Special Weekly

Ladies First

Самураи и източни ритуали в Дните на японската култура

Румяна Гочева

Чайната церемония е изключително важна за опознаване на националната психология на японците. Това е естетически култ, на който се гледа като на форма за умствено разтоварване и като начин за възпитаване на елегантни маниери и етикет, обяснява съпругата на японския посланик у нас Цунехару Такеда - Кимико, която представи церемонията на среща с медиите.


Приготвянето на зелен чай и сервирането е само едно от събитията, включени в културния календар на тазгодишните Дни на японската култура, които ще продължат до 23 декември. Дотогава в София, Пловдив и Варна ще се проведат 11 събития, представящи Страната на изгряващото слънце.


Целта на инициативата Дни на японската култура е да разкаже в детайли за традициите в азиатската страна, като представят на българската публика гравюра върху дърво укийо-е, бойни изкуства и икебана на школата Корю. Програмата включва и няколко инициативи, свързани с днешна Япония - Седмица на съвременното японско кино, Дни на световноизвестния художник Икуо Хираяма и културен месец по повод 100 години от рождението на кинорежисьора Акира Куросава. Предвидени са и две бизнес мероприятия - Българо-японска бизнес седмица и лекция на тема Политика и технологии на Япония за енергоспестяване, която ще бъде изнесена в края на ноември в София.


Убеден съм, че между народите на Япония и България има много общи черти. Взаимното познаване на обичаите и културните достижения, разбирането и чувството на уважение към тях са задължителните елементи, които изграждат приятелските връзки и поставят двете държави в отношения на доверие и партньорство, заяви посланик Цунехару Такеда.


Достъпът до отделните прояви е свободен или с покани, които могат да се получат от посолството. Дните на японската култура в България водят началото си от есента на 1990-а, когато посланик у нас е Такаши Таджима. Високата оценка, която инициативата на японското посолство получава от българската държава, окуражава екипа на посланик Таджима да предаде щафетата и на дипломатите след него. Така Дните на японската култура се организират вече 21 години.