Любителите на сладоледените изкушения са в шок – на пазара се появи луксозен сладолед , направен от насекоми

След дълъг ден под силното южноафриканско слънце, сладоледът може да се окаже неустоимо изкушение. Но бихте ли успели да му се насладите, ако знаете, че е направен от мляко от насекоми? Gourmet Grubb, стартъп компания в Кейптаун, е решила да използва сладоледа като средство за популяризиране на храненето с насекоми в световен мащаб.

Южноафриканците са в шок от навлизането на пазара на специално мляко от насекоми. Луксозният сладолед  на Gourmet Grubb използва EntoMilk – млечна алтернатива, направена чрез смесване на ларвите на тропическо насекомо, известно като черна муха (black solider fly). Този нов продукт излиза на фона на прогнозата на ООН, че светът ще трябва да удвои производството на храни, за да изхрани глобалното население до 2050 г. ООН отдавна насърчава отглеждането на насекоми като устойчив алтернативен източник на протеини на традиционния добитък.

Замислихме се как можем да променим начина, по който се гледа на насекомите, как те могат да се използват в хранително-вкусовата промишленост. Очаквахме хората да се отдръпнат от идеята, но те бяха изключително отворени към новата алтернатива. Всички обичат сладолед!“, отбелязва Лия Беса, която е съосновател на Gourmet Grubb. Въпреки, че се изчислява, че над 1900 вида насекоми се консумират от хората по целия свят, насекомите тепърва ще достигат до основния поток на западната кухня.

Вкусовете на сладоледа, направен от насекоми, са шоколадов, с фъстъчено масло и с коледни подправки. Според Беса EntoMilk има „леко земен оттенък“ и придава на сладоледа „богат, кремообразен вкус„. Но не става въпрос само за вкуса – сладоледът от насекоми също така е с високо съдържание на хранителни вещества – Gourmet Grubb EntoMilk е с пет пъти по-високо съдържание на протеини от млечните продукти. Според ООН е широко прието, че насекомите осигуряват хранителни вещества, сравними с месото и рибата, съобщава CNN.

Насекомите са богати на мазнини, протеини и минерали. Черната муха има съдържание на протеини и мазнини, сравнимо с говеждото; също и цинк, желязо и калций, които са много по-високи от тези в говеждото месо„, пояснява Беса. EntoMilk е без лактоза, без глутен и не съдържа въглехидрати или захари. Към момента сладоледът на Gourmet Grubb се разпространява единствено в Южна Африка.

Тъй като насекомите могат да се отглеждат на закрито в малки, контролирани среди, те са по-малко изложени на риск от въздействие върху външните климатични влияния, които биха се отразили на друг добитък и култури. Също така има потенциал отглеждането на насекоми да намали отпадъците. „Някои насекоми, като ларвите на черната муха, имат способността да се хранят с широк спектър от органична материя. Например обработеното зърно, останало от варенето на бира, се използва за храна от ларвите„, казва Беса.

Gourmet Grubb предлага също пикантни ястия от насекоми, макаронени изделия от насекоми на прах, крокети от нахут с черни ларви и хумус от червеи. „Трябва да намерим алтернативи, които ще бъдат в състояние да поддържат нарастващото население и да създадат устойчива и екологично чиста земеделска система. Единственият начин EntoMilk наистина да направи промяна и да намали консумацията на традиционните млечни продукти е, ако тя бъде приета и консумирана в световен мащаб“, разкри бъдещите си планове Беса. Прогнозите на експерти са глобалният пазар на храни от насекоми да достигне 1.2 милиарда долара до 2023 година.