Special Weekly

Ladies First

Вероника, или как артистът става гражданин на света

Родената през 1981 г. Вероника Вапирова е творческата половинка на младата модна марка Totally Erected - българска, но вече и международна. В голяма степен тя е и нейното лице в България, както и по света. Защото не спира да пътува: с ревюта в Лондон, Истанбул, Виена, Дюселдорфhellip;, с продажби в Мюнхен, Ню Йорк, Берлинhellip;, с екскурзии и приятелски посещения в Рио де Жанейро, а след месец-два и в Сао Паоло. Сред клиентите на Totally Erected има поне дузина светски личности, за които марковият тоалет не е самоцел, а първа изява на личността в публичното възприятие и степенуване. Една от внучките на великия Чарли Чаплин лично е посещавала студиото на Вероника Вапирова, Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски е излизала с пълни торби от него. Включително и с една от любимите рокли на дизайнерката от колекцията 06-07- One way ticket . Списъкът може да бъде продължен, но уточнението е задължително - Totally Erected създава модели главно за млади хора с освободено от стереотипите и условностите съзнание, за личности с вкус към предизвикателството и екстравагантността. А всичко започва като една игра със съдбовен отпечатък.


Вероника е родена в Ленинград (днес Санкт Петербург) в семейството на Зоя и Анатоли Вапирови. Първите седем години, назидателно анекдотични за развитието на всеки индивид, тя прекарва в старата столица на Петър Първи. Поради което обича да кокетира, че е рускиня, добавяйки солидна доза екзотика към и без това екзотичното си излъчване, стил на поведение и творческа реализация. Но отдавна покойният й дядо е българин от преселническо семейство, баща й също има солиден процент българска кръв във вените си, а майка й е чиста варненка. На 6- или7-годишна възраст тези неща не впечатляват детското съзнание, и без това претоварено от културни впечатления от концерти, театрални nbsp;представления, музеи и галерии. Докато в един обикновен Божи ден, играейки си с другите деца на двора, нейният чичо я дръпва настрана, за да й подари кутия с цветни моливи. Вероника бързо се прибира у дома и цяла седмица не спира да рисува, ликвидирайки пастелите до остатък. Игрите с връстниците, nbsp;примамките на богатия културен живот в ldquo;Северната Венецияrdquo; и всичко друго наоколо престават да я интересуват. Тя вече е в плен на един чуден нов свят, в който по-късно упорито си проправя път и който се превръща в нейни съдба и стил на живот. Първата си самостоятелна изложба подрежда в училище, когато е едва 7-годишна. Артистичното й предопределение се подхранва пълноценно от семейството - с по-голямата си сестра и с майка си Вероника лудува по дискотеките, брейк и хип-хоп състезанията, приобщавайки се някак неусетно към субкултурата на следващото, тийнейджърското поколение. В края на 80-те години на ХХ век семейството се установява окончателно в България и избира за свое пристанище Варна. Вече порасналата Вероника завършва Художественото училище, сетне специалността ldquo;Моден дизайнrdquo; в НАТФИЗ, а после идват специализации в Барселона, Милано и други големи центрове на модната индустрия и артистичните идеи.


Тук следва да потърсим генетичния корен на нейната артистична природа. Разклоненията му водят към майката Зоя, но най-мощните сокове навярно идват от бащата Анатоли. Той е известен джазов музикант (кларинет, саксофони) и композитор, популярен в своите среди с авангардните си идеи и смесването на различни музикални материи, в които все по-често се откриват елементи от българския фолклор. По времето, определяно от политиците и медиите като ldquo;перестроечноrdquo;, интересът на целия западен свят е фокусиран върху Русия и протичащите в нея процеси, довели до разграждането на комунистическата система. Включително и върху културния кипеж, чиято ерозираща роля все още не е достатъчно добре изследвана. Разкрепостените джазмени са в авангарда му, а творчеството на Анатоли Вапиров привлича вниманието и се популяризира чрез различни звуконосители - регламентирани и нелегални - в цяла Западна Европа, чак до днес. Този напредничав творчески дух очевидно повлиява и на Вероника, особено в посока на силна индивидуална изява и бягство от конвенциите и установените норми. Тя добре съзнава, че ширналата се като епидемия привлекателност на марковата мода (и марковото потребление като цяло) неусетно води до нивелиране и унифициране, до претопяване на личността в индустрията. И й се противи, създавайки колекции за млади хора, които са готови още от ранна възраст да избягат от мамещите уловки на новите стандарти. Светът също е доловил тази устременост, отваряйки и разширявайки нишите за експониране на тези тенденции. Откриваме ги и в другите прояви на изкуството, вече като форма на своеобразен протест, който е възможно някога да прерасне и в откровен бунт.


Вероятно по тази тънка линия на културно развитие Вероника Вапирова печели - една от петте в света - подкрепа и финансиране за участие в истанбулския Международен моден фестивал. Totally Erected вече се представи веднъж на него, а през март 2009 г. предстои второто участие в този форум, който печели все по-голямо признание. А през зимата Вероника вероятно ще избегне студовете, заминавайки за Сао Паоло, където е готова да работи като свободен артист за други марки, както и да запознае Латинска Америка с авангардните постижения на своята фирма. Пътят и творчеството - това са двете нейни призвания, защото, според точната й формулировка, в България атмосферата е доста душна за по-добно творчество, а и конкуренцията е на ниско, криворазбрано и в голяма степен парвенюшко равнище.