Special Weekly

Me & You

Кой е твоят камък?

Стара персийска легенда разказва, че благородните камъни са творения на сатаната, който ги дарил с великолепни багри, за да пробуждат алчност и съблазън в сърцата на хората. Истината за геоложкия им произход е доста по-прозаична - благородните минерали са образувани в резултат на химичните процеси, протичащи в периода на формиране на земната кора.


И все пак големите и красиви минерали крият в себе си загадки, които засега науката не може да обясни. Според мнозина скъпите благородни камъни притежават способността да кондензират и акумулират най-низките качества на човешката природа - алчност, жестокост, неискреност, предателство. Много трагични събития - войни, грабежи, насилствена и внезапна смърт - са свързани с големи диаманти, рубини и сапфири. Счита се дори, че камък, чието тегло надхвърля десет карата, вече е опасен за своя притежател.


Астролозите твърдят че всеки минерал принадлежи на определен знак от зодиака и хората, родени под него, трябва да носят украшение със съответния камък. Но, когато си избирате пръстен, бижу или просто камък, не приемайте това прекалено насериозно. В различни държави, богати на едни или други минерали, търговците с удоволствие превъзнасят техните магически и лечебни свойства. В Русия например ще ви кажат, че ясписът и серпентинът са подходящи за всички знаци на зодиака, в Полша ще ви посъветват да си купите кехлибар, в Китай - нефрит, и т. н. Ако обаче почувствате непреодолимо влечение към определен минерал, докато го държите в ръцете си, не се разделяйте с него за нищо на света. Това е вашият камък.


nbsp;


Стрелец

22.11 - 22.12


Стрелецът е двойствен знак на контрастите. Той изразява стихията на огъня, но в края на ноември и през декември дните започват все повече да намаляват, а нощите все повече да се увеличават. Затова за представителите на знака са подходящи два типа минерали - от една страна, това са червените, огнени камъни, а от друга - хладните и тъмните. За Стрелците са характерни твърдост и целеустременост, надмощие на разума над емоциите. Те се отличават с ясен ум, весел характер и голяма работоспособност. Оригиналността и екстравагантността им привличат околните. Представителите на знака често изпитват страст към различни авантюри. Изразителност и контраст е основният принцип при подбора на камъните. Най-подходящи за Стрелците са аметистът и хризолитът.


Аметистът помага в бизнеса, спортните състезания и предпазва от нервни разстройства. Подобрява паметта и засилва интуицията.


Хризолитът укрепва духа и дарява с пророчески способности. Носи здраве, добро настроение и благоразумие, успех и сполука във всичко.


Помагат им още цирконът и рубинът.


nbsp;


Козирог

22.12 - 20.01


Времето на знака Козирог започва да тече от деня на зимното слънцестоене, характерен с най-дългата нощ и най-краткия ден. Оттогава обаче денят започва да расте, а нощта да намалява. Козирогът е мощен самодостатъчен знак. Неговите представители са изключително здрави и издръжливи. Козирозите притежават добре развит ум и огромно търпение. Те са активни, настъпателни, но в известна степен и непоследователни, затова понякога трудно довеждат започнатото до край. Само те могат да си позволят да имат ограничен набор от камъни и да ги носят през цялата година, без да обръщат внимание на годишните времена и на зодиакалните знаци, които управляват отделните периоди. Минералите, които ги покровителстват, са ахатът и котешкото око.


Ахатът заземява и едновременно енергизира, подсилва тялото и ума. Камъкът дава кураж, разкрива истината и лекува.


Котешкото око помага в хазартните игри и в авантюрите. Съхранява любовта, предпазва от измяна, включително и съпружеска. Гони преумората и раздразненията.


Подхождат им също гранат и малахит.


nbsp;


Водолей

20.01 - 19.02


Макар че Водолеят символизира стихията на въздуха, в този зодиакален знак всички стихии като че ли са укротени и загубили част от мощта си. Стабилният въздушен зимен знак не се нуждае от бързо движение и бурно развитие. Хладните, тъмни и дори коварни камъни, които сякаш са частица от кристалния лед, звездите и преливащото северно сияние, само помагат на Водолея. Впрочем няма минерали, които могат да навредят силно на представителите на знака. Свободолюбиви по природа, Водолеите се отличават с оригиналния си начин на мислене и стремеж към новото и неизвестното. Характерно за тях е, че често сменят рязко настроението си. Подходящите камъни за знака са тюркоазът и перлата.


Тюркоазът носи успех и щастие, предпазва от нищета и опасност, гони лошите сънища. Помага за помиряването на скарани съпрузи и спасява от гнева на силните на деня.


Перлата дарява със здраве и дълголетие. Вярва се също, че носи богатство и взаимност в любовта. Засилва способността за предсказване и предвиждане.


Полезни за Водолеите са аметистът и тигровото око.