Special Weekly

Ladies First

Уникалното излъчване е въпрос на характер

Анна Ангелова винаги е мечтала да работи в банка. И въпреки че е завършила ldquo;Финанси и кредитrdquo; в УНСС, кариерата й в тази сфера започва сравнително късно. Дълги години тя работи в туризма - била е екскурзовод, представител на английска туристическа фирма, директор ldquo;Маркетинг, реклама и развитие на продуктаrdquo; в ldquo;Балкантуристrdquo;... Благодарение на перфектния си английски известно време е работила дори като преводач. Мечтата й се сбъдва чак през 1999-а, когато нейна приятелка се отказва от интервю за работа в Първа инвестиционна банка и й казва: ldquo;Защо не отидеш ти?rdquo; Анна се възползва от този шанс, защото вярва, че човек сам управлява съдбата си и може да постигне всичко, стига да го иска силно и да има малко късмет. Развитието на кариерата й започва от най-ниското стъпало - специалист ldquo;Картови разплащанияrdquo;. През 2003 г. вече е директор ldquo;Банкиране на дребноrdquo; в ldquo;Унибанкаrdquo;, Македония, а две години по-късно се връща в България и оттогава съвместява длъжностите заместник-директор в дирекция ldquo;Картови разплащанияrdquo; на ПИБ и изпълнителен директор на ldquo;Дайнърс клубrdquo;, България.


Г-жо Ангелова, с какво ldquo;Дайнърс клубrdquo; е по-специална от другите кредитни карти?


- Това е карта, създадена специално за жените, с грижа за техния комфорт и персонални нужди. Притежателките на Diners Club International First Lady са дами, които знаят как да сбъдват желанията. Те са силни, независими и в крак с модните тенденции. ldquo;Дайнърс клубrdquo; България съвместно с Първа инвестиционна банка работи усилено за разширяване на мрежата от търговски обекти (в момента те са 250), които предлагат отстъпки с картата First Lady. Всеки месец нашите клиентки получават ексклузивни оферти за отстъпки в бутици за облекла и аксесоари, СПА-центрове, хотели, фризьорски и козметични салони, тематични екскурзии в чужбина и др. И това не е всичко - заедно с ПИБ всяка година рганизираме изискани партита за притежателките на картата. На тези събития се представят най-новите модни линии за луксозни дрехи, бижута и други аксесоари. Освен това се лансират и благотворителни кампании, на които дамите винаги откликват положително. Винаги има и награди за онези наши клиентки, които са реализирали най-голям оборот през своите карти. За нас е изключително важно дамите, които членуват в клуба, да се чувстват привилегировани, да знаят, че са истински специални ndash; това е основният ни приоритет.


Налага ли се дамите на ръководни постове във вашия сектор да се доказват повече от мъжете?


- Отношението към тях е толерантно, но да, налага се. Факт е, че жените са по-емоционални - това е и един от моите минуси, но се стремя да го преодолея и да бъда по-сдържана. Има я и другата крайност - безчовечността. Според мен човек трябва да си остане такъв, какъвто е, независимо на какво ниво е в йерархията, да помни откъде е тръгнал, докъде и защо е стигнал. Ако е по-нависоко, вероятно има необходимите дадености за това. Лично аз не се славя като много отстъпчив човек - държа на това, което мисля, и отстоявам доста твърдо позицията си. Не се предавам лесно, без значение дали срещу мен стои мъж, или жена. Хората, които работят с мен, го знаят много добре.


А как приемат безкомпромисния ви характер?


- Трудно. Това е нещо, което пречи и в личния живот. А компромиси се налага да правиш навсякъде. За да мотивираш хората да работят добре, е необходимо да вярват в теб и да не ги предаваш. Най-важното е да си до тях в критичните моменти, когато не знаят как да се справят и се обръщат към теб за помощ. Ако екипът ти знае, че може да разчита на теб, значи си добър ръководител.


Какво цените най-много у приятелите си и хората, с които работите?


- Имам малко приятели, на които мога изцяло да разчитам, както и те на мен. Важно e да бъдат точни и да довършват докрай започнатото. Изключително много държа на това качество, което за съжаление липсва при повечето млади хора. Ако го нямаш заложено, би трябвало да го възпиташ у себе си. Където и да съм била, каквото и да съм правила, съм се заобикаляла с хора, на които мога да вярвам. Трудно се намират такива, но пък когато ги откриеш, става невероятен екип.


Може ли да се каже, че всеки голям успех в кариерата има своята цена?


- Този свят като че ли не приема много добре успелите жени. Много е хубаво да можеш да кажеш, че си успяла както в личния, така и в професионалния си живот, но според мен едното винаги е за сметка на другото. Допреди няколко години основният ми приоритет беше кариерата. Вече не е така, защото най-важно за мен е детето ми. В момента съм напълно удовлетворена от кариерата си, защото успявам да съвместявам служебните и майчинските си ангажименти.


Разкажете повече за дъщеря си...


- Лора е на осем години, учи английски и руски език, тренира художествена гимнастика. Може би като повечето майки и аз съм доста амбициозна. Смятам, че езиците са богатство, а спортът е задължителен, защото учи на дисциплина. Мечтая да я видя успяла, с професия, която ще я прави щастлива. Няма да се учудя, ако предпочете артистична кариера, това й е заложено - в семейството ми има артисти, а аз самата съм свирила седем години на пиано.


Какво ви доставя удоволствие извън работата?


- Разходките с дъщеря ми. Цялото ми свободно време, с изключение на малките моменти, в които съм сама, е посветено на нея. За лятната почивка предпочитаме Слънчев бряг, където съм работила дълго време и имам много приятели, или Гърция. През зимата избираме Банско. Обичам да пътувам, когато имам възможност, и то в България. Причината е, че летенето със самолет ме изпълва с ужас. Той се появи на много късен етап - преди да се роди дъщеря ми, нямах подобни страхове и съм обиколила половината свят със самолет. Колкото и невероятно да звучи, много ми харесва един доста нетипичен за жените спорт - боксът. Ходя на тренировки по три пъти в седмицата, понякога и по-често. Може би това е и един от начините да се освободя от негативизма и агресията.


Обичам и хубавата музика. Слушам предимно класика, евъргрийни и съм противник на чалгата. За мен тази култура е неразбираема, а в музиката харесвам това, което разбирам. Така е и с другите видове изкуство. Когато намеря свободно време, ходя на кино, обичам и театъра. Вечер не лягам без книга, но, за съжаление, едно време четях повече и по-качествена литература. Последната хубава книга, която прочетох, беше ldquo;Името ми е Червенrdquo; от Орхан Памук. Огромно удоволствие ми доставя и пазаруването.


Имате ли предпочитания към определени марки и доколко се влияете от модните тенденции при избора си?


- Пазарувам на определени места, защото обичам там, където ходя, да ми е комфортно, да ме познават и посрещат с усмивка. За мен марката не е от голямо значение. Ако ми хареса нещо на витрината, влизам в магазина и щом преценя, че ми стои добре, си го купувам. Уникалното излъчване на личността е въпрос на характер, а не на външна обвивка. Не робувам на вещи и на клишета. Да, една дреха трябва да е качествена, особено ако си по-нависоко в йерархията, и от теб се очаква да си облечен добре. Но какво толкова, ако е италианска например - това, че я нося на гърба си, ще ме направи ли по-добър или по-успешен човек? Модните тенденции също не са определящи за мен, а някои от тях просто не ми харесват. Купувам дрехи, в които се чувствам добре - обличам се елегантно и по възможност изискано на работа и удобно в свободното си време.


Каква трябва да е визията на деловата дама и с какво се съобразявате лично вие при подбора на гардероба си?


- Преди всичко елегантна и сдържана. Мисля, че деловият и спретнат външен вид са печелившата формула в работното всекидневие. С годините дрескодът се превърна в неизменна част от живота ми и всички мои покупки са съобразени с това, дали ще мога да нося определена дреха, бижу или аксесоар на работа. Никога прекалено късо, никога прекалено ярко... Предпочитам сдържаната визия и много рядко си позволявам леки ldquo;отклоненияrdquo; с по-екстравагантни детайли. Нося предимно костюми в тъмни цветове като черно и сиво, харесвам и съчетанието на черно с някакъв по-светъл тон. Личният ми стил се изявява в блузите и аксесоарите, но и там никога не прекалявам. А през свободното си време предпочитам джинси, т-шърти, пуловери.


Отдавате ли значение на козметиката и колко време отделяте за специалните грижи, които са необходими на една дама?


- Разбира се, че е важна, най-вече бялата. Аз не ползвам много цветна козметика. Обичам да експериментирам и понякога поръчвам и неизвестни марки, особено по ИНТЕРНЕТ. Ходя редовно на фризьор и посещавам козметичния салон при всеки удобен случай.


Стилна жена ли е българката?


- По мое мнение българката е много красива жена и в повечето случаи се отличава с добър вкус. Има много и изключително стилни жени, и то не само в сферата на бизнеса. Излезте на улицата и се огледайте. Уважавам българската жена, защото тя проявява наистина невероятна изобретателност и успява да изглежда добре. Особено предвид трудните условия, в които работи, живее и се грижи за семейството си, както и ниския бюджет, който успява да отдели лично за себе си.


По какво се определя дали една жена притежава класа?


- Според мен класата не е само в скъпите дрехи и аксесоари или в перфектния грим и прическа. Тя е въпрос на излъчване, възпитание, поведение, на начина, по който възприемаме света и той нас. Класата е начин на живот.