Special Weekly

Me & You

200 години Октоберфест

Деница Мирчева

На 12 октомври 1810-а никой не подозира, че честването на сватбата на баварския принц Лудвиг с принцеса Терезе ще постави началото на една традиция, която днес е най-масовият народен празник в света и емблема за цяла Германия. Шестнадесетдневният фестивал Октоберфест в Мюнхен привлича над 6 млн посетители всяка година, а тази - по случай своя 200-годишен юбилей, предложи на гостите си много изненади и незабравими преживявания. В продължение на два века, на непокътнатата до днес ливада Theresienwiese, някога арена на конни надбягвания и всенароден пир, всяка година се стичат стотици хиляди хора, любители на бирата, баварската култура и традиции.


Откриването на фестивала е истинско зрелище, чието начало бе поставено на 18 септември от 12 топовни залпа. По улиците на баварската столица премина пъстро шествие от пищно украсени карети и хора в традиционни за различните региони облекла. Артисти, известни личности, духови оркестри участваха в колоритната процесия от Maximilian Strasse през центъра на града, чиято крайна цел бяха 14 огромни шатри, разположени на историческата Theresienwiese. Тук, върху площ от 42 хектара в своеобразни филиали на мюнхенските пивоварни, могат да се опитат близо 5000 вида бира - от най-светлата до най-тъмната, с различно алкохолно съдържание и вкусови качества, както и типични баварски специалитети.


Всяка година по традиция кметът на Мюнхен поставя началото на Октоберфест , като избива тапата на първото 200-литрово буре. През тази година, по случай 200-годишния юбилей не липсваха и специални изненади. В деня на откриването се проведе конно надбягване в традиционни костюми, наподобяващо прочутото състезание от преди два века. Другият голям сюрприз в чест на юбилея бе приготвянето на специалната бира Wiesn-Bier, което обедини усилията на шестте мюнхенски пивовари - Augusiner, Hacker-Pschorr, Hofbrau, Lowenbrau, Paulaner и Spaten. Рецептата на историческата напитка се пази в дълбока тайна. Тя е придобита след усилена работа и изучаване на стари архиви от 1810-а, а посветените са положили строга клетва да не разгласяват съдържанието й. Резултатът е - специална бира с наситен малцов вкус, подобен на този отпреди 200 години, и едно незабравимо изживяване, достойно за честване на 200-годишен юбилей с нас 6 млн. гости.


Любопитни факти:


Октоберфест 2010 се проведе от 18 септември до 4 октомври;


Мюнхен е световна столица на бирата, а Хофбройхаус е най-известната бирария в света;


Най-голямата пивоварна в света - Матхезер Бирщат , също се намира в Мюнхен;


Всяка година по време на Октоберфест се изпиват близо 6 млн. литра бира.