Special Weekly

Ladies First

Усмивките на хората ме правят щастлива

Д-р Елиза Георгиева е лекар специалист по образна диагностика и здравен мениджмънт и управляващ съдружник в МБАЛ “Свети Панталеймон” - Плевен. Ръководи екип от около 200 висококвалифицирани специалисти и медици. Като учредител и управител на Фондация „Св. Иван Рилски” организира ежегодни пролетни и есенни благотворителни балове, както и годишни награди в сферата на здравеопазването. Заедно със съпруга си, д-р Йордан Георгиев, работят активно за налагането на нов модел на качествено медицинско обслужване.

 

Г-жо Георгиева, защо решихте да изберете лекарската професия?

- Винаги съм мечтала и съм знаела, че ще бъда лекар. И това се случи. Колкото и странно да звучи, знаех  че ще имам и болница, и работих целенасочено това да се случи. Когато започвахме със съпруга ми, бяхме заредени с много вяра и ентусиазъм и си обещахме, че ще се занимаваме с качествена медицина. МБАЛ „Св. Панталеймон” - Плевен, работи вече осем години - време на интензивно развитие и непрекъснато надграждане, което продължава.

Кои според Вас са най-важните принципи в отношенията лекар-пациент?

- Доверието. Неговата липса е основен и сериозен проблем в днешно време. То потъна някъде и всички ние сме отговорни да върнем доверието между лекар и пациент. В тази връзка искам да цитирам думите на г-жа Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България, изречени на церемонията на тазгодишни награди на фондация Св. Иван Рилски”, които са под нейния патронаж: “Вие, хората с бели престилки, не допускайте да ви разединяват, не се упреквайте взаимно, не се нападайте с думи, които остават дълбоки рани, защото хората като нас, които не носят бели престилки, искаме да ви имаме доверие на 100 процента. А когато вие сте тревожни, тогава сме тревожни и ние, защото не можем да ви имаме доверие...”

В какво се състои качественият модел на медицинско обслужване?

- В основата на качественото медицинско обслужване са четири неща: доброто отношение към пациента и неговите близки; добрите битови условия, които включват комфортни и уютни стаи със самостоятелен санитарен възел, безплатен интернет и телевизия; високотехнологичната апаратура и човешкият фактор - водещи лекари и специалисти по здравни грижи.

Гордея се, че в нашата болница имаме целия набор образна диагностика и най-висок клас медицинска апаратура. Ще спомена зеления лазер за разбиване на камъни в уретер, ехографи със софтуер за насочена биопсия, спинален операционен микроскоп на „Карл Цайс” за миниинвазивна хирургия на гръбначен стълб, ядрено-магнитен резонанс, последно поколение компютърен томограф, който дава 3D образ на изображението. Непрекъснато инвестираме и в човешкия капитал чрез обучения и професионален обмен на специалисти. При нас гостуват лекари на световно ниво, до които достъпът в чужбина е изключително труден и финансово недостъпен за много хора.

Ако бяхте министър на здравеопазването, откъде щяхте да започнете здравната реформа?

- За мен в центъра трябва да е пациентът с неговите проблеми. Затова е необходимо въвеждането на електронната здравна карта, с която всеки сам да контролира посещенията при лекар и хоспитализациите. Така ще спре източването на здравната касата и субективното определяне на бюджетите на болниците. Защото парите, които са в НЗОК, са частни средства на всеки един от нас и аз не съм съгласна държавата да се разпорежда с тях. Трябва да има воля за законодателни промени. Касата да е независим орган, както беше в началото, и да се въведе най-накрая електронното здравеопазване.

Какви са спецификите на здравния мениджмънт?

- В България световните бизнес практики и теории не могат да се прилагат едно към едно. В медицината е още по-трудно, защото разполагаме с много ограничен ресурс от лекари и специалисти по здравни грижи. За съжаление има какво да се желае и от подготовката на специалистите, които сега завършват. Да не говорим, че младите лекари масово заминават да работят в Европа.  

Как съчетавате лекарската професия с мениджърските ангажименти?

- Мениджър станах по неволя, както казах, от дете съм мечтала да бъда лекар. Много си харесвам работата, но след като започнахме изграждането на частна болница и ДКЦ, тясно специализираната ми дейност постепенно остана на заден план. Болницата се разраства непрекъснато, както и екипът от хора, за които отговарям.  Мечтая си един ден да намеря правилния мениджър, а аз да се върна на ехографа, зад монитора на резонанса, на скенера - там, където съм полезна на хората, и да работя това, което ми доставя истинско удоволствие.

Какво от лекарската професия остава скрито за повечето хора?

- Ние, лекарите, сме орисани да учим цял живот. Ако не си в крак с новите неща, които излизат като теории и постижения, ти се деквалифицираш. Другото, което остава скрито, са тревогите и грижите, съмненията, които изпитваш  в началото - дали постъпих правилно, дали успях да помогна на този човек...

Посвещавате много време и енергия на Фондация „Св. Иван Рилски”. Разкажете ни повече за нея.

- Фондацията работи от 2012-а в две насоки - подпомагаме жени с карцином на гърдата, като им оказваме психологическа помощ, даряваме силиконови импланти при операции и финансираме магнитнорезонансна диагностика на млечна жлеза. Другата насока е безплатната мобилна стоматологична помощ за възрастни и социалнослаби в малките населени места. До момента сме дарили над 400 зъбни протези и сме финансирали пет пластични операции на жени с карцином на гърдата.

Всяка година организираме пролетен и есенен благотворителен бал с дарителски търг и съм щастлива, че много хора ни подкрепят, защото виждат резултатите, които постигаме. Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен” присъжда и годишни награди на хора с доказан професионализъм и високи заслуги в медицината, както и за активна обществена дейност в сферата на здравеопазването. Мотото ни е: „Продължаваме да помагаме!”.

Деловия ден съчетавате и с различни светски ангажименти. Какво е характерно за стила Ви на обличане, на кои дизайнери и модни марки се доверявате?

- Шегуват се с мен за това, че се лекувам с шопинг. На два-три месеца гледам да отскоча до Италия за няколко дни, ако е цяла седмица, съм много щастлива и това наистина ме разтоварва. Доставя ми удоволствие да пазарувам дрехи от различни дизайнери и марки и да ги съчетавам. Джорджо Армани е дизайнерът, когото най-много харесвам. В ежедневието си нося Enrico Coveri и Luisa Spagnoli. Харесвам също Valentino и имам доста неща на бранда. За вечерните рокли разчитам на София Борисова и отново на една италианска марка - Bagatelle, която има много оригинални официални тоалети. Обувките, чантите и бижутата са ми слабост. Предпочитам малките и стилни бижута. Харесвам също красивите и екстравагантни италиански украшения, много държа и на очилата.

Имате ли любима дестинация за почивка?

- Влюбена съм в Италия, в частност в Сицилия и Таормина. Тирол в Алпите е другото ми любимо място, където по традиция почиваме всяко лято при една и съща дама, с която се запознахме преди осем години.

Разкажете ни повече за хобитата си - фотография, градинарство, танци, Как намирате време за всички тях?

- Ще започна с това, че съм любител фотограф и най-много обичам да снимам природата и цветята. Имам красива градина с много рози, които се отглеждат лесно. Преди бях по-голям ентусиаст и се грижех за повече растения, но те изискват много грижи. Колкото до танците - преди три години предложих в болницата да идва хореограф и започнахме да учим народни хора. Сега често се събираме, за да танцуваме, страхотна антистрес терапия е.

Какво Ви прави щастлива?

- Удовлетворението, когато си постигнал нещо, когато помагаш на някого и виждаш усмивката и благодарността в очите насреща.