Special Weekly

Me & You

Кой е твоят камък?

Според астролозите, ако човек носи бижута с камъни, подходящи за неговата зодия, те могат да го превърнат в магнит, който привлича късмета, парите и здравето... Всеки е в правото си да вярва или не в магическите свойства на камъните и минералите. Факт е обаче, че те намират широко приложение в съвременната терапия, защото са не само красиви, но и полезни за здравето. Още в древността лечителите използвали свойствата им срещу различни заболявания. На пациентите се препоръчвало да ги пият в наситнено състояние, да ги носят като украшения или да ги използват за масаж. Прахчетата от минерали съдържали различни микроелементи, необходими на човешкия организъм - мед, желязо, селен, сяра, манган, молибден и други. Днес със същата цел употребяваме хранителни добавки, които съдържат комплекс от витамини и минерали, или лекарствени препарати. Активният въглен например, който абсорбира токсините, в наши дни успешно заменя сместа от счукан изумруд и мляко, използван от древните като противоотрова.


Но да се върнем към камъните и минералите, които покровителстват хората, според тяхната зодия. Макар че лятото е в разгара си, ред е на есенните знаци - Дева, Везни и Скорпион.


nbsp;


Дева


23.08 - 23.08


Представителите на знака са родени в благословеното време за събиране на реколтата, когато горещото лято се сменя с меката прохлада на есента. Девите не търпят както прекалено мрачните, така и силно блестящите или искрящи камъни. Подхождат им приглушените тонове, светлите и наситени оттенъци на залязващото слънце и на природата в началото на есента. Девите са склонни да забелязват несъвършенствата на света, който ги заобикаля, особено ако имат сили да поправят ситуацията. Неслучайно девизът им е Всяко нещо на мястото си, място за всяко нещо. Повечето представители на знака са умни, надарени с интуиция, но и твърде критично настроени към околните, заради което често губят приятели.


Подходящи за знака са ясписът и сапфирът.


Ясписът се среща в различни цветове. Зеленият предпазва от болести, а жълтият - хармонизира отношенията с шефовете. Пъстроцветният е камък на копнежи и вдъхновение.


Сапфир е камък на верността и целомъдрието. Събужда жажда за познания, предпазва от завист и клевети. Укрепва неформалната власт, камък на учителите.


Прилягат им още изумруд, нефрит и сердолик.


nbsp;


Везни


23.09 - 23.10


Везните са въздушен знак, чиито представители са родени в средата на есента. Астролозите препоръчват да носят пръстени с камъни на показалеца си. Няма строго определени минерали, които представителите на знака трябва да носят, но няма и такива, които могат силно да им навредят. Все пак най-подходящи за Везните са камъните с цветовете на циганското лято и златната есен - с чисти и прозрачни оттенъци на лилавото, синьото, зеленото, жълтото и оранжевото. Те обаче могат да носят и черни камъни. Представителите на знака се подчиняват на стремежа към прекрасното и хармонията, имат развито чувство за дълг и безупречни делови качества.


Камъните, които им носят късмет - опалът и лазуритът.


Опалът е камъкът на мечтателите, поражда надежда, пренася в света на фантазиите. Символ на щастието, надеждата и нежната любов.


Лазуритът е един от най-позитивните камъни. Укрепва приятелствата, поддържа зрението, предпазва от отравяния, облекчава ревматичните болки. Носи неочаквани изненади, радост и късмет в хазарта. Подходящ за хора, стремящи се към непрекъснато обновление.


Полезни за Везните са също изумрудът, сапфирът, топазът и кехлибарът.


nbsp;


nbsp;


Скорпион


23.10 - 22.11


Последните месеци на есента октомври и ноември са времето на Скорпиона. Господари на знака са мрачният Плутон и червеният Марс. Затова опасните черни, червени и сини камъни с наситен цвят подхождат най-много на Скорпионите. Те не понасят нежните и светлите тонове, особено жълтите и златисто-зелените, защото сезонът на тези цветове в природата е приключил. Знакът е сред най-могъщите в зодиака. Скорпионите са добри анализатори, притежават отличен нюх, склонни са към язвителни забележки и сарказъм. Стремежът им към обществено признание и слава не познава граници и много често получават и едното, и другото.


Сред покровителите на Скорпионите са малахитът и хематитът.


Малахитът привлича силния интерес на околните. Подходящ е за хората на изкуството, литератори, артисти. Не се препоръчва на младите момичета, за да не провокира ситуация на настойчиво, нахално ухажване.


Хематитът защитава от уроки, магии и мълнии. Успокоява гнева, помага при заболявания на кръвта, нервни пристъпи и спира кръвотечения.


Подхождат им още аквамарин, гранат, карбункул и корал.