Special Weekly

Me & You

Антверпен – диамантената столица на света

S 250 5b1c1055 e5c6 475c b9c0 7963ed45a973
S 250 8fdadd8a a60a 436a 99e9 b93155127755

За мнозина Белгия се асоциира предимно със столицата Брюксел, където работи Европейската комисия, или с висококачествен шоколад и бира. Вторият по големина град в страната обаче има не само европейско, но и световно значение, а заслугата за това не е на високопоставените политици, а…. на диамантите.

Разположен във Фламандската част на страната, Антверпен е второто по големина пристанище в ЕС след Ротердам и има дългогодишни традиции като търговски център. Търговията с диаманти започва още през ХVІ в. и бележи истински разцвет през ХІХв., измествайки от лидерската позиция Амстердам. В града се установяват търговци на скъпоценни камъни и някои от най-изкусните майстори на шлифоването. Така с течение на времето Антверпен се превръща в най-големият център за търговия и обработка на диаманти в света, а надписът „шлифовано в Антверпен” е запазена марка за изключително високо качество и майсторство.

Днес над 80% от световната търговия с необработени диаманти и 50 на сто с шлифовани се извършва в Антверпен. Център на този бляскав бизнес с годишен оборот от близо 50 млрд долара е т. нар. Диамантен квартал в близост до красивата сграда на гарата. Малката, на пръв поглед незабележима улица, приютява редица магазини, зад чиито витрини са изложении скъпоценностти за стотици милиони. Търговията със скъпоценни камъни по традиция извършва от местните евреи, така че магазините не работят в събота.

Работилниците за шлифоване в града са над 380 и обслужват повече от 1 500 компании. Въпрос на престиж за всяка известна бижутерска къща е да работи с диаманти, обработени в Антверпен. Заради големите мащаби на оборота в града функционират цели четири диамантени борси – the Diamond Club of Antwerp, the Beurs voor Diamanthandel, the Antwerpsche Diamantkring и Vrije Diamanthandel, както и хиляди брокери, застрахователи и банкери, специализирани във финансирането на търговията с диаманти. В града се намира и World Diamond Centre – институцията, която налага стандарти и регулира световната търговска практика в тази сфера.

Всяка година Антверпен е домакин на уникалнотоизложение Antwerp Diamond Trade Fair. В него участват 80 изложители, представители на водещи фирми в бранша. Посетителите могат да с полюбуват на прекрасните обработени и необработени диаманти, да научат новости на специализираните конференции, да се докоснат до тънкостите на шлифоването или просто да пазаруват на преференциални цени. Следващото изложение ще се проведе от 31.01 до 2.02 2016-а, така че, желаещите да го посетят и, разбира се, да разгледат Антверпен,  имат време да планират пътуването си.

Заслужава си гостите на града и ценителите на диамантите да посетят и музея за съвременно изкуство MAS, който очарова с прекрасна панорамна гледка към града и отличения с 2 звезди Michelin ресторант. Наблизо се намира Diamond Pavilion, където  посетителите могат да разберат, при това напълно безплатно, защо Антверпен е „диамантеният център на света”.