Special Weekly

Ladies First

Специални бижута за специални хора

След срещата си с Герхард Шрайнер лицето на Мария Тепеликян е озарено от особена светлина, гласът й е истински развълнуван. Тя знае, че се е приближила до един голям творец и е горда с уникалната възможност да бъде негов партньор и представител за България.


Бяхме поискали кратка среща с една нова за нас, базирана в Мюнхен компания, наречена Schreiner. От опит знаем, че тези първи срещи обикновено са протоколни и продължават не повече от 30 минути. Пристигнахме навреме на уговореното място, където ни посрещна съпругата на собственика ndash; тя се тличава с особена и странна красота. Първоначално може би той дори не беше планирал да бъде с нас, но след няколко минути ndash; вероятно беше прочел представянето на компанията ни, а може и да ни беше видял, дойде и той.


И... 30-те минути станаха 3 часа ndash; и дори те преминаха съвършено неусетно, в разговори за бижутата, скъпоценните камъни и красотата в тях. Бяхме изчели наличната информация за Герхард Шрайнер и за неговата любов към изумрудите, бяхме запознати с факта, че той е работил за някои от най-добрите ювелирни къщи в света. Знаехме от наличните каталози за уникалните му творения, които се правят само от най-високи проби злато и платина, както и диаманти клас VVS.


Съпругът ми беше категоричен, че вероятно ще ни покажат каталози с някои от изделията му, но едва ли ще ни позволят да видим бижутата на живо, а още по-малко ndash; да ги пипнем или да ги пробваме. Затова изненадата ми беше огромна, когато г-н Шрайнер каза: ldquo;Един момент, Мария, аз имам нещо точно за теб.rdquo; Отиде в една от вътрешните стаи на офиса и се върна с уникален кръст от бели и кафяви диаманти. Подаде ми го и ме насърчи да го сложа. ldquo;Но... аз не съм готова сега да купя подобно бижуrdquo;, отвърнах притеснена. ldquo;Няма значение, давам ти го. Този кръст е предназначен да се носи от жена като теб ndash; отвърна той. - Вземи гоrdquo;. ldquo;Ето сега, вече два месеца откакто го имам, не съм го свалила от врата сиrdquo; ndash; споделя Мария - Защото се чувствам окрилена, нова, различна и специалнаrdquo;.


Разказът й е развълнуван, накъсан, не непременно последователен. Тя е запленена от твореца Шрайнер, защото в него е видяла огън, страст и уникална способност да преценява хората.


Шрайнер пази по специален начин скъпоценните камъни, които впоследствие превръща в бижута. Често той е в състояние да задържи един диамант или изумруд две или повече години, защото иска да е сигурен, че ще измисли и създаде бижуто, което най-вярно ще отрази красотата на камъка. Шлифоването при него е уникално, с цел винаги да изпъкне красотата на камъка ndash; а не непременно камъкът да остане с по-голям карат. Майсторството в монтажа на диамантите е ненадминато, уникално само по себе си.


ldquo;Вижте, например този пръстенrdquo;, казва Мария и ни завежда при една малка кадифена кутийка, в която грее solitaire, монтиран изящно върху платинена кръгла основа. ldquo;Този камък е вероятно 5 или дори 6 карата, кой може да си го позволи?rdquo;, питаме ние. ldquo;Не, това е пръстен с пет, а не с един диамант. Централният е ldquo;принцесаrdquo; ndash; 0,4 карата, а другите четири са с крушовидна форма и общо тегло 2,147 карата. Монтирани са така, че създават илюзията за един голям камък и ако нямаш лупа, с обикновено око не можеш да разбереш това.rdquo; Вярно е, установяваме и ние, дори zoom-ът на нашата камера с трудност може да види къде камъните се допират и как е постигнат блясъкът на пръстена.


ldquo;Няма човек, който да е видял изделията на Шрайнер и да не е възкликнал ndash; впечатляващо, уникално, невероятно - продължава Мария. - Рекламите на изделията му винаги показват много красиви, чисти nbsp;женски лица ndash; на които съответното бижу изцяло да подхожда. Самият той подбира лично бижутата, които съпругата му носи всеки ден. Негов предпочитан клиент е Дейвид Бекъм, за когото също е изработил кръст с бели и черни диамантиrdquo;.