаго и JinMao Tower в Шанхай. Конструкцията от бетон, стомана и стъкло на Бурж Халифа е композиция от три елемента, симетрично разположени около централното му ядро.


Вертикалният град разполага с хотели, офис сгради, луксозни апартаменти, търговски центрове и с богати възможности за забавление. За посетители са отворени само 162 от етажите, а останалите са предназначени за обслужващия персонал и за техническата поддръжка. Интериорите на хотелите, разположени на 15 от първите 39 етажа на небостъргача, са дело на дизайнера на Джорджо Армани, който откри и собствен хотел в Бурж Халифа.


В небостъргача се помещават 900 частни жилища, а на 76-ия етаж има открит басейн. Гостите пък могат да се любуват на изумителната гледка, която се открива към града от наблюдателната площадка, намираща се на 124-тия етаж. На разположение на посетителите са и 57-те супербързи асансьора и осем ескалатора. В многобройните ресторанти, хотели, магазини и в другите обекти работят 25 000 души, сред които и 35 българи.


Най-високият небостъргач в света Бурж Халифа е част от гигантски комплекс с обща стойност 20 млрд. долара. Заобиколен е от милиони квадратни метра площ, осеяни с хотели, офиси, жилищни сгради и търговски центрове. Бурж Халифа вероятно ще оглавява класацията за най-висока сграда в света години наред. Построеният само за пет години гигант остави зад гърба си още през юли 2007-а предишните рекордьори - Тайпе 101 в Тайван (висок 508 м.), Кулата за наблюдение и комуникация в Торонто (една от най-големите атракции на града, висока 553.3 м) и Willis Tower в Чикаго (висок 442 метра.)


Небостъргачът в цифри:


- най-високата конструкция, строена някога - 828 м;


- с най-много етажи - над 200;


- с най-високия обитаем етаж в света;


- с най-високо разположената тераса за наблюдение;


- с най-високо издигащ се асансьор;


- с най-високото изпомпване на бетона (за строене) - 606 м;


- с най-високо разположената джамия в света;


- с най-високо разположения плувен басейн в света.


Бурж Халифа притежава изключително усъвършенствана система за сигурност (на интервал от 25-30 етажа са разположени междинни нива, които предпазват сградата от пожар).


За удобство на живеещите в сградата са изградени Sky лобита на етажи 43, 76 и 123 с ултрамодерни фитнес зали, а тези на 43 и 76 разполагат и с джакузи зони. На тези два етажа се намират плувни басейни и зони за отдих, които са подходящи и за партита. Басейните са разположени едновременно на закрито и на открито, преминават от вътрешността към балконите. Други обекти, предназначени за живеещите, са Residents' Library, Burj Dubai Gourmet Market, Gourmet convenience store и място за срещи.


Интериорният дизайн на Бурж Дубай също е дело на Chicago office of Skidmore, Owings amp; Merrill, под ръководството на водещия дизайнер Nada Andric. Характеризира се със стъкло, неръждаема стомана, полирани тъмни камъни, подови настили от камък и сребърен травертин, венециански мазилки, ръчно изработени килими и подови настилки. Интериорът е вдъхновен от местната култура, но е съобразен със статуса на сградата.


Още факти за Бурж Халифа


- Сградата ще може да се вижда с невъоръжено око от 95 км;


- Небостъргачът е снабден със системи против прегряване, силен вятър и земетресение (издържа 6 степен по Рихтер), както и със защита срещу терористични атаки;


- Има 24 348 прозореца;


- Проектирана е да приема до 25 000 души;


- От партера до 160-ия етаж има 2909 стъпала;


- Гигантският комплекс е обграден от 11 хка парк, чиито растения ще се напояват с кондензирана в охладителната система вода. Количеството й за година е достатъчно за напълването на 20 олимпийски басейна;


- Пред небостъргача е разположен фонтан за 217 млн. долара, с 6600 светлини и 50 цветни прожектора. Съоръжението разпръсква вода на 150 м височина.