Special Weekly

Ladies First

Силата на Les Talismans de Chanel

S 250 35fcb2ef 68ff 4ae0 8865 8c37bb4377c5
S 250 9279bde2 c012 425a bf20 af29d9da3d18

Легендарната френска модна къща Chanel представи в Париж през юли поредната си линия от скъпоценности с по-вече от символичното название Les Talismans de Chanel. Когато говорим за нея, няма как да подминем думата „магия“, но не защото приказните диаманти проблясват с вълшебна светлина. Името на колекцията - Les Talismans de Chanel, сякаш казва всичко. Изглежда, че дизайнерите на бранда наистина са се превърнали в магьосници, смесвайки сиянието на диамантите, сапфирите, матовия блясък на японските перли и ярките цветове на цветния емайл.

Колекцията haute joaillerie включва необичайно масивни украшения - колиета, които представляват системи от ритмично повтарящи се звена, увенчани от симетричен „царски“ медальон, коктейлни пръстени, гривни, обици и бижутерски часовници. Скъпоценните колекции на Chanel от последните години не претендират да са плод на естетическа или техническа революция. Обратното - периодично представяните линии от украшения сякаш се стремят да утвърдят в съзнанието на клиентите основните бижутерски ценности на бранда. Може дори да се каже, че от година на година украшенията  на Chanel стават все по-консервативни. Този подход обаче има своето невероятно очарование - повтаряйки упорито сюжетите и хиперболизирайки индивидуалните теми, брандът успешно се опитва още по-точно и по-въздействащо да контурира собствения си бижутерски почерк. 

Линията Les Talismans de Chanel е структурирана така, сякаш  нейните отделни стилистични скъпоценности вече си имат клиентки, които са избрали талисманите си.  Логично се откроява тенденцията на високата мода - блестящи панделки, дантели, пищно усукани, сякаш върху кутия с торта ленти от бяло злато и бели диаманти с различно фасетиране. 

В белоснежната тенденция на Les Talismans de Chanel проблясват скъпоценности, в които активно са използвани перлите, почитани навремето от самата Коко Шанел. Парадните перлени нанизи в колекцията са съчетани не само с класически бели брилянти, но и с големи пастелни цветни камъни, най-вече популярните аметисти. В тези бижута също се забелязва основният цветен сюжет на марката - камелиите, които са ту натуралистични, ту фрагментарни, представени отново чрез златото и белите брилянти.

Les Talismans de Chanel включва и национални теми като Византия, Венеция и Китай. Тъкмо това са историческите и географските точки, от които се е интересувала самата Шанел. Китайската  тема е показана в графични цветни скъпоценности с емайл и перли. Венецианската стилистика е изразена в серия прелестни ренесансови медальони върху колиета, брошки, обеци, пръстени, както и в масивни украшения, най-вече гривни. Те напомнят скъпоценностите на бижутерската къща Verdura (каквито е носила Шанел) и са изработени от матово, „архаично“ злато. И накрая, Византия, тайнствена, далечна, древна и вълнуваща, ясно личи в декоративните „витринни“ бижута, изработени с цветен емайл.

Les Talismans de Chanel е поредната бижутерска азбука на великата модна къща, създадена с музейни познания за традициите на бранда и високо парижко качество.