Special Weekly

Ladies First

Завръщане в Гранвил

S 250 aefda9fb 96e4 4d52 89f1 500fb7555c62
S 250 11463327 9e0d 4bcf b868 e5d28e87f1b0

Легендарната френска къща Dior представи по време на традиционната парижка Седмица на високата мода в началото на годината новата си колекция от бижута Granville. Изключителните украшения са дело на дългогодишния дизайнер на марката Виктоар дьо Кастелан. Линията дължи "географското" си название на едноименното пристанищно градче в Нормандия - Гранвил, където и сега се намира фамилната къща на моделиера Кристиан Диор.

Колекцията Granville de Dior, която включва пръстени, обици, гривни и часовници, илюстрира убедително крилатата фраза на Виктоар Кастелан: "Искам украшенията, които създавам, да напомнят невинни детски играчки или нещо сладко като разноцветните бонбони за смучене." Между другото култовата светска дама и харизматична червенокоса красавица има четири деца, а кабинетът й на парижката улица "Франциск Първи" е пълен с детски играчки. Колкото до Granville de Dior, Виктоар дьо Кастелан казва, че линията е посветена на детството на Диор, което прочутият дизайнер е прекарал именно в Гранвил.

И ако предишните й бижутерски колекции, като Archi de Dior например, бяха подчертано съсредоточени върху архитектурната концепция (всяко от украшенията е "изградено" като миниатюрен архитектурен обект), акцентът в Granville de Dior е нетолкова върху композицията, колкото върху цветовете.

Виктоар дьо Кастелан, която започва работа в Dior преди 17 години, през цялата си кариера е отделяла голямо внимание на скъпоценните и полускъпоценните камъни, включени в едно или друго бижу на марката. Тъкмо тя върна, още в началото на 2000 г., позабравения от всички опал  в "голямата" мода на скъпоценностите: "Аз наистина избирам много дълго и грижливо камъните. Понякога се случва да загубя цяла година, за да намеря точно това, което ми трябва за моето украшение." 

В колекцията Granville de Dior "участват" зелени берили, аквамарини, морганити, танзанити, хризоберили, сини, розови и зелени турмалини, червени и розови шпинели, рубелити, опали и гранати със зелен и оранжев оттенък. Всеки от изброените камъни може да бъде наречен рядък или необикновен. Не е забравена и класиката - изумруди, сапфири, рубини и брилянти. Иначе казано, колекцията Granville de Dior е вдъхновена преди всичко от цветовете и техните съчетания, а не от симетрията.  

Линията включва и девет бижутерски часовника, изработени от бяло, жълто и розово злато. Става дума за предмети с обикновена форма, с кръгли и непретенциозни  корпуси, в които главната роля отново е отредена на цвета. Той може да доминира в циферблатите, изработени от цветен камък като тюркоаз, малахит, опал или жадеит, или в оттенъците на каишките. Особено красив е моделът с корпус от розово злато, циферблат от тюркоаз и бледорозова пастелна каишка.