Special Weekly

Ladies First

Успявам, защото не бягам от женската си природа

Съдбата разделя Галя Димитрова с мечтата й за професионална спортна кариера, за да я отведе до Първа частна банка. Започва работа там още на 21 години, малко след появата на големия й син Боян. Трупа опит на различни позиции - откриване на депозити, обслужване на разплащателни сметки и фирми, по-късно ръководи валутен отдел, след това е заместник главен счетоводител на банката до обявяването й в несъстоятелност през 1996 година. След три години като кеш флоу мениджър на курортен комплекс Албена Галя Димитрова става главен счетоводител на варненския клон на Алианц Банк България. Днес тя е изпълнителен директор и член на УС на кредитната институция, съпруга и майка на две деца.


Г-жо Димитрова, преди да влезете в банковата сфера, сте се била състезател по волейбол. Това ли бе голямата ви любов?


- Първата е туризмът. Завършила съм езикова гимназия в Добрич и докато учех там, прекарвах летните си ваканции в Албена. Заради удоволствието от контакта с туристите винаги ме е привличала професията аниматор. Впоследствие реших да се отдам изцяло на спорта и дори щях да кандидатствам във ВИФ в София. Никога не съм мечтала да се занимавам с финанси, но по стечение на обстоятелствата записах Счетоводство и контрол в Икономическия университет във Варна, където пък винаги съм искала да живея. И все пак смятам, че бивши спортисти няма, защото човек свиква с удоволствието винаги да е в добра форма, с физическото натоварване, което го освобождава от психическото.


Освен със спорт как още се разтоварвате от напрежението?


- Не ми остава достатъчно време за това, зарежда ме контактът с невероятните хора около мен в лицето на колеги и приятели. Когато имам възможност обаче, наблягам на фитнеса и на разходките с малкия ми син Мартин. След раждането му започнах да се занимавам с йога. Усещането от упражненията е много приятно - сякаш пускаш светлина в себе си.


А четете ли източна философия?


- Да. Увлича ме и всякаква литература, свързана с общуването, обща психология, мениджмънт, религия. Напоследък все повече ме вълнуват историите на успели хора като Стийв Джобс например, интересни са ми начинът им на мислене и възприятията им за света. Допреди няколко години четях много за източните религии, но покрай първата бавачка на сина ми преоткрих християнството. Именно срещите с уникални личности като нея ме разтоварват.


Често ли се виждате с приятели?


- За съжаление не, вече твърде малко от тях живеят и работят в София, пръснали сме се по света и поддържаме връзка основно по ИНТЕРНЕТ. Успяваме да се виждаме по време на празниците и дългите отпуски.


Къде обичате да си почивате със семейството?


- Имаме къща във Варна, но обичаме и планината, затова често ходим в Родопите. Особено красиви са пещерите около Триград, местността Перперикон, Татул, село Гела, където се организират страхотни надсвирвания. Гайдата беше любимият народен инструмент на баща ми. С наши приятели от Варна пък се събираме в Трявна, а едно от най-специалните за мен места е Хемингуей, семейният ресторант на едно приятелско семейство, който се намира на яхтеното пристанище в Балчик. Тъй като е едва на пет години, Марти сме го водили само веднъж в чужбина, и то в другия ми любим град - Барселона. Там батко му Боян следваше две години в European University, преди да се прехвърли в Сингапур, където ще продължи да учи за мениджър в туризма, а аз ще имам повод да посетя Азия. Една приятелка твърди, че моята страна е Индонезия, и съм любопитна да я видя.


Защо харесвате толкова Барселона?


- Най-хубавото в този град е, че никога не спи и винаги те провокира с нещо - също както са го правили с гениалните Пикасо и Дали. Разхождайки се из улиците, може да влезете в някоя катедрала и да се насладите на концерт за класическа китара. Ако като мен харесвате тапас и испански червени вина, бихте се отбили в някое заведение, където ще попаднете на някой известен изпълнител на фламенко... Мадрид пък съчетава елегантността на Виена и кокетността на Барселона. Няма европейска столица, която да не ме привлича с нещо.


Вероятно и вие, като всяка жена, обичате да пазарувате. Кои модни марки предпочитате?


- От Испания си купувам Zara и Mango, а от Италия Max Mara. Наскоро бях в Берлин по работа и там останах приятно изненадана от високото качество и достъпните цени на местните марки. От българските харесвам модата на Мелини и Денил, чиято дамска линия не е строго официална и затова е близка до мен. В свободното си време се възползвам от възможността да обличам по-спортни дрехи с младежка линия, тъй като от 21-годишна нося само костюми заради работата си.


Колкото и да е емоционална една жена, като мениджър тя трябва да се съобразява с дрескода в бизнеса. Затова нося костюми основно в черно-бялата гама, но ми допадат и по-ярките тонове.


Позволявате ли си понякога да слагате екстравагантни накити?


- Да. Харесвам авторските бижута, както и направените от естествени материали.nbsp; Нося часовниците предимно като аксесоар и подбирам нестандартни модели като тези на Alfex например.


Съгласна ли сте, че парфюмът е като втора дреха за жената?


- Да, така е. За мен е характерно, че винаги чета по седем книги едновременно и имам поне седем парфюма, от които избирам според моментното си настроение. Има периоди, когато не мога да се разделя с ароматите на Versace и Max Mara, друг път предпочитам такива с повече цветни нотки... Така подбирам и съчетавам, дрехите, аксесоарите, обувките и чантите си. Може би с годините човек се променя, преди обмислях внимателно избора си на тоалет, докато сега го правя преди всичко за да си доставя удоволствие.


Трудно ли е за една жена да е еднакво преуспяваща в кариерата и всеотдайна в семейството си?


- Да, ако имаш кариера, но искаш да си и добра съпруга и майка, да намираш време за приятелите и за себе си, изпитваш огромно чувство за вина, ако пренебрегнеш близките си. Самата аз невинаги съумявам да поддържам този баланс, но се старая. Вярвам, че за да постигнеш успех, е важно да вършиш всичко с любов и страст. Най-добрите модели са тези, които работят в екип. Нашата банка се представлява и управлява от четирима изпълнителни директори, а жените и мъжете мениджъри притежават различни, взаимно допълващи се качества. Безкрайно обичам работата си и мисля, че се справям точно защото не бягам от женската си природа.