Special Weekly

Ladies First

Уникати в скъпоценните колекции на Sotheby's и Christie's

Всяка година десетки скъпоценности сменят своите притежатели, благодарение на най-известните аукциони в света. Редки камъни и шедьоври на бижутерското изкуство, пазени дълго в частни колекции, предавани по наследство в благороднически фамилии или собственост на царски особи, може да зарадват този, който е готов да плати най-високата цена. Желаещи определено не липсват, за което свидетелства фактът, че оборотът на Sotheby's и Christie's от колекциите Magnificent Jewels 2012 е своеобразен рекорд.

 

Докато Christie's обявява за продан няколко изключително редки и известни диаманта, в предложенията на Sotheby's фигурират невероятни скъпоценни камъни - рубини от световно известния регион Могок в Бирма, сапфири от Кашмир и легендарни смарагди от Колумбия. Разбира се, не липсват и брилянти, а най-впечатляващият е много рядък син камък, чиито 10. 48 карата са оценени на 4. 5 млн. долара. В природата се срещат различни по цвят, форма и размери диаманти, но Fancy Deep Blue (както се е правилно да се нарича този камък) е голяма рядкост. Капковидната му форма, съвършената повърхност, която отразява и пречупва светлината, както и абсолютна му симетричност са толкова безупречни, че той заслужено получава най-високата възможна степен от Gemological Institute of America. Неслучайно продажната му цена достига над 10 млн. долара.

 

Натуралните рубини от Бирма, характерни с наситения си червен цвят, са сред на-редките скъпоценни камъни. Те са сред любимците на крале и благородници, а най-ценните екземпляри са с тегло над 10 карата. Такива са 11-каратовите рубини с идеална форма, инкрустирани в прекрасните обеци, които принцесата на Фюрстенберг Max Egon получава като сватбен подарък. Новият им собственик ги придобива срещу 3.5 млн. долара.

 

Не по-малко ценни и желани са сапфирите от района на Кашмир. Пръстен със 17-каратов камък достига продажна цена от цели 2 млн. долари. Изящни сапфирени обеци, украсени с диаманти пък се предлагат срещу 1.5 млн. долара.

 

Изумрудите също са сред лидерите в съкровищницата на природата, но най-известните и качествени камъни се добиват в мините на Колумбия. Бижутерите от Van Cleef & Arpelsна са превърнали два прекрасни 14-каратови изумруда, нежно обгърнати в диаманти, в истински шедьовър. Цената им достига 0.5 млн. долара. Най-известната мина за изумруди в света, Музо, която се намира в Колумбия, е открита още през 1560-а, но продължава да работи и до днес. Тя е рожденото място на много уникати, сред които е и 12-каратовия камък, инкрустиран в пръстен за 48 000 долара.

 

Естествените перли също са неподвластни на времето. В каталога на Sotheby's фигурира уникална гривна, създадена в Cartier, която представлява комбинация от розови перли и диаманти. Изключителното бижу е част от личната колекция на испанската кралица Виктория Еухения и струва 3.5 млн. долара.

 

Предложенията на Sotheby's включват и бижута на най-известните световни марки на ХХ век. Фината изработка, вниманието към детайла и високите карати, са основните предимства на изработената през 1970-а брошка на Bulgari, диамантения комплект бижута "Malines" на Van Cleef & Arpels от 1985-а, както и на часовникът-гривна с диаманти и скъпоценни камъни на Ostertag от 1930 година.

 

Брошката, създадена от Сузане Белперон през 1935-а е ефектна комбинация от ахат, корал и диаманти в стил арт деко. Иновативните материали и прецизната изработка на бижуто нареждат една от малкото жени в доминирания от мъже бранш, сред най-добрите бижутери на ХХ век.

 

Водещото място в офертите на Christie's безспорно заслужава един от най-съвършените диаманти в света 70.02 каратовият "Ерцхерцог Йозеф" (Archduke Joseph). Уникалният камък, шлифован във формата на правоъгълна "възглавничка" е добит в мините на индийския град Голконда, от където е и най-известният в света диамант "Кохинор". "Ерцхерцог Йозеф", който носи името на австрийски благородник от унгарската линия на Хабсбургите, е продаден за рекордните 21 млн. долара.

 

Невероятно предложение са и редките цветни брилянти: красив жълт 70-каратов диамант, както и пръстен с 12-каратов бледорозов камък.

 

Диамантите чудесно се комбинират с всички скъпоценни камъни, а резултатът е прекрасни бижута. Пример за това са стилните сапфирени обеци на Marina B., внучка на основателя на легендарния бранд Bulgari . Тя също е талантлив дизайнер и създава бижута със собствена марка.

 

Диаманти са в основата и на изключителната брошка "Magnolia" на Van Cleef & Arpels. Ярките листенца на изящното цвете са изработени от шлифовани до съвършенство рубини.

 

Флорален диамантен мотив допълва и изключително рядка куха естествена перла, превръщайки я в изящен медалион. Впечатляващите й размери я нареждат на първо място сред перлите, сертифицирани от Swiss Gemmological Institute SSEF, а цената й е 16000 долара.

 

Сред предложенията на Christie's има и бижута, които освен с ценни камъни се отличават със сложна изработка и нестандартно излъчване. Отличен пример за това е легендарното украшение "Zip" на Van Cleef & Arpels. То представлява ефектна златна огърлица, която с едно "закопчаване" се превръща в гривна. Технологията е запазена марка на бижутерската къща, а изработените през 1950-те години 20-ина подобни бижута, са само няколко бройки.