Special Weekly

Ladies First

"Седемте морета" на Van Cleef & Arpels

S 250 5abd001d 9d9b 4cf6 917a 9e3ede568b84
S 250 64247f9f c0c6 4d75 ad3b 3c94a2db6ba1
S 250 6bc21565 8b4f 4dd1 ba07 65e118caa616

Историята на френската къща Van Cleef & Arpels започва през 1896-а, когато бижутерът Алфред Ван Клийф и неговият тъст Саломон Арпелс - търговец на полускъпоценни камъни, се обединяват, за да стартират общ бизнес. Така че през 2016-а легендарната марка навършва 120 години. Първият бутик на къщата на площад „Вандом“ и до ден днешен продължава да привлича погледите и портфейлите на ценители и верни колекционери, влюбени в необикновената красота на шедьоврите на марката.

Заради идващото лято избираме да ви представим колекцията на Van Cleef & Arpels - Seven Seas - „Седемте морета“, дебютирала в Монако през юли 2015-а. Тя, както подчертават от бижутерската къща, е „круизна“ и по-достъпна от класическите колекции  haute joaillerie, а  освен всичко друго е посветена на моретата и океаните.

„Седемте морета“ на Van Cleef & Arpels се състоят от два океана - Индийски и Атлантически (обединени в една част от колекцията), и шест морета - Арабско, Червено, Средиземно, Черно, Каспийско и Адриатическо. Седемте линии в колекцията носят техните имена и се отличават преди всичко със собствено цветово решение. „Червено море“ например е представено с нетипичното за „морските“ украшения съчетание на бяло и червено (бели перли, безцветни диаманти, комбинирани с рубелити и розови шпинели).

Както винаги в колекциите на Van Cleef & Arpels присъстват и много трансформиращи се украшения. Едно от най-забележителните сред тях е изпълненото в нежнорозови тонове (розови сапфири, корали, перидоти и брилянти) колие Flamant Coraile. То включва любимия герой на марката - фламингото, което се откопчава и се превръща в брошка. Друг любопитен пример е колието с брилянти и сапфири Bleu Absolute, което може да се носи по шест различни начина.

В Seven Seas не липсват фигуративните брошки като рибката Nageur Noir et Blanc, изработена с оригинална техника при гравирането на оникса, брошките костенурки, както и невероятно красивото украшение във формата на морска звезда Etoile de Mer с безцветни брилянти и розови сапфири. Акцентът обаче е върху брошките скулптури, които този път са във формата на сирени и морски владетелки.

Като във всяка морска колекция и в Seven Seas присъстват много перли, седеф, тюркоази, сини сапфири,  неоновосини турмалини и аквамарини. По-интересни в случая обаче са фирмените Pierres de Caractere - „Камъни с характер“. Такива са синият сапфир от Шри Ланка с тегло от 7.29 карата в пръстена Mer des Etoiles, розовият шпинел, тежащ 14.34 карата, в пръстена Goutte de Spinelle, замбийският зелен изумруд с характерен преливащ в жълто цвят в пръстена Adria, и еталонният колумбийски изумруд, тежащ 3.28 карата в пръстена Ancone. Колието Bleu Absolute пък включва пет изключителни кабошона с капковидна форма.