Special Weekly

Ladies First

Вдъхновението Елза Шиапарели

S 250 75fd3c49 db3f 4d01 9f4c 45e314aa3612
S 250 8984122b 29a4 47a4 8575 c9debcebdf40

Елза Шиапарели е една от великите дами в модата, която и до днес буди вдъхновението на много от съвременните  дизайнери. Марк Джейкъбс признава, че е започнал кариерата си, черпейки идеи от нейните творения, а през 2013-а Кристиан Лакроа създава колекция, посветена на жената, помогнала за изграждане на модния му усет. С яркото си  въображение и изключителен талант Елза е смятана за моден гений в годините между Първата и Втората световна война. Оригиналните й модели и прогресивните идеи я превръщат в най-голямата конкурентка на  Коко Шанел.

Елза Шиапарели е родена в Рим, но в ранните си тийнейджърски години се мести в Лондон, където по-късно се омъжва. Съпрузите,  обаче не остават в британската столица, а заминават за Ню Йорк. Елза бързо се адаптира към динамиката на града, но точно тогава мъжът й я напуска и тя остава сама с дъщеря си Гого.

След известно време Елза решава да се премести в Париж, където създава първата си модна линия от пуловери. Колекцията предизвиква интереса на американския моден гигант Saks и бизнесът на Шиапарели започва  да набира скорост. Няколко години  по-късно името й е добре познато в модните среди и висшето общество. През 1931 г. дизайнерката създава полата-панталон, с който Лили де Алварес играе на тенис турнира в Уимбълдън и тотално шокира спортния свят. Елза е един от първите дизайнери на висша мода, които използват цветни платове и щампи, подплънки и животински принтове в дамските облекла, но искрящото розово е нейна запазена марка.

Резултатът от близкото приятелство между Шиапарели и Салвадор Дали е създаването на едни от най-дръзките рокли и аксесоари за онова време. Някои от най-известните им модели, като  роклята омар, роклята скелет и шапката обувка, предизвикват остри критики, но дизайнерката не се страхува да бъде различна и да изразява свободно вижданията си чрез своите модели.

Огромният успех на Елза й дава възможност да открие бутик и ателие на престижния Place Vandome. Там и до ден днешен се намира модната къща Schiaparelli, а духът на основателката й се усеща във всеки детайл.

Елза прекарва годините на Втората световна война в Ню Йорк, но след това сърцето отново я тегли към Париж. Когато пристига в града, разбира, че светът на модата се е променил изцяло. Шиапарели се бори упорито да запази бранда си, но за жалост това е невъзможно. През 1954 г. модната къща затваря врати, което слага край на една изключителна кариера.

През 2006-а марката Schiaparelli е придобита от италианска компания, а през 2013-а неин творчески директор става  Марко Занини. Официален представител и говорител на бранда е Фарида Келфа - френска актриса и муза на Жан-Пол Готие от 80-те години на ХХ век. През януари тази годината по време на Седмицата на парижката висша мода брандът представи първата си колекция от 1954 г. насам. Остава само да видим дали ще успее да си възвърне предишния успех и блясък.