Special Weekly

Ladies First

В бизнеса трябва да изглеждаш добре, за да вдъхваш доверие

Визитка:


Доц. Мария Балабанова е сред най-изтъкнатите университетски преподаватели и специалисти по дерматология и хистопатология у нас. Специализирала е в Лондон, Цюрих и в Рочестър, щата Минесота. От 2001 г. ръководи сектора по дерматопатология към Клиниката по кожни и венерически болести при Александровска болница. Автор е на разработки в областта на кожните тумори и лимфоми и на над 100 публикации в наши и чуждестранни научни издания. Член е на Българското дерматологично дружество, на Европейската академия по дерматология и на Сръбското дерматологично дружество. През последните години практикува и в областта на естетичната дерматология.


Доцент Балабанова, част от вашата работа е естетичната дерматология. Кожата ли е най-важна за привлекателния външен вид?


- Безспорно е важна, но тя е само един от факторите. Косата, зъбите, добре поддържаната фигура също играят голяма роля за хубавата външност. Винаги съм смятала обаче, че красотата зависи най-вече от излъчването, поведението, начина на изразяване... Това са неща, които се възпитават отрано, но за съжаление днес ценностната система е изместена в друга посока и хората от младото поколение разчитат преди всичко на визията, за да направят добро впечатление.


А вие как поддържате форма?


- Наблягам на спорта, това ме кара да се чувствам добре - и физически, и психически. През годините съм опитвала всякакви спортове, но любими ми остават ските. Ходя и на фитнес, обичам походите на чист въздух в планината. Важни са и сънят, правилното хранене, балансираният начин на живот като цяло. Подложени сме на огромен стрес, на всякакви изпитания в професионален и в личен план, затова всеки трябва да намери опорна точка за себе си, да открие своите начини за разтоварване. Човек може да използва скъпа козметика, да прави различни процедури или хирургични корекции, но, в крайна сметка, ако не намира баланс и не умее да успокои темпото на живот, няма да изглежда добре. Всички сме наясно как изглеждаме преди и след наспиване или почивка извън града.


Кои все пак са най-актуалните и ефективни процедури, които бихте препоръчали?


- Напоследък естетичната дерматология добива много широка популярност, но в България като че ли навлиза по-бавно. Пациентите не са достатъчно информирани, липсва им обща култура в тази сфера, а това е отговорност на самите лекари.


Ефективността на всяка процедура зависи от ръката, от умението. А то идва от познанието, което пък изисква години опит. Само с курс от няколко дена няма как да се научиш.


Ботулиновият токсин например имобилизира някои мускули, за да се постигне омекотено, приятно изражение на лицето. Филърите попълват фините бръчки, а биостимулаторите попълват загубата на мастна тъкан. С времето тя се преразпределя, губи се обем, костните структури се очертават по-ясно, променя се формата на лицето. В този случай се прави т.нар. ришейпинг (ремоделиране) - оформя се лицевият контур, възстановяват се обемът и пропорциите и така се постига младежкият вид. Нито един от трите метода обаче не е ефикасен поотделно, важен е комплексният подход. Разбира се, съчетаването на тези и други процедури зависи от индивидуалните особености на всеки, но е препоръчително то да започне не след 50 години, а в по-ранна възраст.


Изпробвали ли сте някои от тези методи върху себе си?


- Работейки с тях, не може да не ги опитвам, за да проследя болката, трайността и, ако щете, евентуалните странични ефекти. Освен това в този бизнес трябва да изглеждаш добре, за да вдъхваш доверие.


Известно е, че вашият чичо, проф. Крум Балабанов, е сред основоположниците на дерматологията и хистопатологията у нас. Той ли повлия върху избора ви на професия?


- Да, както и леля ми Константина, която беше отличен офталмолог и хирург и завеждаше очната клиника към Окръжна болница. Брат ми, доц. Чавдар Балабанов, се насочи към нейната специалност. Той е очен хирург и оглавява очната клиника към Университетската болница в Плевен. Майка ни е учител, а баща ни - юрист, но ние буквално отраснахме по кабинетите между пациенти и заобиколени от всевъзможни лекарски уреди. Това до голяма степен предопредели бъдещето ни.


Преди години на австрийския пазар се е продавала серия от кремове по рецепта на чичо ви. Вие мислили ли сте за създаването на свои козметични продукти?nbsp;


- Навсякъде по света това е популярна дейност сред дерматолозите. На мен също ми е интересно и нищо чудно един ден, когато не съм толкова ангажирана с практиката си, да се захвана и с това.


Сега вероятно пътувате често по работа...


- Аз съм от поколението, което дълго време не можеше да пътува, но за щастие границите се отвориха и успях да наваксам пропуските си в набавянето на знания за света.


Конгресният туризъм е една приятна страна на професията ми, защото ми дава възможност да научавам и същевременно да виждам нови и интересни места. Любознателна съм и за мен е важно предварително да разполагам с информация за градовете, които посещавам. Харесвам немската история и съм обиколила доста места там. Чувствам се прекрасно и в Ню Орлийнс в Щатите, Австралия пък ме порази с красивата си природа... Понякога вземам със себе си дъщеря ми и съпруга ми Цветан. Той се вълнува от южноамериканската култура и през есента на 2007-а осъществи мечтата си да види на живо как танцуват танго в Аржентина, където присъствах на Световния конгрес по кожни болести.


А как тогава се разтоварвате от стреса?


- Изключително много държа на женското приятелство и то винаги е било важна част от живота ми. Колкото и да съм заета, намирам време да се чуя или да изляза с приятелките си, за да си поговорим, да отидем на театър, кино, на концерт...


Имате ли предпочитани музикални жанрове?


- Родителите ми пееха прекрасно, майка ми в Хора на софийските учителки, а баща ми в хор Гусла. За съжаление нито аз, нито брат ми наследихме таланта им. Иначе като малка свирех на пиано и досега харесвам класическа музика. Когато ми остава време, посещавам джаз концерти, обичам и соул, рок и фънк.


Разкажете повече за дъщеря си?


- Мина завършва медицина във Фрайбург, Германия, до края на тази година ще се дипломира. Мечтае да специализира пластична хирургия. Предупредих я, че тази професия и подготовката за нея не са никак леки, но тя беше категорична, че именно медицината е нейното призвание. Много е мотивирана, изцяло се е посветила на обучението си и дори съм се учудвала колко по-целенасочена е, отколкото бях аз на нейната възраст.


Какво ви е помагало да се развивате в професионален и личен план и на какво бихте искали да научите Мина?


- Искам тя да е истинска дама. Да бъде отговорна, със свободен дух, но и със съзнанието, че в живота има правила, които трябва да спазва. Самата аз съм дисциплинирана и винаги съм следвала целите си, но не избирайки най-бързия и лесен път. Това ме прави спокойна, уверена и мъдра. Мисля, че е важно да си искрен и почтен към другите, да им помагаш с каквото можеш, когато се нуждаят от това и го заслужават.


Остава ли време на толкова претрупана с работа жена като вас да прилага шопинг терапия? И коя е вашата страст в пазаруването?


- Обувките, дрехите, бижутата, но най-вече часовниците. В момента нося Longines, допадат ми моделите на дизайнери като Кенет Коул и Дона Карън.


А на кои марки залагате при избора на обувки и дрехи?


- Не робувам на марките, но бих посочила като пример Fratelli Rossetti и Robert Clergerie, защото са удобни, а за мен това е от голямо значение. Колкото до дрехите, държа да са комфортни, от естествени материи и в по-приглушени тонове. Харесвам спортния стил и бих ходила само по дънки и ризи, но работата ми не го позволява. Затова залагам на модели като тези на Max Mara и Helmut Lang, аnbsp; понякога на по-екстравагантните Marithe + Francois Girbaud.


Може би не е много дискретно, но да ви попитам все пак - ползва ли жената доктор кредитната карта First Lady на Diners Club?


- Разбира се! Пазаруването с нея е много по-лесно и приятно, тя е изключително удобство. Затова човек трябва да се контролира и да обмисля покупките си.