Special Weekly

Me & You

150 години Рингщрасе

S 250 95a3afed caad 4a12 a853 3257105f8db0

Разположена в сърцето на Европа, синоним на култура и аристократизъм, Виена е в челните позиции на класацията на градовете с най-добър стандарт на живот в света. Австрийската столица определено има много с какво да се гордее и не случайно е безспорен първенец на Стария континент. Тази година обаче е специална за виенчани и гостите на града, а поводът е 150-годишният юбилей на "Рингщрасе".

Считаната за най-красива улица в света е открита тържествено на 1 май 1865-а от кайзер Франц Йозеф. С това се слага началото на най-мащабното градско строителство за онова време. По волята на кайзера са построени Виенската опера, Бургтеатър, както и културно-историческия и природонаучен музей.

Дълго време 53-километровата "Рингщрасе" е бил място за разходка на представителите на висшето общество. Днес улицата е сърцето на града, приютило най-големите забележителности и емблематични места, които са запазили аристократизма на миналото и пулсират в ритъма на модерното ежедневие.

Сто и петдесет години по-късно разходката по Ринга е все така вълнуваща, а виенският трамвай е прекрасен начин да се насладите на панорамата. Той потегля за пръв път през 1868-а с конски впряг, а 60 години по-късно е приспособен за задвижване с електричество. Близо 800 обекта са разположени по продължението на булеварда, а в чест на юбилея през цялата година ще се провеждат изложби и културни мероприятия.

Потегляйки от канала на Дунав, трамваят се понася по най-важната транспортна отсечка на Виена. Една след друга се редуват прекрасни постройки в ренесансов, бароков и готически стил. В непосредствена близост се намират красивата сграда на борсата, открита през 1877-а, прекрасната Рингтурм, чиито 93 м. я правят няй-високата на Ринга, Вотивкирхе - втората по големина църква във Виена. Тя е построена в знак на благодарност за несполучлив атентат срещу кайзер Франц Йозеф и е осветена по време на честването на сребърната му сватба през 1879-а.

Разходката продължава със сградата на Виенския университет. Импозантната постройка е в стил италиански късен ренесанс и макар, че е „само” на 131 години, през 2015-а ще чества 650 годишен юбилей. Първият университет в града е построен през 1365-а на друго място, преди да се премести в сегашната си сграда.

Една от най-известните забележителности на Ринга е кметството на Виена. Построено в стил неоготика, то целогодишно е център на многобройни мероприятия. Точно срещу него се издига красивата сграда на Бургтеатър. Украсен с картини на Густав Климт, той е сцена на най-добрите немскоговорящи актьори.

Едва подминали театъра, пред погледа ни се разкрива Парламентът. Изграден в гръцки стил с 5.5-метрова статуя на Атина Палада отпред, той безспорно е сред най-красивите и значими архитектурни шедьоври в града. Конкуренцията наистина е голяма, а сградите коя от коя по-пленителна. Културно-историческият и природонаучния музей са разположени един срещу друг и изглеждат почти еднакво. Първият съхранява безценни съкровища на Хабсбургите, а вторият – огромна колекция на природни феномени.

Наблизо се един от виенските дворци - Хофбург. Сега в прекрасната резиденция се помещава част от Националната библиотека, а от двете й страни го обгръщат чудесните зелени паркове Фолксгартен и Бурггартен. В единия се намира паметник, който увековечава империатрица Сиси, а в другия - монумент на съпруга й Франц Йозеф.

Прочутата като световна столица на музиката Виена дава на света великолепни композитори. Неслучайно около Ринга са паметниците на Щраус, Моцарт, а редом с тях и на майсторите на перото – Гьоте и Шилер. Следваща спирка от разходката по булеварда е най-емблематичната сграда – тази на Виенската опера. Тя отваря врати на 25 май 1869-а  с постановка по произведението на Моцарт „Дон Джовани”, за да радва и днес почитателите на оперното изкуство от цял свят.

Трамваят прави завой и поема по последната права на Ринга, а взорът, наситен с впечатления, се отпуска в меката зеленина на Щадпарк – градския парк. Неусетно пред нас отново е Каналът на Дунав и разходката е към своя край. За финал ни очаква първата обществена обсерватория Урания - построена през 1910-а като средище на просветата. В нея  четат лекции и обучават студенти личности като Айнщайн и Томас Ман.

Сто и петдесет години след откриването й Рингщрасе е пъстра, пълна с живот и готова да омагьосва гостите си с много история и тематични мероприятия. По случай рождения й ден е създаден специалния коктейл “Sound of the Ring”, който сякаш носи неустоимия вкус на Виена.