Мълниеносно бързият Koenigsegg Agera RS вече не се произвежда

Koenigsegg Agera RS е една от най-бързите коли в света.  Но за съжаление не може да си да я поръчате – ултра спортната машина вече не се произвежда. Хиперавтомобилът ще бъде наследен от още по-впечатляващия хибрид на бранда – Regera.

Agera RS дебютира през 2015-а и подобно на предците си –  Agera, Agera R, Agera S и One:1, използва 5-литров битурбо V8 двигател. Само в RS този мотор има 1360 к.с. (първоначално 1160)в зависимост от горивото с което се движи.

Засега автомобилът държи рекорда за достигнати 457 км/ч на обществен път. Освен това е рекордьор в доста рехавата дисциплина 0-400-0 ускорение от място и спиране. От 0-400км/ч. за 20 секунди и още по-впечатляващото 400-0 за невероятните 10 секунди ,комплексно стават 30 секунди, което буквално спира дъха. Споменахме, че дисциплината е рехава, защото единственият друг участник в нея е Bugatti Chiron. В света има едва 30 екземпляра от колата. Което за Koenigsegg си е направо масово производство. И още нещо – тъй като Regera е хибрид, носят се слухове, че може да очакваме реален наследник на Agera RS, който ще е изцяло бензинов… Ако не друго – поне звучи добре! Компанията Koenigsegg се развива с наистина светкавична скорост. От нея може да се очаква всичко най-вече заради г-н Кьонигсег и иновативните му, дръзки идеи, които само за десет години създадоха спортни автомобили, изпреварващи конкуренти с над 100-годишна история и опит в бранша.

От марката споделят, че възможностите на техните коли граничат с тези на физичните закони и на човешкият мозък, който често не е в състояние да ги изпита докрай, заради голямата доза адреналин и страх.