Луксозните хотели – семеен бизнес с традиции

В Мюнхен и Монте Карло, в Рим и Цюрих, поколения хотелиери усъвършенстват майсторството на гостоприемството, предавайки знанията от баща на син. Разказваме ви за шест разкошни фамилни хотела.  

 

Bayerischer Hof, Мюнхен, Германия

Величественият хотел Bayerischer Hof работи на площад Променадплац от 1839-а. Построен по желания на крал Лудвиг Първи, обектът са радвал толкова голяма популярност и успех, че самият монарх отсядал в него два пъти. По-късно редовна гостенка на Bayerischer била  австрийската императрица Сиси, която използвала два етажа от сградата.

През 1897-а хотелът станал собственост на Херман Фолкхард, който го предал на своя син. Именно той успял да го защити през 1918-а, когато държавата искала да го конфискува, а и след това, когато на него посегнали нацистите. През 1944 г. голяма част от хотела бил разрушена от бомбардировките, но след войната Херман-младши, заедно със сина си – Фалк, открили сред руините оцелялата Огледална зала. Ресторантът, който откриват в нея е символично напомняне на гражданите за мирния живот преди бомбардировките. През следващите години  Bayerischer Hof е построен отоново и възвръща някогашната си слава.

Днес хотелът се управлява от дъщерята на Фалк – Инегрид, четвърта представителка на фамилията Фолкхард. Както преди 180 години Bayerischer Hof е изборът на водещи политически лидери, дейци на културата и изкуството.

 

 

Hassler Roma, Рим, Италия

Един от символите на Рим, легендарният хотел Hassler Roma, отваря врати през 1893 г. край Испанските стълби.  Днес той принадлежи на Роберто Вирт, пето поколение на фамилията на собствениците. Прочутата династия хотелиери Бухер – Вирт води началото си от Франц Йозеф Бухер, пионер на индустрията на гостоприемството в Европа. В края на ХІХ в. приемният син на Франц Йозеф  управлява няколко хотела в Италия, които впоследствие наследява внукът му – Оскар. По време на Втората световна война Hassler Roma служи за щаб квартира на америкнаските военновъздушни сили, но през 1947-а започва отново да приема гости.

Няколко години по-късно Оскар Вирт среща братовчедка си Кармен Бухер и двамата се женят през август 1949-а. Сегашният собственик на Hassler – Роберто, е техен син.

 

 

Hotel Metropole Monte-Carlo, Монако

През 80те години на ХХ в. ливанският предприемач Набил Бустани придобива в Монте Карло разкошна сграда в стил belle epoque, издигната върху земя, принадлежала някога на папа Лъв Тринадесети. Дворецът от самото начало бил строен като хотел, така че на Набил не му оставало друго освен да поднови интериорите и да измисли новото му име – Métropole Palace. Именно под ръководството на ливанеца „Метропол“ се превръща в един от символите на княжество Монако.

През 2004 г. в хотела е осъществена поредната мащабна реновация и името му отново е сменено. Днес  се казва Hotel Metropole Monte-Carlo и е управляван от синовете на Набил – Фади и Маджид Бустани.

 

 

La Posta Vecchia Hotel в Ладисполи и Hotel Il Pellicano в Порто Ерколе, Италия

Италианското имение Il Pellicano, разположено върху скалите Мареме и римска вила от ХVІІ век в Ладисполи имат не само богато общо минало, но и общ собственик – Роберто Шио. През 2005-а към фамлиния бизнес се присъединява една от дъщерите му – Мария-Луиза Шио. Бидейки архитект по образование, тя започва с реставрацията и възстановяването на няколко стаи в Il Pellicano, а впоследствие се заема с ремонта и преразглеждането на концепциите на двата хотела. След като проучва грижливо миналото, Мария-Луиза запазва най-хубавото от интериорите, добавяйки елементи от съвременното изкуство.

Творческото виждане и иновативният й подход променят кардинално семейния бизнес и издигат двата хотела на водещи позиции в европейската индустрия на гостоприемството. Днес Мария-Луиза е вицепрезидент  и творчески директор на компанията.

 

 

Baur au  Lac, Швейцария

Един от най-старите луксозни хотели в света – Baur au Lac, е преминавал шест пъти във владение на представители на различни поколения на семейство Баур-Крахт. Той е построен през 1844 г. от Йоханес Баур и е бил свидетел на много важни исторически събития. Именно в него Берта фон Зутнер убеждава изобретателя Алфред Нобел да учреди международната Нобелова награда за мир. Благодарение на прогресивните възгледи на семейство Баур-Крахт,  Baur au Lac става пионер във вднедряването на най-модерните технологии на своето време. За пръв път в историята на хотелския бизнес е въведен в експлоатация телеграф, прокарано е електрическо осветление и са монтирани хидравлични асансьори.

През последните десетилетия семейството е инвестирало в реновирането на хотела около 160 млн. швейцарски франка.  Днес гостите се радват на услугите на персонален  IT-бътлър, а във всяка стая ги очаква Suitepad с информация за актуалните събития в Цюрих и новини от света.