Special Weekly

Ladies First

Триумф на идеите

Адриана Игнатова

Световноизвестната марка бельо Triumph отпразнува 125 години от своето създаване, като награди дизайнерите на най-вдъхновяващо бельо в рамките на националния финал на конкурса Triumph Inspiration Award 2011 в София.


Модното съревнование протече под мотото 125 Years of Celebrating Women и даде пълна творческа свобода на участниците да интерпретират темата за възхвала на жената.


Победител стана второкурсничката от Националната художествена академия Евелина Гелина, която ще представи страната ни на 6 юли тази година на световния финал в Берлин. Моделът, с който тя изпревари останалите деветнадесет финалисти - Многолик индивидуализъм, отразява уникалния образ на жената, чиято красота се крие не в абсолютното съвършенство, а в нейната неповторимост.


Второто място спечели Пламена Цветкова, IV курс бакалавър в Нов български университет, с модела Кураж - вдъхновен от страстта към летенето на Амелия Ерхарт. Трета е Яна Каприева, II курс от Националната художествена академия, с модела си Коронация.


Моделът, удостоен с първа награда на световния финал тази година, ще бъде адаптиран от дизайнерите на Триумф за производство в лимитирана серия през 2012-а, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. В конкурса участват студенти от 37 страни, а победителят ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място автори на дизайнерски проекти ще бъдат наградени съответно с 10 000 и с 5000 евро.


Начело на авторитетното жури, което постави оценки на талантливите дизайнери, бе Дора Блек-Хемплер - управител на Триумф Интернационал София. В състава му се откроиха още проф. д-р Любомир Стойков - председател на Академията за мода, Дарина Стоянова, Мария Георгиева и Албена Александрова - дизайнер и собственик на модна къща Рошавата гарга.


Бляскавото събитие препълни концертната зала на Централния военен клуб в столицата и събра ВИП гости като Жана Жекова, Меглена Плугчиева, Теди Кацарова, Мария Велмар, Мая Цакова, собственичките на монобранд бутика Just Cavalli - Силвия Колева и Славея Янева, Катя и Здравко от дует Ритон и др.


Докато журито оценяваше произведенията на участниците, гостите се насладиха на танцово ревю, което представи иновативната колекция на Триумф от оформящо бельо - Shape Sensation.


Да припомним, че победител в световните финали на конкурса през 2008-а беше японката Мидури Матсуо с модела Фимейл Фасинейшън, през 2009-а - Джеймс Нолан от Великобритания с модела Одет и Одилия, а световен победител за миналата година съвсем заслужено стана българският дизайнер Николай Божинов с модела си Морфология.