Special Weekly

Ladies First

Симфония за перли и оркестър

По традиция в рамките на седмиците на парижката мода през януари и юли, бижутерите представят своите нови линии haute joaillerie. Тази година легендарната френска модна къща Chanel показа новата си колекция Les Perles de Chanel. Тя включва на 70 великолепни украшения - дълги и къси колиета, обици, пръстени, гривни, скъпоценни часовници и брошки. Всички бижута, както подсказва и названието на колекцията, са обединени от един сюжет и един материал - перлите.

Експертите преценяват Les Perles de Chanel като първата голяма колекция на френската къща в стил барок. Този вид "органични" скъпоценни камъни, в различни форми и оттенъци, навремето са били доминиращ акцент в историческите барокови скъпоценности. Днес те изпълняват главната партия в скъпоценната сбирка на Chanel. В новата колекция перлата придобива невероятно симфонично звучене. Като истинска симфония е изградена и самата колекция.

В Chanel имат специален метод при работата над украшенията. След като се избере основната тема на линията, например знаковата перла, бижутерите на задължително я добавят в различни количества към всички останали сюжети. Резултатът е, че всяка нова колекция на френската къща демонстрира основната тема в различна приказна светлина.

Този традиционен подход е спазен и в Les Perles de Chanel. Към перлените каскади, колиета и скулптурни композиции са добавени фигурки на романтични звезди, парадни "лица" на зодиакални Лъвове (покровители на самата Коко Шанел), блестящи бижутерски комети, ажурни камелии, нежни златни бродерии, ефектно извити панделки, изящни пера... Но първоначалния смисъл, всепоглъщащото начало на Les Perles de Chanel си остава перлата - талисман, символ, знак, тайна на красотата.

Колекцията Les Perles е като знак за вечна любов между бранда Chanel и перлата. Докато човек гледа тези украшения няма как да не си зададе въпроса: "А какво би казала за тях Коко Шанел?". Без съмнение разкошът и изобилието на перли в бижутата и тяхното неповторима сияние би предизвикало искрения й възторг.

Провокативната Коко

"Бижутата не се носят просто, за да изглеждате добре - те са създадени, за да ви красят, а това е нещо различно."- твърди Коко Шанел. Когато легендарната законодателка на модата изрича тези знаменити думи, тя има предвид не само красотата на бижутата въобще и способността им да разхубавявят дамите, отразявайки собствената им индивидуалност. Коко визира конкретно любимите си перли, които за нея са символ на елегантност и женственост. Шанел е първата модна икона, която акцентира върху стила непринудената изисканост на перлите.

Друга нейна култова фраза: "Перлите винаги са подходящи" се повтаря и до днес от най-ревностните почитателките на модата. Докато много съвременнички на Коко намирали тайнствените камъни за твърде "студени", великата мадмоазел видяла в тях изисканост , лаконичност и най-важното - универсалност. На всяка втора снимка, запечатала образа на моделиерката за поколенията, прекрасната шия на Шанел е украсена с перлено бижу . Французойката превръща перлите в най-демократичното украшение, което отива на всяка жена и на всяка дреха. Тя първа "узаконява" съчетанието на белите перли с черен пуловер, с тъмно елегантно сако или с малка черна рокля.

Днес всяка дама, на всякаква възраст, трябва да има перлени нанизи. Те са уместни и със строг делови костюм, и с туника и джинси. А когато става дума за коктейл или официален случай - колието от перли е направо задължително. Перлите стоят еднакво добре както на знакови дами от голямата политика като Маргарет Тачър и Мадлийн Олбрайт, известни с класическите си тоалети, така и на американската звезда Сара Джесика Паркър, която ги съчетава артистично с романтична блуза и джинси.