Special Weekly

Ladies First

Ренесансовата зима на Жени Живкова очарова публиката

Модна къща Жени стил на дизайнерката Жени Живкова представи своята есенно-зимна колекция 2010-2011 под наслов Ренесансова зима. Правилото, че новото е всъщност добре забравено старо, и този път потвърди своята актуалност при определянето на тенденциите в облеклото. По думите на Живкова колелото на модата се върти и преповтаря, макар и по нов начин, вече познатите форми. Но тъкмо така, според нея, се утвърждава многообразието на стиловете.


Колекцията на дизайнерката се състои от 55 модела, разпределени в 10 теми. Моделите за есенно-зимния сезон са вдъхновени от епохата на Ренесанса и края на 40-те и 50-те години на миналия век. Тоалетите на Жени Живкова са адресирани към силната жена, която възприема бъдещето като нова възможност за развитие, и са създадени да допълват стила й.


Ренесансовото влияние се усеща най-силно в официалната тема - дрехите са със затворени, високи яки и завършват с рюшове, а ръкавите и раменете на блузите и роклите са с подчертан обем. Талиите пък са с дълбоки чупки и леко повдигнати. Всички модели са изработени от луксозни, комбинирани по различен начин материи, което им придава царствен вид.


Ретроспективните препратки подчертават същността на независимата дама и вечната класа в облеклото. Такива са кожените ръкавици и трапецовидната форма, доминираща в силуета на дрехите. Широките, разкроени поли и рокли, които са класически хит в модата, съчетани с вталени сака, допълнително придават чар и финес на моделите.


Жени Живкова насочва вниманието на изисканите дами не само към късите поли и рокли, но и към туниките и мантата. Дължините им варират около коляното и средата на прасеца, а талията при роклите, полите и саката е силно подчертана. Модното шоу доказа, че плътните, цветни или орнаментирани чорапогащи, съчетани с къси поли, продължават да са чудесна комбинация за зимата.


В духа на световните тенденции не е забравена и класическата висока талия, въпреки че засега тя се приема резервирано от модерната българка. Специфичната кройка е използвана най-вече в силуета на официалните панталони.


Нововъведението при роклите за сезона е използването на широк плътен ластик в комбинация с дантела. Материите, които облагородяват изисканите дрехи, са студена вълна, кашмир, кадифе, мрежа, батиста, плътна и фина дантела, трико и тафта. Цветовата гама включва сиво, бяло, черно, бежово, синьо, лилаво и антрацит, а в десените са застъпени райета, карета, дюс, patch-work (пач-уърк) и неувяхващите флорални мотиви.


Лице на колекцията Ренесансова зима е модната икона и носителка на титлата Мис България'95 Евгения Калканджиева. Сред манекенките, представящи моделите на Жени стил, се изявиха още няколко поколения миски като Роси Иванова, Юлия Юревич, Антония Петрова и сегашната победителка в конкурса за най-красива българка - Ромина Андонова.


По традиция ревюто на модна къща Жени стил събра в зала 3 на НДК представители на българския елит, сред които бившите депутатките Татяна Дончева и Юлияна Дончева, съпругата на Симеон Сакскобургготски - Маргарита Гомес-Асебо , и телевизионната водеща Венета Райкова. Гости на събитието бяха още Светлана Шаренкова, Анна Сендова, Валентина Войкова, Петя Славова, Аня Пенчева, Лъчезар Иванов, както и представители от посолствата на Корея, Германия, Македония и Казахстан у нас.


По-голямата дъщеря на дизайнерката Жени Живкова - Людмила, пък се върна в България специално за да присъства на модното шоу.