Special Weekly

Негово превъзходителство посланикът на Казахстан Темиртай Избастин пред Banker Special:

Българите ще открият приятели в Казахстан

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов

S 250 19576644 a2ec 4efb af95 d1a0330c8fae
S 250 ca541478 498e 4b38 8ab6 26cc0f06f68c
S 250 2143a675 e8b1 43bc a44d 54666f19e3c7
S 250 d20f6f64 c5aa 4030 8659 bf44f3185b4b

Негово превъзходителство Темиртай Избастин е роден в  с.Баянаул, Павлодарска област, Казахстан, на 10 септември 1957 година. Сега ръководи мисията на страната си в София. Завършил е  Държавния медицински институт, Алматинския държавен университет "Абай", юридически факултет, както и дипломатическите академии в Москва и Астана. В кариерата е от 1994-а, като е работил и в посолствата на Казахстан в Австрия и Германия. Преди да бъде изпратен на работа в България, Темиртай Избастин е оглавявал отдел "Консулски отношения" в МВнР на Казахстан. Женен е, има деца и внуци.

 


Ваше превъзходителство, от няколко години сте посланик на Казахстан у нас. Какво е мнението Ви за страната ни и българите?

- Впечатленията ми са богати, тъй като през тези години в България се случиха много неща. Държавата ви се развива динамично в политически аспект, разрешават се важни въпроси, текат обществени процеси. Вече имате възможност да използвате предимствата си като държава членка на Европейския съюз и на НАТО. Преживяхте някои трудности, например честата смяна на правителства, но това са част от трудностите, които трябва да преодолеете в името на европейското си развитие. Положително е, че имате действаща демокрация, свобода на мненията, независими медии, всичко е открито и видно. Оттук се ражда по-доброто бъдеще за една страна. Независимо от някои икономически проблеми, далеч не смятам, че България е една от най-бедните европейски държави, както твърдят някои. Имате прекрасна природа и климат, българите са талантливи, търпеливи и разумни. Впечатляващо е, че хората преминават достойно през всички трудности, без негативни емоции и проява на агресия. Разбира се, всички тук искат по-добър живот и смятам, че политиците ви вече го разбраха. Така че ви чака добро бъдеще, стига да използвате правилно възможностите си. Имате много сериозен потенциал за развитие и ръководството на страната активно работи в тази насока. Така че съм оптимист за бъдещето на България.

При пристигането си в София заявихте, че ще работите приоритетно за развитието на двустранния бизнес. Каква е равносметката Ви в тази насока?

- Първата ми цел бе да съживя икономическите ни отношения, които бяха в известна стагнация заради последиците от Световната икономическа криза. Всички държави имаха да разрешават възникналите социални проблеми, така че да се обсъждат икономически връзки бе много трудно. Естествено, българите знаят доста неща за Казахстан заради възможностите, които предлага интернет. Но съвсем друго нещо са „живите” контакти и двустранните срещи, на които се раждат идеите. Засилихме комуникацията между ведомствата ни и организирахме посещение в Казахстан на тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков. По време на визитата му очертахме приоритетите и подписахме нов договор за икономическо сътрудничество. Подписването на новия договор се налагаше във връзка с членството на България в Европейския съюз. Миналата година се проведе поредното, трето заседание на Междуправителствената казахстанско-българска комисия за икономическо сътрудничество, която набеляза основните насоки за двустранното сътрудничество. Също миналата година при посещението в София на главния прокурор на Република Казахстан бяха подписани две важни споразумения в областта на правосъдието - за екстрадиция и за правна помощ по наказателни дела. Също имаме споразумение за взаимна защита на класифицирана информация и много други, които формират една добра правна основа за двустранно сътрудничество. 

България се превърна в традиционен и активен участник на ежегодния Астанински икономически форум. Тази година в Астана беше министър Божидар Лукарски, който се срещна с колегата си Ерболат Досаев. Обсъдени бяха важни въпроси като създаването на смесени предприятия и откриването на постоянна авиолиния между България и Казахстан. Нашата работа е да създадем условията, а след това думата има бизнесът.


Има ли интерес от страна на казахстански инвеститори към България и обратното?

-  На шега ще отговоря, че понякога е трудно да разбереш душата на инвеститорите. Засега най-сериозното присъствие на наши инвеститори е на петролната компания "Ромпетрол". Подобряват се контактите ни и в туризма, в частния сектор и на ниво общини. Все повече казахстанци си купуват недвижими имоти тук. Редовно се срещам с ръководството на търговско-промишлените палати и камари в България. Провеждаме презентации,  разказваме за инвестиционния климат у нас, публикуваме съответна информация на сайта си, използваме медиите като трибуна. Тази година бе учредена Българо-казахстанска търговска камара. Пътувам из България, срещам се с кметове, бизнесмени, общувам с хората. Работим по побратимяването на нашите градове. Публикуваме много книги и материали за Казахстан на български език. Изобщо търсим всички начини  за сближаване на двата народа.


В кои други сфери държавите ни си сътрудничат успешно?

- Работим усилено по линия на културата. Всяка година казахстански деца гостуват заедно със своите родители на българското Черноморие и участват в различни фестивали и конкурси като "Българска роза" в Обзор.  На свой ред българските деца успешно  участват в казахстанските фестивали. В Несебър пък се провеждат математически състезания. Така се съчетава полезното с приятното, създават се приятелства, а за децата това е и една незабравима лятна ваканция. Българските ученици редовно участват в Жаутъковската олимпиада по математика, физика и информатика. Тази година в Астана бе организиран международен фестивал, посветен на 550-ата годишнина от създаването на Казахското ханство, в който взеха участие представители от Националния фолклорен ансамбъл „Българе”. Специално за конкурса момичетата от „Българе” научиха казахски танц и взеха втора награда за изпълнението си. Има лятна чартърна линия Бургас - Алматъ, Бургас - Астана и се надявам, че повече българи ще посетят Казахстан, както и моите сънародници ще идват в България.

Девизът на президента Ви Нурсултан Назарбаев е „Първо икономиката, след това политиката”. Каква е икономическата ситуация в Казахстан сега?

- Целта на Казахстан е до 2050 г. да се нареди сред 30-те най-развити държави в света, това е отбелязано в „Стратегия-2050”. За изпълнение на тази Стратегия за развитие нашият президент инициира нова икономическа политика „Нурлъ жол - Път към бъдещето” и програма за петте институционални реформи (и "100 стъпки" за нейното изпълнение). Сега работим по изграждането на магистралата Западна Европа - Западен Китай. Експлоатира се железопътната линия Узен-Берекет-Горган, която преминава през териториите на Казахстан, Туркменистан, Иран и по-нататък към региона на Персийский залив. Създадена е специалната икономическа зона „Хоргоз-Източна врата”, участваме в изграждането на инициирания от Китай икономически пояс „Път на коприната“.  Разширява се морското пристанище Актау на Каспийско море. Евразийският икономически съюз открива нови възможности за бизнес. Интересно е да се отбележи, че нашият президент излезе с идея за създаване на Евразийския съюз през 1994 година. В рамките на Евразийския икономически съюз всички стоки, услуги, капитал и трудови ресурси свободно ще пресичат границите на Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизия. Това е шанс за създаване на нови производства, нови работни места, за разширяване на пазари и откриване на транспортни коридори. Българският бизнес може да се възползва от тези възможности и да работи заедно с казахстанските фирми чрез съвместни предприятия и други форми за партньорство.

Международното изложение EXPO-2017 в Астана е един от ключовите проекти за Казахстан. Темата му е "Енергията на бъдещето". Ще бъдат представени най-модерните технологии за енергоспестяване, нови разработки и технологии за използване на алтернативните източници на енергия - слънцето, вятъра, морската, океанската и термалната вода. Астана ще стане платформа за презентации на най-добрите в тази област.


Как бихте представили или "рекламирали" Казахстан пред един българин?

- Казахстан е уникална държава, всяка област има своя особеност. В южната част на страната са пустините, по средата е степта, а североизточната част е планинска, с много гори и реки. В земните недра на Казахстан имаме цялата Менделеева таблица. Имаме 7500 км граница с Русия - от Урал до Източен Сибир. От другата страна са Китай, Туркменистан, Узбекистан, Киргизия. Населението ни е 17.5 млн. души, територията ни е 2724.9 хил. кв. км. Новата столица Астана е построена и продължава да се строи от известни архитекти. Бившата столица Алматъ е финансово-културен център на страната, близо до нея е известната високопланинска пързалка Медео, а също и ски курортът Чимбулак. Най-високият планински връх у нас - 6990 м, се нарича Хан Тенгри (Тангра). В този регион може да се разгледа Чарънският каньон. Както е известно, Великият път на коприната е преминавал през територията на Казахстан. У нас се намира космодрумът Байконур, от който вашите сънародници Георги Иванов и Александър Александров полетяха към Космоса. Разказах за една малка част от Казахстан, най-добре е да се посети и да се види.

В основата на духовните ценности на нашия народ стои идеята "Мәңгілік Ел" („Вечен народ”), което означава гражданско равенство, трудолюбие, култ към науката и образованието, толерантност, патриотизъм. В Казахстан в мир и разбирателство живеят представители на повече от 120 различни етноса, в това число и близо 4500 българи. В страната от 20 години работи една уникална институция - Асамблеята на народа на Казахстан, която се оглавява от президента Н. Назарбаев. Интересно е, че именно българинът Олег Дъмов - ръководител на българската диаспора в Казахстан, е заместник-председател на Асамблеята.

Според историческите сведения първите българи са дошли в Казахстан от Бесарабия през 1907 година. Сега българските диаспори живеят в областите Павлодар, Атърау, Актобе, Астана, там са създадени български културни центрове. Има легенда за основателя на България хан Аспарух. Според нея той е започнал похода си от каспийските казахски степи. В езиците ни има доста еднакви думи. Двата наши народа си приличат много като манталитет, гостоприемни, добронамерени и толерантни сме.

Намерихте ли нови приятели в България?

- Мисля, че и днес намерих още двама нови във ваше лице. Българите сте открити и дружелюбни хора, смятам, че имам доста приятели тук.

Имате ли спортни увлечения или хобита?

- България предлага много възможности както за зимни, така и за летни спортове. Не пропускам възможност да покарам ски. Много добре се развива и голфът у вас, имате първокласни игрища. По отношение на хобитата сега за мен е много любопитно да проучвам историческите връзки между народите и контактите им в далечното минало.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството Ви?

- Семейството ми е много задружно, децата работят и живеят в Казахстан, имаме и внуци. Съпругата ми Карлъга е истински стълб на фамилията, тя имаше основна роля за отглеждането и възпитанието на децата. Подкрепя ме във всичко, за което съм й много благодарен. За нас е традиция да се съберем всички заедно в новогодишната вечер в Казахстан. Децата всяка година ни гостуват в България, през лятото почиват на Черно море, а през зимата идват на ски.

Какво още бихте искали да свършите в рамките на мандата си у нас?

- Дипломатическите отношения между Казахстан и България са установени преди 23 години. За нас България е важен партньор, тъй като геостратегически е връзката между Изтока и Запада. Като всеки дипломат искам двустранните ни отношения да станат още по-добри. Сега очакваме официалното посещение в Казахстан на председателя на Народното събрание госпожа Цецка Цачева. Ще продължа да работя за откриването на директна въздушна линия между двете държави. Иска ми се не само политици и бизнесмени да посещават Казахстан, но и обикновените хора. И като се върнат, да разказват на близки и познати, че са открили един приятелски настроен народ. Това е най-голямото ми желание.