Special Weekly

Ladies First

Стилът на дамите във властта

Прочутата рокля на дизайнера Анна фон Гризхайм, с която Меркел понякога заменя любимите си костюми с широки панталони.
S 250 dad46284 7fb5 4cdf 982d 3a1427fd63fc

Напоследък световните новини са напът да изместят развлекателните програми. Предизборните кампании в САЩ и Франция или мероприятията, свързани с Brexit, се конкурират с реалити шоуто "Семейство Кардашиян". Публиката следи с огромен интерес всички детайли - жестовете, интонацията и съответно гардероба на политиците. Сред тях се открояват четири дами, които са най-обсъждани от модните експерти, журналистите и обикновените граждани.

Хилари Клинтън е била на политическата арена през почти цялата си трудова кариера, така че, ще - не ще, е непрекъснато под светлините на прожектора. Започва пътя си през 1972-ра в предизборния щаб на кандидата от Демократическата партия Джордж Макгъвърн. После работи като юрист, а след победата на съпруга й в президентските избори оглавява през 1993-а оперативния комитет по реформата в здравеопазването. През 2000 г. започва самостоятелната кариера на Хилари, след като е избрана в Сената от щата Ню Йорк. През 2007-а тя обяви намерението си да участва в президентската надпревара и в продължение на почти десет години упорито се стремеше към заветния пост. Визията й винаги е била сдържана, но елегантна. След дълги години модна дискриминация Хилари най-после се превърна в модна икона по време на последната изборна кампания за държавен глава. В случая с решаващата помощ на Анна Уинтур, главен редактор на американското списание  Vogue, която пое ролята на неин стилист. Госпожа Клинтън често се появяваше с тоалети на Ralph Lauren, Giorgio Armani и Andrew Gn. При избора на аксесоари предпочита класиката - перли от Mikimoto, украшения на Chanel и обувки от Manolo Blahnik.

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е била 11 пъти най-влиятелната жена в света според списание Forbes - за последно през 2016-а. Въпреки възможностите й гардеробът на първата немска дама е обект на постоянни критики. Стилът на Меркел е въплъщение на германската прагматичност. Тя предпочита сака с големи копчета и панталони, които се разкрояват от бедрото. Повечето от костюмите й са дело на хамбургския дизайнер Бетина Шенбах. По-рано носеше неща и на друг немски дизайнер - Анна фон Гризхайм. През 2008-а се появи с нейна рокля на церемонията за откриването на операта в Осло. Със същия тоалет канцлерът бе и през 2012-а на Вагнеровия фестивал в Байройт. Скромният патриотичен гардероб на Меркел се разнообразява от чантите на френския бранд Longchamp и колоритната пелерина, купена от нея през 1996-а в Калифорния.

Британският премиер-министър Тереза Мей се придържа към консервативните възгледи в политиката и авангардните предпочитания в модата. Тя харесва английските брандове, а сред фаворитите й са L.K. Bennett, Daniel Blake и Amanda Wakeley. По правило публичните личности се стремят да не обличат едни и същи дрехи на официални мероприятия, но Мей изцяло го игнорира. Тя често носи сакото си от туид с графитени оттенъци на  L.K. Bennett, съчетавайки го с панталони и поли.  Друг любим дизайнер на Тереза Мей е бунтарката Вивиен Уестууд. Премиер-министърът избра неин синьо-зелен костюм на карета за речта си след референдума за излизането на Великобритания от Евросъюза. Тя харесва и оригиналните обувки. Носи ботуши от Russell & Bromley и провокативни обувки на Beverley Feldmen с леопардов принт и елементи с цвят на фуксия. В колекцията й има аксесоари на Hobbs и  Anya Hindmarch, бранд прочут с дръзките си чанти.

Гардеробът на Елизабет Втора е пълен с ярки неща. От 2002-ра за стила й се грижи Анжела Кели. Тя създава комплекти специално за Нейно Величество и живее в Бъкингамския дворец, за да може да бъде на разположение всеки момент. По думите й Елизабет Втора не е разточителна и се отнася грижливо към разходите си за дрехи. Освен това е изключително скромна и умерена в покупките. Един от постоянните доставчици на кралския двор е брандът за аксесоари Launer. Кралицата носи чанти само на тази британска марка. Компанията е основана през 1941-ва и всяка година създава четири чанти по нейна поръчка. Любимите й модели са Diva с дръжка от телешка кожа  и велурена подплата и Traviata.