Special Weekly

Me & You

Анталия - перлата на турските морета

Анталия е място, което привлича милиони туристи и има защо. Курортът е разположен в западната част на Средиземно море и се извисява в прекрасен залив на 40 м над водата. Към блестящите морски води пък се спускат склоновете на Торос, покрити с борови гори, и образуват насечена брегова линия от хълмове и равнини. Анталия се слави с първокласните си хотели и с качеството на обслужването. И не на последно място, с богатия избор от развлечения. Местните хотели обикновено разполагат със спацентрове, които освенnbsp; фитнес и масаж предлагат най-различни екзотични процедури за релакс и спорт. Някои пък привличат гостите си с по-специални оферти - аквапаркове и детски кътове, което ги прави незаменими за семеен туризъм. Отделен е въпросът, че не всички гости приемат спокойно непрестанната детска глъчка. Не убягва от погледа на курортистите и изобилието от басейни - детски, с олимпийски размери, с минерална вода, с оригинална архитектура и т.н. Което, естествено, не може да замести удоволствието да се пореете из морската шир, яхнали скутер или джет срещу 15 долара за 15 минути. Ако ви е малко, можете да продължите и цял час, но това ще олекоти джоба ви с 50 долара. Пътуването с катамаран е по 10 долара на час. Пътешествието с яхта за едно денонощие струва между 50 и 80 долара, но ако предпочитате лукс класа, ще трябва да се лишите от 2000 долара. Полетът с парашут е 40-60 долара и зависи от продължителността му. А посещението в аквапарк струва 10 долара и никой не брои часовете, които сте решили да прекарате в него.


Ако почивате за първи път в турските курорти, задължително ще ви направи впечатление гостоприемството на домакините. Но то невинаги е безкористно. Може да се случи някой прелюбезен млад човек да изяви силно желание да ви придружи до търсения от вас магазин, а след това да ви заведе до... друг препоръчан от него, откъдето той получава бакшиш. Но и това е в реда на нещата. Гидовете на хотелите, които организират безплатните обзорни екскурзии из града, също не изостават от тази практика. Обикновено подобни разходки включват посещения в скъпи магазини, където заради красивите ви очи може да ви предложат някое златно колие, чиято цена (според случая) варира от 200 до 2000 долара! Ако обаче влезете в следващия - непрепоръчан ви магазин, нищо чудно да намерите същото украшение за 170 долара... Тук търговията е изкуство, изобретателност и магия. А пазаренето е задължителна част от ритуала.nbsp;


Колкото до кожените дрехи и изделия - в Турция има производители, които предлагат колекции с изключително високо качество. Добре е обаче да знаете, че ако в такъв магазин ви поискат 600 долара за кожено яке и след дълго пазарене постигнете цена от 300, това не означава, че на следващото място ще купите същото качество за 280. Впрочем златото и изделията от естествена кожа са и най-предпочитаните стоки, които туристите си взимат за спомен от Анталия. Но със скъпоценния метал определено трябва да се внимава, защото ментетата се предлагат в изобилие и са толкова добре измайсторени, че е много лесно човек да се заблуди. Най-добре е подобни покупки да се правят в магазин и да се изисква сертификат.


Друг важен момент е да изберете правилния начин да стигнете до Анталия. Ако предпочитате удобствата, които предлагат самолетите, възможностите са две - да ползвате чартърен полет или да пътувате с прекачване в Истанбул.


Пътуващите с турските авиолинии, особено в сезона на отпуските, все по-често установяват, че точността в спазването на разписанието не е силната им страна. Час-два на терминала за излитане или пък час в пълен самолет и пътници, тръпнещи в очакване отлепването от пистата, са нещо почти нормално. Наваксването на километрите във въздуха също. Така е и с екстремните усещания - като например светкавица да удари крилото на самолета, а пилотът непукист дори и дума да не обели за инцидента пред треперещите от уплаха пътници!


Е, когато човек е тръгнал на почивка, предполага се, че е настроен позитивно и не би трябвало да е толкоз придирчив. Но не всички можем да сме непукисти.


Любопитно:


Историята на Анталия пази много митове и неразгадани тайни за отдавна изчезнали цивилизации. Някога тази територия се е наричала Памфилия, което означава земя за всички племена. И това едва ли е случайно, тъй като тук са оставили отпечатък няколко древните култури. През II в. пр.Хр. пергамският цар Атал заповядал на своите поданици да намерят най-красивото място на Земята, за да издигне град. През 159 г. той вече бил факт и носел неговото име - Аталия. По-късно кръстоносците го преименували на Саталия. Сегашното си име градът получил през XIII век, когато султан Алаедин Кейкуба го превърнал в своя резиденция.


Наред с богатото си историческо наследство курортът привлича туристите и с уникалните си природни забележителности. Живописният град е заобиколен от високи планини и Средиземно море с невероятните му плажове. Той е един от важните центрове на т.нар. Турска ривиера.


Една от местните забележителности е Портата на Адриан. Става дума за останките на триумфална арка, построена в чест на римския император Адриан, който посетил Анталия през II век. Смята се, че това е най-красивият архитектурен паметник, останал от времето на Памфилия. Ако посетите това място, няма начин да не почувствате вечността.