Special Weekly

Ladies First

Рекламата ухажва най-багатите

Диамантите, както изглежда, са най-добрият приятел не само на момичетата. В период, когато повечето рекламодатели планират бюджетите си, производителите на луксозни стоки правят всичко по силите си да се притекат на помощ на медиите. Независимо дали става дума за швейцарски часовници, скъпи почивки в екзотични курорти, или добрите стари брилянти, няма признаци апетитът към лукса да намалява. Материалните неща все още се търсят, а новите богаташи от Русия, Индия и Китай изгарят от нетърпение да похарчат парите си, така че световните компании правят всичко възможно стоката им да бъде забелязана.


Една от компаниите, които усетиха това, беше британската Pearson, която издава престижния финансов всекидневник ldquo;Файненшъл таймсrdquo;. Преди седмица собственикът на изданието обяви, че рекламата в областта на фирмените и личните финанси, технологиите, набирането на персонал, имотите и ипотеките се задъхва.


Спадът обаче е компенсиран от активизиране на рекламните разходи в сферата на лукса, което спомогна за силните финансови резултати на едно от специализираните издания на групата.


Данни, събрани от изследователската агенция Nielsen Media Research за друг британски вестник - ldquo;Таймсrdquo;, потвърждават факта, че производителите на скъпи продукти, както и луксозните хотели и туристически агенции не свиват разходите си за реклама, дори напротив.


Докато търговските вериги обявяват все по-слаби резултати и песимистични прогнози, богатите като че ли не могат да се наситят на нови придобивки. Вероятно това обяснява защо бижутерийната компания Tiffany увеличи рекламните си разходи във Великобритания с 380 хил. щ. долара, с което парите, отделени от нея по това перо между юни2007-а и юни 2008-а, достигнаха 3.64 млн. долара.


За същия период Louis Vuitton е повишила разходите си за реклама със 130 хил. долара до общо 3.2 млн. долара, а дизайнерът на обувки Jimmy Choo е заделил допълнителни 95 хил. долара.


Към тази тенденция се присъединяват и козметичните гиганти. Clinique например увеличи разноските си за рекламата на най-скъпите си линии на 4 млн. долара, в сравнение с 2.5 млн. година по-рано, а Lrsquo;Oreal - на 2.4 млн. спрямо 660 хил. долара.


На същия бум се радва рекламата и на най-скъпите хотели. От юни 2007-а до юни 2008-а Ritz Carlton например отдели за реклама 570 хил. долара - почти двойно повече, отколкото за цялата предишна година. От друга страна, медийните компании не са единствените, които се възползват от оживлението в рекламата на луксозни стоки. United Business Media, която се занимава с организиране на събития и публикуване на материали за бизнеса в глобален мащаб, обяви, че провежданите от нея бижутерийни и яхтени изложения привличат участници от цял свят и стават все по-многобройни.


ldquo;Интересът към подобни събития се засилва. Най-големият бижутериен панаир в Азия, който се провежда в Хонконг, е особено добър примерrdquo;, обяснява директорът на компанията Дейвид Левин. Събитието привлича над 38 хил. посетители от 138 държави и повече от 2500 изложители.