Луксозният ресторант Four Seasons в Ню Йорк затваря врати

Известният ресторант Four Seasons в Ню Йорк, който в продължение на десетилетия беше предпочитано място от бизнесмени, за да общуват по време на обяд, ще затвори вратите си във вторник.

Шестдесетгодишното историческо място за хранене на високо ниво не успява да задържи клиентите си, съобщи управляващият партньор на Four Seasons Алекс фон Биддер, цитиран от CNN Business. Той подчерта, че причината за затварянето се дължи на липсата на доверие от страна на инвеститорите му да го финансират за още една година или шест месеца. Мениджърът Алекс фон Биддер потвърди с изказването си информацията от по-ранни доклади в „Ню Йорк пост“ и „Ню Йорк Таймс“, че ресторантът ще бъде затворен за неопределено време във вторник следобед.

„Ние имаме привилегията да работим с един от най-добрите кулинарни екипи и изключителен персонал, който е останал с нас през някои трудни времена в хода на нашата история,“ заяви Алекс фон Биддер.

Преди четиридесет години ресторантите Four Seasons станаха известни като дестинация за редица издатели, продуценти на филми и други изпълнители от Уолстрийт, които уговаряха бизнес сделки сред изящните декори на ресторантите и се наслаждаваха на изискано приготвени сезонни ястия. В статия от 1979 г. в списание Esquire се използва терминът „енергиен обяд“, за да се опишат тези бизнес срещи, а фразата става толкова популярна, че се асоциира с Four Seasons с десетилетия.

Ресторантът загуби своя обект в сградата Seagram на Парк Авеню в Манхатън, когато срокът му на лизинг изтече през 2016 година. Тогава инвеститорите отпуснаха повече от 30 милиона долара, за да преместят ресторанта на няколко пресечки. Благодарение на тези ответни действия, той отново отвори врати през август, но въпреки това загуби голяма част от клиентската си база.

Ние не разполагахме с достатъчно време, за да сме сигурни, че ще се върнат при нас. Хората се хранеха в Four Seasons два или три пъти седмично. Но тогава изведнъж изчезнаха за две години,“ коментира Алекс фон Биддер.

В ресторанта се наблюдава спад в броя на партитата и събитията. От друга страна мениджърът Алекс фон Биддер призна пред CNN Business, че ценовите точки на Four Seasons са прекалено високи за много посетители. Сегашното меню с предястия за обяд включва най-евтиния вариант, който е на бургер от 36 долара и пай за 56 долара. Цената на вечерята започва от 40 долара за гъби равиоли.

Дългогодишният бизнес партньор на Алекс фон Биддер, Джулиан Николини, е беше принуден да подаде оставка през декември, след двегодишен отпуск от бизнеса след обвинения в сексуални посегателства. По този повод Алекс фон Биддер заяви в интервю, че поведението на Николини е „неприемливо“ и че Four Seasons „няма друг избор, освен да направи промяна“. Той коментира, че никой не предполага колко много спорове може да са повлияли върху разгрома на бизнеса на ресторанта.