Special Weekly

Ladies First

Шапката - символ на лукс, екстравагантност и аристократизъм

Шапката, която е част от дамския костюм и същевременно подчертава или скрива дадени недостатъци, има дълга хилядолетна история. През цялото време на своето съществуване тя претърпява значителни метаморфози, за да стигне днес до това, което е. В началото шапката е била изработена от животинска кожа, и единственото й предназначение е било да предпазва главата от студа. Кога точно се е превърнала в нещо повече никой не може да каже. Историята свидетелства, че различнитеnbsp;шапкиnbsp;през вековете са били символ на власт, успех, знатност и академичност. Векове наред те имат значение като определят социалният статус на своите притежатели.


Според изборът й, нейната степен на екстравагантност се определял и вкусът, стилът и необикновеността на човека, който я носи. Ако в модните салони, територия на богатите и известните, се цени атрактивността и оригиналността, то в низшите слоеве се разчита на удобство и функционалност.


И ако в минали времена шапки са се носели масово, днес далеч не е така. Рядко можем да се види толкова много и толкова красиви,nbsp;екстравагантни и интересниnbsp;шапки, събрани на едно място, колкото имаше наnbsp;Кралската сватба. Една от наи-големите тенденции на кралската сватба бе шапките, които се носеха в различни форми,цветове и размери, като повечето от тях са проектирани от известния шапкарnbsp; Филип Трейсиnbsp;. Събитието предизвика голяма сензацияnbsp; и показа многоброино различни и нестандартни шапки. Дамите носещи шапки не излизат от мода и са все така стилни и изискани. По принцип определящо за изборът на подходяща шапка е лицето което я носи.


Един поглед върху шапките от сватбената церемония на принц Уилям и Кеит Мидълтън. Интересниnbsp;и нестандартни творения сеnbsp; виждати върху главите на коронованите особи и гости на сватбата. (виж снимките)


История


Въпреки дългата си история, най-необикновеното време наnbsp;шапкитеnbsp;е било през XVIII век. Точно по това време кралицата на Франция Мария Антоанета дава тон в модата на украшенията за глава. Има много свидетелства, предимно картини и книги, в които са описани сложни композиции от цветя, воали, дантели,пера, фигури на животни, плодове и какво ли не, висящи от шапките на знатните дами. Дори се монтирали различни механизми, които привеждали в движение тези композиции.


След това следват два века на изчистване на силуета на шапката и довеждането й до по-опростено, но по-практично виждане. Модели с малка и голяма периферия, тип боне, тип тюрбан, барета и пр. и пр. Каквото и да казваме, шапката е аксесоара, който напълно завършва всеки един тоалет.


Подбраните с вкус дрехи могат да направят всеки един човек стилен и забелязващ се. А също така и да поправят или скрият някои недостатъци. А за да е всичко завършеноnbsp; ви трябва и една шапка, която да се съчетава по уникален начин с вашият стил на обличане. Именно шапката е аксесоара, който ви отличава, и същевременно оставя послание . Шапката е тази, която привлича като магнит погледите към вашата персона. Тя е тази, която може да привлече възхищение и завист, понякога. Шапката, като един чудесен и завръщащ се моден аксесоар,nbsp; може да остави различно послание, да внесе повече настроение и най-вече да подчертае вашият зашеметяващ тоалет.nbsp;