Мъжете в Папуа-Нова Гвинея масово прибягват до опасни инжекции

Лекарите в Папуа – Нова Гвинея предупреждават за нов „национален проблем“ – местните мъже масово инжектират пенисите си, за да увеличат размера им. Последиците може да бъдат сериозни, а понякога – необратими.

Мъжете в Папуа-Нова Гвинея инжектират в пенисите си силикон, кокосово или растително масло и други вещества, за да увеличат размерите на пенисите си и това придобива епидемични размери, пише The Guardian. Повечето го правят сами, а понякога плащат на  здравни работници. „Те нямат лиценз за подобни манипулации, които нямат нищо общо с обичайната им работа. Това е просто начин да спечелят пари“ – твърди Глен Мола, професор по репродуктивно здраве, акушерство и гинекология.

Съмнителната процедура, която на острова струва около 9000 долара, помага на мъжете да се изфукат в съблекалнята, но не и в спалнята.

В болницата на Порт Морсби всяка седмица идват поне петима мъже, пострадали от усложнения след инжекциите – най-често полова дисфункция. „Повечето страдат от новообразувани бучки над пениса, които понякога обхващат и скротума. Някои уринират трудно, защото плътта е оттекла до невероятни размери. Други имат язви, които накрая се отварят“, казва хирургът Акуле Данлоп. Той е единственият медик на тихоокеанския остров, който лекува последиците чрез хирургична намеса. През кабинета му вече са минали над 90 мъже. По думите му повечето съжаляват за това, което са си причинили. Към Данлоп се обръщат за лечение представители на всички социални групи. Става дума най-вече мъже между 18 и 40 години, въпреки че му се е налагало да оперира и юноши, и старци.

Медиците са сериозно разтревожени от все по-масовото явление, което определят като „национален проблем“. Те се опитват да разберат причините за вредната тенденция събирайки данни за пациентите. Наред с това се надяват да повишат осведомеността за опасностите от инжекциите чрез медиите и информационни сесии.