Special Weekly

Ladies First

Tiffany & Co. Blue Book 2015: The Art Of The Sea

S 250 d99da54d 5add 4d89 858a 68a794b9c05e
S 250 eecf78e6 ac8c 4f9c 94f9 25d12f0029e4

Blue Book (Синята книга) на бранда Tiffany & Co. вижда бял свят през 1845-а. Отначало представлява пощенски каталог, но с годините се превръща в уникално издание, съдържащо образци на най-добрите произведения на високото бижутерско изкуство, създадени от дизайнерите на Tiffany & Co. за последните 12 месеца.

Тазгодишното издание на Blue Book носи името The Art Of The Sea. Дизайнерите са посветили творческото си вдъхновение на огромната мощ и непреодолимото привличане на морските дълбини. „Украшенията Blue Book прославят океана като източник на живота и възпяват вечната ни връзка със света на природата“ - казва дизайнерът на The Art Of The Sea Франческа Амфитеатроф. Темата на колекцията е в съзвучие с мисията на фонда на Tiffany & Co., който подкрепя възстановяването на кораловите рифове и морските екосистеми. Освен изцяло нови модели Blue Book 2015 включва интерпретация на украшения на Tiffany от ХІХ в., които фигурират в архивите на бижутерската къща. Джобните часовници с ланци са вдъхновили създаването на гъвкаво колие, обсипано с брилянти, както и на диамантени гривни от злато с вълнообразен рисунък в японски стил.  

Централният сюжет на колекцията - морето и по-точно неговите вълни, са въплътени в „бягащите“ една след друга диамантени спирали, които се наблюдават при фините, сякаш дантелени гривни. Един от основните шедьоври на колекцията е пръстен с над 400 сини брилянта. Всеки от тях е шлифован и инкрустиран ръчно, за да придаде  уникалната му форма.  В пръстените, обиците и колиетата на Blue Book присъстват и морските обитатели във формата на причудливи скъпоценни топчета, изработени от бели и сини диаманти, сини сапфири и турмалини и синьо-лилави танзанити. Те наподобяват раковини или неизвестни подводни цветя. Налице са, разбира се, и перлите - бяла и златиста от южните морета, както и очарователен, мистичен, тъмен екземпляр от Таити. Присъстват и няколко изключително редки камъка - брилянт с тегло от 3.03 карата в специален оттенък на синьото, многобройни синьо-зелени и жълти диаманти, поразяващ аквамарин с тегло 21.04 карата, ярък и тържествен рубелит - 32.05 карата, изключителна зелена хризокола, тежаща 21.66 карата.

Ако трябва да сме още по-точни, във фокуса на Blue Book е нетолкова самото море, колкото магичното течение на водата. Именно вечната непрекъснатост на водното течение е повлияло при създаването на дизайна на сякаш изливащите се абсолютно чисти и фини  диамантени колиета.

Франческа Амфитеатроф е успяла да събере изумителна колекция, в която може да се разчете стилистиката и на други дизайнери на марката като Жан Шлюмберже, работил по-рано за бранда, или Елза Перети, която твори за Tiffany до ден днешен. От великия почерк на Шлюмберже Амфитеатроф е взаимствала екзотичната детайлност, контрастните орнаменти, обемността и интимната сюжетност. А от стилистиката на Перети, която работи в  Tiffany & Co. от 1974 г., естествено плавните и гладки форми. В крайна смета се е получила ексклузивна колекция, чието основно достойнство са не само материалите и уникалните форми, но и поразяващата екзотика, граничеща с истинското чудо на идеалната бижутерия.