Мартина Апостолова – ликуваща на Берлинале!

We’ve made it! Няма сила, която да е по-голяма от благодарността ми към всички приятели и неприятели, които направиха тази крачка и вдигната ръка така уверени и част от реалността. Много искам да изброя всеки, който има пръст в това. И ще го направя. Но засега – малко почивка от Фейсбук.“

Така актрисата Мартина Апостолова коментира в профила си във „Фейсбук“ отличието си за Европейска изгряваща звезда на Берлинале 2020. Това се случи в понеделник ( на 24 февруари), на специална церемония в Berlinale Palast. Освен българската актриса бяха отличени и още други деветима млади актьори – Бартош Биелена (Полша), Йонас Даслер (Германия), Леван Гелбакяни (Грузия), Зита Ханрот (Франция), Паару Ойа (Естония), Жоана Рибейру (Португалия), Ела Румпф (Швейцария), Виктория Кармен Соне (Дания), Билал Уахиб (Холандия). Всички отличени имаха шанса да  срещнат с над 80 кастинг режисьори и продуценти от целия свят.

Мартина Апостолова бе отличена за ролята си на Ирина в едноименния филм на режисьорката Надежда Косева, като за изпълнението си вече получи 8 международни награди. Сред тях призове от престижни кино фестивали като тези в Тбилиси и Котбус, както и специалната наградата на журито от Международния кино фестивал във Варшава, отличието – актриса номер едно на 43-ия фестивал в Хонконг.

Във филма „Ирина“ героинята на Мартина решава да стане сурогатна майка срещу заплащане, за да спаси семейството си – мъжът й е инвалидизиран при злополука, а тя е уволнена от работа. При разплитането на сюжетната линия тя научава множество житейски уроци – най-вече какво е опрощение и благородство.

Апостолова, която е завършила Нов български университет и е обявена за студент на годината през 2012 г., признава, че много дължи на преподавателите си – актрисите Цветана Манева и Снежина Петрова. От Цветана Манева младата актриса признава, че е научила не само важни уроци за актьорството, но и за светската част от тази професия – да се радва и на червените килими, и на роклите.

В същото време, при първата си работа след завършването – в театъра в Благоевград, й се налага да спи с шал и шапка в квартирата си, тъй като заплатата й – по-малка от 400 лева, не й стига да си плати отоплението. Но подобни битовизми не я отказват от сцената, онова, което я отблъсква, е да й налагат да играе халтури.

Самата Апостолова до преди запалването си по актьорското майсторство е тренирала професионално футбол, завършила е гимназия със специалност „Организация на туризма“, следвала е за кратко в Германия и кара мотор. Любимият й маршрут в България е до Рила и Рилския манастир. Увлича се по представления с каузи като „Историята ти (Ти) в мен“, създаден в Пловдив като част от платформата „Артисти за НеНасилие“. Не отказва роли, които я изваждат от зоната й на комфорт, като например изпълнението й във филма „Брак“ на Слава Дойчева. Справя се и с танцуването на високи токчета, истински ужас за бивша футболистка, в спектакъла на Борис Панкин – „BG Криминале“ от Иво Сиромахов.