Maybach Exelero – най-скъпият автомобил в света

Автомобилът е създаден за тестове на фирмата за гуми „Фулда Тайърс” и като маркетингов инструмент. Идеята е с него да се представят едни от най-спортните и качествени гуми. Двигателят на прототипа развива мощност от 700 к.с. и притежава въртящ момент от 1000 нютон метра. И това е постигнато с 5.9 – литров агрегат. Суперавтомобилът е оборудван с 23-инчови гуми с размер 315/25, но спокойно могат да бъдат използвани почти всякакви гуми.

Maybach Exelero е високо производителен спортен автомобил, проектиран и построен от немския производител на автомобили Майбах. Автомобилът е бил представен през месец май 2005-а в Берлин, Германия. Марката е създала луксозния автомобил като модерна интерпретация на легендарния спортен автомобил от 1930-а.

Maybach Exelero не е по-бърз от Bugatti Veyron Super Sport или Ultimate Aero II, но е много по-скъп и от двата най-бързи автомобили в света. Оценена на 8 млн. долара в САЩ, колата се равнява по стойност на четири Bugatti Veyron или на осем Ferrari Enzo. Мaybach Exelero е най-скъпото возило в света през последните няколко години.

Автомобилът е се предлага за продажба през 2005-а и продължава да държи първите позиции. Този Maybach може да вдигне завидна скорост и има интересни спецификации. Това е достатъчно, за да заслужи честта да носи короната на най-скъпата кола на света.

Концепцията комбинира ретро силует с футуристични контури, притежава битурбо V12 двигател и ускорява до 100 км/ч за 4.4 секунди. Максималната скорост пък е 351 км/ч, при това не само на хартия, защото е доказана на пистата Нардо в Италия.