Special Weekly

Ladies First

Завръщане към Елизабет Тейлър

Италианската бижутерска къща Bvlgari представи в Париж новата си линия high jewellery - Diva. Името на колекцията говори само по себе си - скъпоценностите трябва да припомнят на съвременната състоятелна публика за блясъка и необикновеното величие на някогашните звезди на киното.

Новата линия Diva, посветена на Елизабет Тейлър, е великолепна, помпозна и огнена бижутерска колекция в духа на Bvlgari от 50-те и 60-те години на ХХ век. Съществена част от сбирката са парадните колиета, създадени в т. нар. средиземноморски стил. Това са големи, симетрични, многоцветни бижута от жълто и розово злато, с ярки гравирани камъни или кабошони. Наред с тях в Diva присъстват елегантни двуцветни украшения, каквито са били характерни за Bvlgari през 30-те. Те са създадени от платина, комбинирана с брилянти, сапфири или изумруди.

Bvlgari с право се счита за главната бижутерска къща на божествената епоха dolce vita, времето на залеза на европейската аристокрация и на специалното внимание към кинозвездите. Не е случайно, че самата марка употребява думата магия за колекцията си - магията на голямото кино и на висшето общество засияват с една светлина още преди век и половина. Сред почитателките на бижутерското изкуство на бранда, основан от Сотирио Булгари, емигрант от остров Корфу, са такива богини от големия екран като София Лорен, Джина Лолобриджида и Одри Хепбърн. Сред тях специално място заема Елизабет Тейлър - най-прочутата колекционерка на украшения и бижутерски часовници от Bvlgari. След смъртта на звездата почти всички скъпоценности, които й подарява нейният съпруг, британският актьор Ричард Бъртън, са разпродадени на аукциони.

Историята на отношенията на Елизабет Тейлър и Bvlgari все по-често вълнува дизайнерите на къщата. И затова си има съвсем конкретни причини. През март 2011-а прочутата италианска марка беше придобита от LVMH на бизнесмена Бернар Арно. Всички бижутерски и часовникарски брандове в този концерн имат ясна философия за своя бизнес - съвременен маркетинг, който се базира на историята и философията на съответната марка. Така че Bvlgari съвсем закономерно се обърна към своето минало и към Елизабет Тейлър. Тя е една от най-големите красавици на ХХ век и митологична пазителка на стария стил Bvlgari. Първо, защото е истинска икона на киното. И второ, защото нейните украшения от Bvlgari наистина са скъпоценни плодове на голямата любов между голямата актриса и бижутерската къща.