Лелята на Хари ще оглави морската пехота след принца

Принц Хари се готви да прехвърли на други членове на кралското семейство задълженията си, от които ще се освободи изцяло в началото на пролетта. По-конкретно, някой ще трябва да поеме неговите армейските чинове и длъжности.  Неотдавна Sunday Times разбра кой ще получи званието генерал-капитан на морската пехота – и това е принцеса Ан, 69-годишната дъщеря на Елизабет Втора. Тя ще бъде първата жена, заела този пост.

 

През март, според Daily Mail, принц Хари за последен път ще присъства на събитие, свързано с британските морски пехотинци. След това ще влязат в сила неговите споразумения с висши членове на семейството, включително с баба му Елизабет II, които предвиждат той да се откаже от всичките си чинове и длъжности в британските въоръжени сили.

Почетните титли и постове в британската армия, които получават членовете на кралското семейство имат по-скоро церемониално значение – децата и внуците на Елизабет Втора могат да предвождат на военни паради съответните родове войски и да участват в мероприятия, но те не взимат реални решения. Главнокомандващият на въоръжените сили на Великобритания е Елизабет II, но това не означава, че тя контролира британската армия.

Хари стана генерал-капитан от морската пехота през 2017-а. Принцът пое тази длъжност от дядо си, херцога на Единбург, когато реши да се пенсионира на  96 години.

„Дейли мейл“ отбелязва, че след оттеглянето на Хари, принц Филип е бил склонен да предаде ръководството на морските пехотинци на дъщеря си – принцеса Ан. Предполага се, че това ще бъде вдъхновяващ пример за жените, които искат да продължат кариерата си във въоръжените сили.

Принцеса Ан вече има няколко военни чина. Тя е полковник от 6-ти батальон на Кралския полк на Шотландия, главнокомандващ на военноморските сили на Канада и почетен кралски полковник от офицерския корпус на университета в Единбург. Освен това под нейно покровителство са няколко организации на ветераните и военни музеи.


Принц Хари не е изразявал публично съжаление, че ще загуби постовете си във въоръжените сили на Великобритания, но се знае, че армейската служба е много важна за него. След като завършва Кралската академия в Сандхърст, Хари става офицер в Кралския гвардейски полк (през 2006-а). След това два пъти заминава да служи в Афганистан. Когато през 2012-а попада в провинция Хилменд, очевидци отбелязват, че службата далеч от кралския дворец му доставя истинско удоволствие.

„Капитана на Уелс“, както го наричаха колегите му, признава пред в. „Дейли мейл“: „Получавам най-доброто от този живот. Мога да направя всичко. Мога да летя с хеликоптери – и да привлека вниманието към това, което правя. “

Сега обаче той няма да може да носи униформата на морските пехотинци, които ще оглавява до март. Въпреки това, Хари остава почетен комендант на кралските военновъздушни сили в Хонингтън и ръководи подразделение от малки кораби и подводници. Кой ще го замести на тези постове засега не се съобщава.