Special Weekly

Ladies First

Санторини – очарованието на залязващото слънце

Изглед, сякаш създаден за пощенска картичка - снежнобели фасади и боядисани в синьо покриви на сгради и църкви, сгушени в скалите пред безкрайната морска шир. Тези живописни пейзажи привличат хиляди посетители от цял свят в Санторини. И макар че това е названието на цяла група острови в Егейско море, днес така е прието да се нарича най-големият от тях - Тира. Драматична роля в съдбата на Санторини изиграва вулканичната дейност, която извайва днешната му необикновена форма. Около 1400 години пр. Хр. вулканичен взрив вдига във въздуха огромна част от земната маса и унищожава всичко в радиус от километри. Мястото на експлозията се запълва от морска вода и се превръща в красива лагуна (калдера) - една от най-очарователните характеристики на острова. Предположенията, че именно вулканичната дейност е причината за изчезването на уникалната Минойска цивилизация, и митът за потъналата Атлантида засилват мистичното излъчване на острова. А той е истинско природно чудо - с неповторимата атмосфера на традиционните гръцки къщи, византийските църкви и венецианската архитектура.

Целият остров може да се обиколи с кола от край до край за около 50 минути, но те далеч не са достатъчни, за да се види и осмисли магията на Санторини. Отправна точка на романтичното пътешествие е Фира - главният град и административен център на острова. По пътя се редуват малки китни селца, лозя, плажове. Но най-честата гледка сапъстрите вулканични скали, спускащи се в морето, и накацалите по склоновете им снежнобели къщи с характерните си яркосини покриви и прозорци.

Най-хубавите плажове на Санторини са Камари и Периса. Известни са още червеният плаж - кръстен така заради богатите на желязо скали и червен пясък, както и Белият плаж, до който се стига само с лодка откъм морето.

Ако човек иска да се скрие от парещите лъчи на слънцето, може да посети някоя от многобройните таверни, предлагащи морски специалитети, специфичните за острова бели патладжани и, разбира се, прочутото вино от най-известния винарски регион на Гърция.

Привлекателно място за туристите е и древният минойски град Акротири. Подобно на Помпей вулканичната пепел го е съхранявала в продължение на 3500 години.

Постепенно с намаляването на деня Санторини притихва в очакване на най-важното събитие на острова - вълшебния залез. Хиляди хора от цял свят идват на красивия остров, за да изпратят последните лъчи на слънцето. Залезът над Санторини има славата на една от най-магнетичните гледки в света, а най-доброто място за наблюдаване е малкото село Иа. Слънцето обагря небето в яркочервено , лилаво, златисто, а след това бавно се спуска към хоризонта, като озарява, къщите и лагуната по приказен начин. Неслучайно островът е символ на романтика и предпочитано място за сватбени церемонии. Но какъвто и да е поводът да посетите Санторини, със сигурност ще си тръгнете влюбени в залеза и в природата, за да си обещаете , че ще се върнете отново.