Special Weekly

Ladies First

Сезонът на обемните дамски колиета

Красива бутикова огърлица придава блясък дори и на най-семплата плетена дреха

Големите огърлици, които веднага грабват окото, са един от достъпните начини да предизвикате незабавното възхищение на околните. Да не говорим, че са изключително подходящо допълнение към дамския гардероб за студените дни. Драматичният акцент, който колиетата добавят към цялостното излъчване на тоалета, е най-новата модна тенденция на сегашния есенно-зимен сезон. С други думи, за разлика от обикновените огърлици, те са подчертано обемни, пищни и екстравагантни. Авантюристичният им дизайн сякаш казва Погледни ме отблизо!. Разнообразието от материали - кожа, кристали Swarovski, порцелан, снопчета сатен, керамика и дори стъкло, играе специална роля за крайния ефект.


Дизайнерите, създаващи уникалните колиета, черпят вдъхновение от различни източници, което предопределя невероятното разнообразие от идеи, стилове, форми и цветове, които в момента се предлагат на пазара. Така че всяка дама може да избере бижу, което ще подчертае по най-добрия начин индивидуалността й. Ако сте висока, слаба и предпочитате да се обличате в черно, няма как да не оберете овациите, добавяйки колие, което артистично съчетава сатен и кристали.


Семейство Валдес е в бижутерския бизнес от три поколения. От 2004 г. предлага чанти за вечерни тоалети, но бързо се преориентира към бутиковите колиета. Реших, че това е ниша, която само чака да бъде запълнена - казва дизайнерката Беа Валдес. - Навремето не можех да си обясня защо всички украшения с по-достъпна цена всъщност са пластмасови копия на по-скъпите бижута. Спомням си, че тогава с майка ми си казвахме, че между висшата бижутерия и колиетата масово производство има празнина, че липсват накити, които да са по средата.


Идеята на Беа Валдес е да прави бижута, които са ценни най-вече заради майсторството на ръчната изработка. Исках да създам нещо, което да въздейства като вдъхновяващо бижутерско постижение, да носи значимото присъствие на брилянтите, но да блести по различен начин. - продължава тя. - Беше като опит да създам антитеза на висшата бижутерия, но в същото време да запазя духа и настроението, което излъчват скъпите накити. С такава нагласа и с помощта на голямата си фамилия Валдес започва да твори елегантни шедьоври от полускъпоценни камъни, кристали, сатен, мъниста от смола и стъкло, създавайки изящна колекция. Накитите струват между 200 и 6000 лири, могат да се изработят по поръчка или да се купят направо от магазина в лондонския CoutureLab.


Подобно на Валдес лондонският дизайнер Уалид ал Демирджи също работи с CoutureLab. Използването на разнообразни рециклирани материали като дантели от ХIХ в., викториански кехлибар, кожи и мъниста придава неповторим стил на изделията, които създава. Ал Демирджи комбинира артистично цветове и материи в бродирани кожени колиета, чиято изработка може да отнеме цяла седмица, а цената им не надхвърля 950 лири. Обяснението на дизайнера е просто: Не обичам да хвърлям нищо, а и не харесвам лъскавото. По думите на Ал Демирджи красивата дамска шия е висша форма на финеса и изяществото, затова винаги се е възхищавал на картините на Модилиани.


Някои дизайнери отиват твърде далеч с авангардните си идеи. Парижките моделиери от Uncommon Mattersнапример предлагат порцеланово бижу, напомнящо яка, която придава сюрреалистична елегантност на облеклото, стига да е едноцветно. Беше ми интересно да преосмисля аксесоарите като елемент от тоалета - казва дизайнерката Амели Ри. - Порцеланът е сложен и несигурен материал - никога не знаете какво ще излезе от пещта. Но очевидно този факт не я е обезкуражил.


Марион Видал е друга парижка дизайнерка, която предпочита да работи с керамика. Съчетавайки керамични мъниста, текстил, неръждаема стомана и дърво, тя създава изключително ефектни колиета, чиято цена е около 110 лири.


Всъщност какъвто и да е изборът ви, този тип колиета стоят най-добре на по-семпли дрехи. Те създават неповторима индивидуалност на тоалета, акцентирайки върху красотата и нежността на дамските деколтета.