Special Weekly

Me & You

Българите и индонезийците носят духа на древни цивилизации

Дипломацията олицетворява душата на своята нация

S 250 51685282 1390 44ad bd84 209cf39e1af3
S 250 33292399 a84a 4709 bc3e 09ae6f09bfa1

Нейно Превъзходителство г-жа Сри Астари Расджид е родена в Джакарта през 1953 година. Завършила е Английска литература в Индонезийския университет, моден дизайн в Лондон и изкуство в Университета на Минесота. Била е главен редактор на модно списание, преподава арт в няколко университета, членува в бордовете на фондации, подпомагащи изкуството. Има четири  самостоятелни изложби и множество участия с творби и предмети на изкуството в съвместни изяви. Носител е на редица престижни награди. От 2016-а г-жа Сри Астари Расджид е извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в България, освен това представя страната си в Албания и Македония.

 

Ваше Превъзходителство, Вие сте известна модна журналистка, дизайнер и човек на изкуството. Защо избрахте да продължите кариерата си в дипломацията?  
- Аз не избрах сама дипломацията, тя просто дойде в живота ми, докато следвах кариерата си в сферата на изкуството. Представях Индонезия чрез творбите си в много галерии и музеи по целия свят, което е един вид културна дипломация в полза на страната ми. Това правя и сега като посланик на Индонезия в София. Но не промотирам само културата на държавата си, а я представям в много други области като туризъм, търговия и привличане на инвестиции.
Както казах,

артистът е и културен дипломат, защото показва родината си в много значими събития и изложби. Наученото от изкуството ми помага да промотирам добре Индонезия във вашата културна среда, както и да оценя постиженията ви в тази сфера.

Любопитно е, че сегашната ми професия е и семейна традиция, тъй като баща ми също беше дипломат.

 

Като артист имате много самостоятелни изложби и сте спечелили редица престижни награди. С кое от произведенията си се гордеете най-много?

- Винаги съм влагала цялата си душа и усилия в проектите, над които работя.

Седмица преди да дойда в България представих последното си ретроспективно шоу в Джоджакарта - културния център на нашата столица. То беше много вълнуващо, наситено със събития и важно за мен, тъй като отбелязва 30-ата годишнина от началото на творческата ми дейност. Всичко, което съм правила на полето на изкуството. Имаше арт пърформанс, изложба, скулптура, фотографии... целият живот на един артист и творец.


Откривате ли прилики между модерното изкуство и политиката?
- Разбира се. Модерното изкуство представя културния и историческия бекграунд на един артист, а дипломацията - душата на нацията. Изкуството одухотворява твореца, както дипломацията олицетворява душата на своята нация.


София е първото ви дипломатическо назначение като посланик. Добре ли се чувствате тук?
- Харесвам историческите ви градове, природата в България, кулинарията, културната среда. Хората също са много добри.


Доколко близки са българите и индонезийците като манталитет и начин на живот?
- Смятам, че си приличаме в много отношения, въпреки че имаме различни култури. Гостоприемни хора сме, с богата култура и духовност, тъй като сме потомци на древни цивилизации. За съжаление засега в България живеят само 70 индонезийци.


Посетили сте някои от българските градове. Кой от тях Ви впечатли най-много?
- Велико Търново е уникален град, харесвам и Трявна. Но всеки ваш град си има своя чар, например Пловдив - със старата част, и много други.

 

Индонезия е екзотична и непозната страна за повечето българи. Как бихте ни я представили?
- Откакто пристигнах в София преди година или половина, почти няма ден, в който да не участвам в културно или представително събитие, посветено на туризма, на търговия...

Има още какво да направим по отношение на икономическите ни контакти и инвестициите.  


Как, според Вас, се развиват двустранните ни отношения?
- Доволна съм, че изиграхме активна роля в представянето на нашата страна и нейната култура по време на  изключително успешния фестивал "Азия отблизо", който се проведе това лято в Борисовата градина. Сега показваме и две изложби в Националната галерия - "Текстил, артефакти и бижута" в "Квадрат 500" и експозицията "Индонезийски предмети на изящното изкуство". Миналата година на Trade Expo 2016 участваха 21 български компании. Сега очакваме още повече представители на бизнеса да посетят събитието. Трябва да подобрим търговския ни обмен, въпреки че за последната година той е скочил с 23% до почти 120 млн. щ. долара.


Инвестират ли индонезийски компании в България и обратното?
- Интересно е, че част от българските бизнесмени в Дубай планират да преместят компаниите си в Индонезия. Налице са и двустранни инвестиции в сферата на недвижимите имоти и биоенергията. Наши фирми използват IPS компонент за хибридна енергия, произведен от България по проект на Министерството на транспорта в Соло. Все още се налага да окуражаваме индонезийците да инвестират в България, но вашето посолство в Джакарта също трябва да бъде по-активно в промотирането на страната ви. Най-малкото в сферите на културата и туризма, с които сте много богати. Това ще привлече и нашите инвеститори ще да дойдат тук.


По какви проекти работите в момента?
- Освен успешните проекти в сферата на културата работя усилено за развитието на двустранните търговски и икономически връзки. В края на месец октомври 2017-а пристига индонезийска бизнес делегация, която ще се срещне с представители на българските предприемачи. Дано да се осъществят полезни контакти и за двете страни.


Бихте ли ни разказали нещо за семейството си?

- Имам пет деца и три внучета. Три от децата ми работят и живеят в Джакарта, едното още следва в САЩ, а едно вече е при мен в София.


Спортувате ли, остава ли Ви време за хобита?       

- Ходя на фитнес през уикендите, бих искала да е по-често. Обичам да карам колело, както и маунтинбайк. Но засега ми е трудно да си намеря съмишленици тук, а това е спорт, които е забавен само на групи.


Кои са предпочитаните от Вас места за ваканция?
- През уикендите обичам да откривам интересни места в София, където да се разхождам и наслаждавам на природата. Или просто отивам в парка. На ваканция бих отишла някъде в страната ви, където още не съм била. Но също така има много други интересни и привлекателни места в Източна Европа.

 

Имате ли пример за подражание в политиката и дипломацията?
- Пример за подражание за мен е нашият президент, г-н Джоко Видодо. Той очаква от нас да работим и пак да работим за страната си, както прави и самият той.


Какво искате да постигнете до края на дипломатическата си мисия в България?
- Надявам се, че дипломатическият ми мандат в България ще бъде успешен, както и всичките ми мисии като посланик, представящ страната си във всички области - културата, туризма, търговията, образованието, спорта. Бих искала да представя България на индонезийците, както и Индонезия на българите, които не я познават.

 

Надявам се Ваши туристи да посещават все по-често страната ни. Засега те са около 4000 годишно, което е недостатъчно. Вярвам, че и посолството ви в Джакарта ще работи в тази посока, тъй като България все още е малко позната у нас. А имате прекрасна природа, богати сте на културни и исторически забележителности, храната ви също е много вкусна.

 

Имате ли любим дизайнер или творец?
- Любимият ми моден дизайнер е Карл Лагерфелд, защото той е много иновативен и оригинален в моделите си. Харесвам и класиката Zadig & Voltaire.
Любимият ми творец е Яйои Кусама, 88-годишна японка, творец и писател, която все още се занимава с изкуство. По време на кариерата си тя е работила в различни медии, рисувала е, правела е колажи, скулптура, арт пърформанси, екологични инсталации, повечето от които изразяват тематичния й интерес към психоделичните цветове, повторението и модела. Ценя предшественика на поп изкуството, минималистичните и феминистките художествени движения Кусама, който повлиява на съвременниците си като Анди Уорхол, Клаус Олденбург и Джордж Сейгъл и излага творбите си редом с техните.


Какви книги четете?

- Книги за изкуството, например тези на Сузи Габлик. Произведения на фенимистка тематика, свързани с психологията и духовното израстване. Сред любимите автори е Клариса Пинкола Естес, чийто най-популярен роман е "Бягащата с вълци". Томас Мор е моят предпочитан автор в сферата на духовността и философията, а Джоузеф Кембъл - в сравнителната митология.