Special Weekly

Ladies First

Успехът е в баланса между личния и професионалния живот

Госпожо Милтенова, родена сте в петък на 4 юни, този ден има ли някакво отношение към професията, която сте избрали?


- Ако вярваме в астрологията, предполагам, че би могло да има-по линия на зодиакалния знак Близнаци и на Меркурий, който покровителства търговията, комуникацията, и информацията. А банкерството е високоотговорна и динамична професия, която предполага консервативно управление и инвестиране на парите на вложителите с грижата на добър търговец и при която умението да комуникираш е особено важно.


Как попаднахте в банковата сфера?

- Съвсем неслучайно. Още от гимназията се интересувам от икономика, финансови пазари, чета тематична литература, наблегнах на езиците. Нямах никакви колебания каква специалност да избера в УНСС. Работя в банки още от студентските години. Различните позиции и последователните стъпки за повишаване на знанията и уменията при мен винаги са били целенасочено обвързани с динамичната дейност на звената, които управляват ликвидността и инвестициите, както и търговията с финансови инструменти на паричните и капиталовите пазари. Това е и спецификата на ресора, за който отговарям в момента в борда на Райфайзенбанк (България), наред с ангажиментите ми, свързани с дейността на дъщерното ни управляващо дружество Райфайзен Асет Мениджмънт, на което съм председател на управителния съвет.


Кои качества по ваша преценка са ви помогнали да направите успешна кариера?

- Освен необходимото образование, експертни познания и практически опит, важни за всеки мениджър, имат принос също така високата отдаденост към професията, стремежът към постигане на резултати, организираността и способността да вземам бързо решения, предвид динамиката на пазарната среда. Ключово е и умението да създадеш добър отбор от висококвалифицирани и мотивирани специалисти, да ги вдъхновяваш, да провокираш тяхната инициативност, да ги насърчаваш към непрекъснато себеразвитие - както професионално, така и личностно. Да си част от силен управленски екип също е решаващо.


С какво се измерва успехът?

- За мен успехът е постигане на тънкия баланс между личния и професионалния живот, съчетанието на служебните ангажименти с хармония в личен план. Тук определено съм длъжник на моето семейство и родители, които ме подкрепят безрезервно.


Смятате ли, че жените са по-успешни мениджъри?

- Отдавна няма само мъжки и само женски професии. Светът на бизнеса по принцип е все още предимно мъжки и за една жена е всекидневно предизвикателство да се доказва. Помагат ни силните ни страни като интуитивност, търпение, способност да се справяме с повече неща едновременно, както и дипломатичност.


Как успявате да поддържате добрата си форма, въпреки многобройните служебни ангажименти и семейни задължения?

- Честно казано, е трудно и едва ли успявам напълно при високата служебна натовареност. Малкото свободно време, което ми остава, отделям основно за най-близките си хора - съпруга ми и децата ми.


Професията ви предполага делови и изискан стил на обличане. Какви дрехи предпочитате да носите на работа и в свободното си време? Имате ли любими марки?

- За работа държа да се обличам семпло, елегантно и по-скоро сдържано, без екстравагантни аксесоари, но често нося дискретни бижута или шалове. Залагам на костюми в класически цветови комбинации в по-тъмни тонове, раздвижени с по-свежи и светли блузи или ризи, а напоследък и на класическата рокля в делови стил и женствени цветове. Не робувам на определена марка, важно е дрехата да е от качествена материя и удобна, да се харесвам в нея - имам и специално ушити за мен модели, пазарувам и от по-известни марки от Виена, Лондон или Италия. Честно казано, може да прозвучи странно, но мисля, че през деня все пак не отиваме на модно дефиле по банковите офиси. За свободното време предпочитам предимно спортно-елегантния начин на обличане. Това, на което държа, и определено предпочитам някои марки, е бялата козметика, а слабост са ми хубавите парфюми - класиките на Dior, Channel и Gerlain.


Как преодолявате натрупаното напрежение? Предпочитате да четете книги, да ходите на кино или театър или просто да излезете с приятели?

- За мен напрежението и многото задачи са като адреналин, които ме поддържат постоянно във форма. Може да се каже, че се разтоварвам, като преминавам след работа в съвсем друго измерение с близките ми вкъщи, опитвам да не поглеждам към блекбърито, което невинаги ми се отдава. Не пропускам добри филми, театрални постановки, но държа много и на прекия контакт с приятели, които имат други различни професии и ритъм на живот. Обичам да слушам музика, дори и в колата - любими евъргрийни, Висоцки, доминикански ритми, невероятния глас на Андреа Бочели, а напоследък преоткривам и операта.


Повечето дами обичат шопинга. Успявате ли да откраднете малко време, за да пазарувате?

- Подхождам малко по-прагматично - когато имам нужда, пазарувам накуп повече неща, за да спестя време. Шопингът не е моето женско хоби за разтоварване, по-скоро ме натоварва. Скъпоценните свободни часове могат да бъдат запълнени с далеч по-смислени неща като книги, спорт и общуване с интересни хора.


Имате ли хоби?

- Ще ви разочаровам, моето е хоби е работата. Продължавам да търся и нови предизвикателства и възможности за допълнително саморазвитие - езиково, образователно, личностно - обичам да провокирам лимита на възможностите си.


Остава ли ви време да пътувате?

- Критично недостатъчно ми е времето за пътувания. Поради хронична липса на време пътуванията ми са до близки места като морето, планината, обичам да отскачам до Гърция през уикендите. А истинската ми страст са далечните дестинации, екзотиката на непознатото, контакта с различни културни ценности като Китай и Латинска Америка, за които трябва по-сериозно планиране... и време, разбира се.


Какво ви прави щастлива?

- За мен е особено важно да съм полезна за хората около мен, да виждам крайния резултат от положени усилия.


Има ли нещо, за което мечтаете?

- Да оставим по-добър свят за нашите деца, да ги изградим като стойностни космополитни личности с нова по-съвършена ценностна система.