Special Weekly

Негово превъзходителство, посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис, пред Banker Special:

България и Гърция имат общи интереси и проблеми

Европа трябва да бъде приятелски настроена към европейците Брюксел ме научи на международна дипломацияС класиците си почивам най-добре

Негово превъзходителство Димостенис Стоидис е роден в Кавала през 1953 година. Женен е, с две деца. Той е изучавал политически науки в университета "Пантеон" в Атина, след което е завършил магистратура по международни отношения в Англия. В богатата си дипломатическа кариера последователно служи на различни постове в гръцкото Министерство на външните работи, в Консулството на страната си във Венеция, както и в посолствата на южната ни съседка в Брюксел, Абу Даби, Париж и Белград. От края на 2013 г. е посланик в България. Господин Стоидис един от най-уважаваните и авторитетни дипломати на Гърция, заради което е удостоен от президента на републиката с най-високата държавна почест - Висш офицер на "Орден на Феникса".

 

 

Ваше превъзходителство, защо избрахте преди години да изучавате политически науки?

- Политическите науки винаги са ме карали да се чувствам комфортно със себе си. Като естествено продължение на квалификацията си избрах международните отношения за следдипломно обучение. Когато избрах да работя в дипломатическия отдел на гръцкото външно министерство, установих, че съм усвоил много полезни знания. За мнозина това са теоретични науки. Но те допринесоха много както за личностното ми развитие, така и за професионалната ми ориентация. Разбира се, когато започнах да уча политика, нямаше как да бъда сигурен, че кариерата ми ще се развие в тази насока. Повечето ми колеги дипломати също са или юристи, или са завършили политически науки и международни отношения. Но съм срещал дори инженери и медици в дипломатическите мисии.

Кои са най-трайните Ви спомени от началото на богатата Ви дипломатическа кариера?

- Когато започнах дипломатическата си кариера през 1983 г., по уникално съвпадение Гърция тъкмо поемаше първото си председателство на Съвета на Европа. Две години по-рано страната ни бе станала пълноправен член на Европейския съюз. Спомням си, че тогава в съюза членуваха едва десет държави. Това е незабравим момент за мен. Имам ярки спомени и от работата си в Брюксел. Тогава разбрах какво означава международна дипломация и видях реалното място на Гърция на международната карта. Това са все неща, които не можеш да видиш, ако си само посланик и си съсредоточен върху развитието на отношенията между две страни. След толкова години като дипломат към външно министерство бих определил престоя си в Брюксел като най-интересния период в моята кариера. Да работиш там е по-трудно, но предизвикателствата си заслужават усилията. Опитът, който натрупах там, ми помогна да оглавя дирекция в ресорното министерство след завръщането ми в Гърция. Специфичното за нашата администрация е, че изкачването в йерархията става в зависимост от прослужените години и уменията, които си придобил. Но във всяка област човек трябва да прави всичко по силите си, за да се развива и да върви нагоре.

Работили сте като консул на Гърция във Венеция, били сте ръководител на дипломатическите мисии на Вашата страна в ОАЕ, Белгия и Франция, както и посланик в Сърбия и България. Къде се чувствахте като у дома си и защо?

- Работата ни предполага много често да сменяме държавите, в които пребиваваме. А когато имаш семейство, това е доста трудно. Сблъскваш се с нови нрави, обичаи и традиции, към които и близките ни също трябва да се адаптират. За щастие пазя повече добри спомени, отколкото разочарования от страните, в които съм бил. Но най-комфортно се чувствах в Италия. Не защото консулството там бе първият ми официален ръководен пост. Допада ми италианският език, обичаите, а и сме съседни, близки по дух държави. Освен италиански говоря английски и френски. Съжалявам, че не говоря и немски, но просто нямах възможност да го практикувам. Сега възнамерявам да започна уроци по български език. Вече имам някаква база, след като през последните четири години се запознах с кирилицата в Сърбия. Искам да отбележа, че за тези четири-пет месеца, откакто съм тук, вече усетих гостоприемството на България.

Гърция пое председателството на Европейския съюз. Кои са приоритетите в мандата й?

- Гърция ще ръководи Европейския съюз за пети път и се радвам, че приоритетите ни напълно се подкрепят от България. Нашите две държави имат общи интереси и общи проблеми в много сфери. Най-вече в борбата срещу безработицата и в стремежа за разкриване на нови работни места, които ще бъдат ключови политики за Европа. Заедно с европартньорите ни възнамеряваме да осъществим конкретни инициативи в тази насока.

Друг общ голям въпрос е емиграционният поток. Разликата е, че в България идват предимно бежанци от Сирия, а в Гърция най-много са нелегалните емигранти от Афганистан, Пакистан и Бангладеш. Това е проблем, който трябва да бъде разрешен на европейско ниво, тъй като сами едва ли ще се справим. Затова очакваме солидарност. Тя се изразява в икономическа подкрепа за държавите, приемащи чужденци, както и в създаването на обща европейска система за даване статут на бежанците.

- Евросъюзът може да помогне и на страните, от които идват бежанците. Друг приоритет за нашето председателство е морската политика на Европейския съюз, както и свързаните с нея области - туризъм, корабостроене и развитието на пристанищата. Това ще помогне и за решаване на емигрантския въпрос, тъй като моретата са външната граница на континента. Не можем да пропуснем и изборите за нов европейски парламент, които съвпаднаха с председателството ни. Ще работим за това Европа да стане приятелски настроена към всички европейци.

В кои области на българо-гръцкото сътрудничество според Вас могат да се постигнат още по-добри резултати?

- Поддържаме много високо ниво на двустранни отношения. Но въпреки че съм тук едва от пет месеца, смятам, че има поле за развитие. То е главно в секторите на енергетиката, на туризма и спорта. За мнозина спортното сътрудничество може би изглежда по-маловажно, но то подпомага и културния обмен. Можем да организираме двустранни срещи на различни отбори. Естествено, важно да продължим да задълбочаваме политическите и търговските си отношения, които на този етап са доста добри. Иначе зимният туризъм се развива с най-сериозни темпове.

Казаха ми, че над 70 хил. гърци са се качили на Банско, когато най-после заваля снегът през последните седмици. Българските ски дестинации са на европейско ниво, за това се сред най- предпочитаните.

Роден сте в град Кавала, който е много близо до гръцко-българската граница. Какво мислите за българите и за страната ни?

- Както споменах, в България се чувствам много добре. Не бях идвал тук преди, с изключение на еднодневно посещение с един наш бивш министър на отбраната. Аз съм роден в Кавала и когато дойдох у вас, установих, че много българи са посещавали и познават града, включително и голяма част от вашите държавници. А като цяло отношенията между България и Гърция в сферата на туризма са перфектни. За това допринасят и множеството гранични пунктове, които облекчават пътуването между двете държави. Фактът, че идвам от Северна Гърция, от Кавала, улеснява много контактите ми в България.

Какви спомени пазите от родния си град?

- Живях в Кавала до 18-ата си година. След като завърших средното училище заминах да уча в университет. Но колкото и да съм далече, винаги ще го чувствам като роден край. Съпругата ми също е от Кавала. Имаме две деца - синът ми Димитриос е роден във Венеция, а дъщеря ми Клиос - в Атина. Може би затова имам толкова сантиментални спомени и от Италия.

Вие в какво виждате приликите и разликите между българите и гърците?

- Ние сме близки народи с обща граница и затова сме изминали сходен, често много тежък исторически път. Но това е характерно за всички съседни държави. Винаги сме имали много интензивни контакти, съответно и конфликтите в историята ни са били повече. В същото време, въпреки политическите различия, между двете държави винаги е съществувал интензивен културен и търговски обмен. Сега обаче, и Гърция, и България са членки на Европейския съюз и работят заедно в сферите на трансбалканското и черноморското сътрудничество. Тези инициативи ни сближават още повече, тъй като и сегашната политическа среда е далеч по-стабилна.

Разбира се, държавите и нациите не забравят историята си. Но сега трябва да извадим от нея само най-положителните моменти. Те могат да ни дадат основата, върху която да надграждаме и така да вървим напред. Лошите неща трябва да останат в миналото. Сигурен съм, че бъдещето на отношенията между България и Гърция е блестящо. Партньори и съюзници сме на много нива, а двата народа общуват все по-успешно.

Какво ви направи най-силно впечатление в България, по-специално в София, и има ли нещо, което Ви затруднява?

- За краткото време, през което съм тук, видях, че София е един красив град с уникална архитектура и много приятна околна среда. Музеи и исторически паметници съжителстват с паркове и градини. В столицата ви е много приятно да се разхождаш. Това са първите ми впечатления, но ще използвам времето, за да опозная града още по-добре. Ходил съм два пъти на служебни посещения - до Велико Търново и до Пловдив. Видях, че в България има и други хубави градове с богати традиции и древна история. Мисля, че и пътищата ви са добри. Единственият проблем, който срещам тук, е езиковата бариера.

Имате ли хобита, на които се посвещавате през свободното си време?

- Много обичам да плувам и често го правя. Планирам да пътувам до Банско, но не за да карам ски. Така и не успях да се науча, децата ми обаче са добри скиори. Но ще гледам състезанието на колегите ми дипломати. Иначе шофирането ме разтоварва много, както и пътуванията. Планинските преходи също ме зареждат с положителни емоции. Засега от вашите прекрасни планини съм успял да се кача само на Витоша. Макар че още не съм покорил и връх Олимп, но често съм прекосявал пътеките в планините около Атина. Слушам предимно класическа музика, с удоволствие ходя на концерти. С класиците си почивам най-добре. Харесвам и гръцката музика, която носи веселба и добро настроение. Съпругата ми много обича да танцува, но аз не съм добър танцьор.

Бихте ли представили семейството си, често ли се виждате?

- Съпругата ми Мария е зъболекар по професия. Тя работи в Атина, във Факултета по дентална медицина в местния университет. Дъщеря ми Клиос завърши право и придоби правоспособност за адвокат и юрист във Франция. Димитриос сега приключва обучението си в университета в град Патра. Пътувам често и затова успявам да ги видя поне за малко. За семейна ваканция обикновено предпочитаме някой от гръцките острови или друго място в родината ни, от което пазим хубави спомени.

Запознанството с коя личност най-много ви е впечатлило?

- Благодарение на професията си съм контактувал с много интересни личности, с които иначе не бих имал възможност да се запозная. Много от тези срещи - с президенти, с музиканти и артисти са били мимолетни, без възможност да задълбочим контактите си. Никога няма да забравя срещата си във Венеция с нашия известен режисьор Теодорос (Тео) Ангелопулос, който за съжаление почина много нелепо преди две години. Видяхме се на местния кинофестивал. Той е икона за Гърция. С него имахме много интересни разговори, беше уникална личност. Тогава бях млад, а той беше първият ми официален гост. Възхити ме отношението му към живота и изкуството.

Имам ярки спомени и от запознанството с Вселенския патриарх Вартоломей Първи в Сърбия. Изключително харизматичен и скромен човек. Видяхме се един-единствен път преди 3 години. Но неотдавна наш служител от посолството пътува по работа до Цариград. Когато патриархът разбрал, че посланик на Гърция в България е Димостенис Стоидис, явно си е припомнил за срещата ни. И ми изпрати специален подарък - копчета за ръкавели. Този жест искрено ме трогна от чисто човешка гледна точка.